Halasztások és snowboardcsoda szerdán

A phjongcshangi téli olimpia ötödik napja

Index
2018.02.14. 16:28
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Zárójelben, hogy indul-e magyar, és hogy hány érmet osztanak ki az adott versenyszámban. A slágerszám egyértelműen a klasszikusnak tekinthető férfi lesiklás, amelyben Kékesi Márton is érdekelt, rajta kívül pedig Hozmann Szonja és Maróty Mariann óriás-műlesiklásban, a sífutó Szőcs Emőke pedig szabadstílusú 10 kilométeren indul.

    Curling:

    női selejtező: Kanada-Koreai Köztársaság, Dánia-Japán, Kína-OAR, Nagy-Britannia - Egyesült Államok 1.05

    férfi selejtező: Egyesült Államok-Olaszország, Norvégia-Kanada, Nagy-Britannia - Japán, Dánia-Svájc 6.05

    női selejtező: Kína - Nagy-Britannia, Kanada-Svédország, Egyesült Államok-Svájc, Koreai Köztársaság-Japán 12.05

    Műkorcsolya (1):

    páros kűr 2.30

    Szkeleton:

    férfi 1. és 2. futam 2.00, 3.30

    Alpesi sí (2):

    női óriás-műlesiklás (Hozmann Szonja, Maróty Mariann) 2.00 és 5.45

    férfi lesiklás (Kékesi Márton) 3.30

    Snowboard (1):

    férfi krossz selejtező 3.00, döntő 6.45

    Jégkorong:

    nők, A csoport: Egyesült Államok-Kanada 4.10, OAR-Finnország 8.40

    férfiak, A csoport: Csehország-Koreai Köztársaság 13.10, Svájc-Kanada 13.10

    férfiak, C csoport: Finnország-Németország 4.10, Norvégia-Svédország 8.40

    Sífutás (1):

    női szabadstílusú 10 km (Szőcs Emőke) 7.30

    Gyorskorcsolya (1):

    férfi 10 000 m 12.00

    Biatlon (2):

    női 15 km 9.15

    férfi 20 km 12.20

    Síakrobatika:

    női ugrás selejtező 12.00

    Szánkó (1):

    vegyesváltó 13.30

  • „Még mindig nem tudok sokat a hóról, de folyamatosan tanulgatom a dolgokat" – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Pita Taufatofua, a megnyitóünnepség egyik sztárjává váló félmeztelen tongai zászlóvivő. Az ausztráliai származású sportoló Rióban tekvondóban indult, aztán nyergelt át a sífutásra, pénteken lesz az első olimpiai versenye. Úgy, hogy eddig összesen még csak 12 hétig ismerkedett a hóval. „Pénteken közel leszek a 13 héthez, ha egy hétig tart befejezni a versenyt. Azért remélhetőleg nem ez lesz" – viccelődött.

    A felkészülés során indult dél-amerikai rollersíversenyeken, – otthon is csak így tudott készülni, mivel Tongán nincs hó – , majd ráfeküdt a kvalifikációra, kisebb törökországi és örményországi versenyeken próbálta megszerezni a kvótához szükséges pontokat, végül Izlandon kvalifikált. Próbált tanácsot kérni tapasztaltabb sífutóktól, de az sem volt egyszerű. „Nem könnyű beszélni velük, amikor elsuhannak melletted" – mondta. A dobogó persze elérhetetlen neki, de a célja sokkal inkább az, hogy inspirálja a fiatalokat Tongán, Polinéziában és a Csendes-óceáni szigeteken.

    Közben pedig már a tokiói olimpiára is szemet vetett, 2020-ben esetleg úszásban indulna el. A különc tongairól bővebben itt>>>

  • A már háromszoros olimpiai bajnok hódeszkás Shaun White gördeszkázásban szeretné megméretni magát 2020-ban a nyári olimpián

    "Nagyon izgatott vagyok, érzem magamban a motivációt, hogy nyári versenyen is kipróbáljam magam. Sok ottani trükk hasonló a hódeszkához, csak át kell szokni a kisebb deszkára és arra, hogy ott nem vagy hozzácsatolva a sportszerhez" - mondta a 31 éves amerikai.

