Rio négyszeres olimpiai bajnokát is szexuálisan zaklatta a 60 évre ítélt csapatorvos

2018.01.16. 09:41

A riói olimpián négy aranyérmet, korábban tíz világbajnoki címet nyerő Simone Biles is beállt a több mint 140 nő közé, aki szexuális zaklatással vádolja az Egyesült Államok tornászválogatottjának korábbi orvosát, Larry Nassart, akit egy michigani bíróság első fokon már 60 év börtönbüntetésre ítélt.

Biles hosszú hallgatást tört meg a Facebook-, Instagram- és Twitter-oldalán megjelent levéllel, amelyben arról ír, hogy bár sokan egy energikus lánynak ismerik, a történtek miatt megtört, nagyon sok időbe telt, mire erőt vett magán, és elmesélte a történteket.

Nem félek többé elmondani a történetem, én is egyike vagyok Larry Nassar szexuálisan bántalmazott áldozatainak.

Sokkal nehezebb erről élő szóban beszélni, könnyebb leírni – idézte a tornászt többek között az angol Guardian című lap. - Sok oka van, hogy vonakodtam megosztani mindenkivel, ami velem történt, de most már tudom, hogy ami történt, nem az én hibám.”

„Túl sokáig kérdeztem magamtól, hogy esetleg bennem van-e a hiba, túl naiv voltam? De most már tudom, nem, nem én voltam a hibás. Nem voltak normálisak azok a kezelések, amiket Larry megengedett magának. A viselkedése undorító és teljesen elfogadhatatlan, főleg úgy, ha meg is bízol benne.”

Most már közel 140-en tettek terhelő vallomást a korábbi orvosra, többek között az amerikai tornászcsapat több csillaga is, így Aly Raisman, Gabby Douglas, vagy McKayla Maroney is. Nassar vádalkut kötött a bírósággal: hat pontban vallotta magát bűnösnek, az áldozatai 13 évesnél fiatalabb, illetve 13-15 éves lányok voltak. Cserébe a többi vádpontot ejtették ellene.

A másodfokú bíróság kedden hirdet majd ítéletet, de a tornászok közül már most többen jelezték, hogy nem fognak részt venni az ítélethirdetésen: „Nekem már az is túl nagy traumát jelent, ha személyesen találkozom Nassarral, főleg, ha a saját fülemmel hallom a vádpontokat” - írta twitterén Raismann.

Biles még hozzátette, szörnyű érzés fogja el mindig, amikor a tokiói olimpiai játékokra készülve abban az edzőtáborban kell dolgoznia, ahol a bántalmazásokat elszenvedte. Nassart korábban gyerekpornóval is megvádolták, idén júliusban bűnösnek is vallotta magát.