    White számára nem lenne teljesen idegen a gördeszkázás, ugyanis hódeszkás karriere kezdetén még ebben a szakágban is versenyzett, sőt, 2007-ben az X Games-en nyert is, ezzel az első férfi lett, aki téli és nyári versenyszámban is nyert. (MTI)

  • A hokisok 3-2-re nyertek a szerdai program utolsó meccsén.

  • cikkünk a témában:

    Fejjel lefelé vagy hogy repülnek ezek a snowboardosok?

    Snowboardos számok pörögtek szerdán a téli olimpián. Ha közelről nézed a képeket, néha lehetetlen megmondani, hogy fejjel lefelé repülnek-e a versenyzők, vagy normálisan. Pláne, ha kicsit csalunk is. Neked hányat sikerül eltalálni? Itt a Kvízünk!

  • Hosszabbítás volt az USA-Szlovénia hokimeccsen, miután 2-2 volt az állás. Innen a szlovénok 38 másodperc alatt lezárták a meccset, 3-2-re legyőzték az amerikaiakat. NHL-esek ugyan nincsenek a csapatban, de a szlovénok így is 0-2-ről fordítottak.

    A szlovák-orosz még tart, 3-2 az állás két perccel a vége előtt.

  • A magát Howardnak nevező úr már a pénteki megnyitón is feltűnést okozott, akkor ráadásul egy ál-Trumppal együtt bukkantak fel. Az észak-koreai elnök hasonmása szerdán egyedül látogatott ki az egyesített koreai női hokicsapat mérkőzésére, ahol az északi szurkolói hadosztályhoz is odament egy köszönésre. A Reuters beszámolója szerint a lányok nem igazán tudtak mit kezdeni a helyzettel, a legtöbben zavartan elfordultak a férfitől. Előtte viszont többen is annyira meglepődtek, hogy elnevették magukat.

    Mint a másik oldalról készült fotón látható, a szurkolók reakciója valójában elég vegyes volt. A jobb szélső lánynak viszont sikerült a Központi Bizottság ál-Kim Dzsongunok felbukkanása esetére előírt arcikfejezését magára öltenie.

    Howarddal az esetet követően a dél-koreai rendőrség is elbeszélgetett egy rövid időre, majd megkérték, hogy inkább szurkoljon valahol máshol.

    Miután 4-1-re kikaptak a japánoktól is, három vereséggel véget ért a közös női hokicsapat története az olimpián.

  • A német Sandra Kiriasis otthagyta a történelmet író jamaicai női bobcsapatot még az olimpiai verseny indulása előtt. A szakítás kapcsán felmerült azt is, hogy a bob a német tulajdona, és így nem indulhatnak a jamaicaiak, de ezt a szövetség cáfolja, szerintük a versenyzéssel nem lesz gond, még ha edző nélkül is kell indulniuk.-

  • Véget ért közben a négy esti férfi curlingmeccs is:

    • Olaszország-Svájc 7-4
    • Japán-Norvégia 6-4
    • Svéd-Dél-Korea 7-2
    • Kanada-Nagy-Britannia 6-4

    Ezek még csak a csoportkörök, majd a legjobb csapatok jutnak tovább az elődöntőkbe.

  • Pedig az elvileg nem is induló orosz válogatott – ami csak orosz sportolók csapata néven szerepelhet az olimpián a doppingbotrány miatt – hamar elment 2-0-ra. Csakhogy a szlovákok még az első harmad vége előtt kiegyenlítettek. 

    A második harmadban nem változott az állás, így a meccs az utolsó szünetben 2-2-re áll.

    Ebből a megugrásból született a szlovákok egyenlítése:

  • A hódeszkások félcső versenyszámában zsinórban harmadik olimpiai bajnoki címét szerző amerikai versenyző azzal váltott ki hatalmas felháborodást patrióta honfitársaiban, hogy történelmi győzelme után a hóban húzta a neki adott amerikai zászlót. Tettéért később elnézést kért.

  • A férfi jégkorongtorna B-csoportjában rendezett mérkőzésen az amerikaiak Jordan Greenway góljával már 2-0-ra vezetnek a második harmad után. (Az első harmad után 1-0 volt az állás.)

  • A hóröplabdát kétfős csapatok akkora pályán játsszák, mint a strandröplabdát, de a szettek csak 15 pontig tartanak. Viszont hóröplabdából csak bemutató mérkőzéseket játszanak, nem hivatalos olimpiai szám, erre legkorábban 2026-ban lehet esélye.

  • Tobias Wendl és Tobias Artl rontott a második futamban, három tizedet lassultak az előző menethez képest, de 88 ezreddel így is megelőzték a Penz, Fischler osztrák párost, és megvédték a címüket. A harmadik helyre a német Eggert, Benecken páros ért fel.

  • A legjobb öt jön a kettes szánkóban, hibátlan menet kell a dobogóhoz.

  • Nem csak a Twitteren partnert kereső Lindsey Vonnak jutott eszébe, milyen nap van február 14-én.

    Az olimpia ötödik napjának utolsó curling-mérkőzései tartanak, Japán és Norvégia 3-3-ra áll éppen. Van még ezzel párhuzamosan egy Dél-Korea-Svédország, Svájc-Olaszország és Kanada-Nagy-Britannia is.

  • De a java csak most jön.

  • A norvég VG.no portál információi szerint a dél-koreai rendőrség kedd éjjel letartóztatta a norvég küldöttség egyik tagját. A letartóztatott személy, aki a lap információ szerint szponzorként volt tagja a norvég delegációnak, részegen kezdett ámokfutásba, majd a letartóztatásakor is ellenállt, és egy rendőrautóban is kárt tett.

    A helyzet megoldásához végül a Norvég Olimpiai Bizottság egyik igazgatójának, illetve a követség egyik alkalmazottjának kellett a helyszínre sietnie. A tettes később magára vállalta az okozott kár megtérítését, az összeg a lap szerint mintegy 680 ezer forintnak felelt meg. A büntetés megfizetését követően aztán elhagyta az országot.

    Az esetről a  Norvég Olimpiai Bizottság alelnöke is nyilatkozott. Tore Övrebö szerint

    Egy ilyen fegyelmi ügy nem egyeztethető össze a norvég olimpiai csapat szellemiségével. A vétkest azonnal kizártuk és hazaküldtük.

    A sportolók részéről Martin Johnsrud Sundby, a 30 km-es férfi szkiatlon ezüstérmese szólalt meg az ügyben. Sundby szerint addig volt igazán nagy az ijedtség, amíg nem volt tiszta, hogy a tettes egy sportoló vagy sportvezető volt-e.  

     „Megijedtem, amikor hallottam a dologról, attól féltem, hogy közülünk volt valaki” – mondta megkönnyebbülten a norvég lapnak a sportoló.

    (via NSO)

  • Mármint az első futam végeredményét tekintve fordított sorrendben, úgyhogy a címvédő Wendl, Artl kettős a legvégén jön majd.

  • A phjongcshangi téli olimpia keddi sífutó sprintversenyének győztese, Johannes Hösflot Kläbo szeretné kihívni Usain Boltot, a jamaicaiak nyolcszoros olimpiai bajnok futóját.

    "Elhozom a pezsgősüveget, ha kiáll ellenem a New York-i Central Parkban egy versenyre" - mondta a 21 éves norvég bajnok. Úgy képzeli, hogy Bolt futna, ő pedig sífutna a párbajban.

    Bolt egy videóüzenetben minden phjongcshangi győztesnek egy dedikált üveg pezsgőt ígért, amennyiben az illető feltölt egy fotót, amelyen az ő védjegyének számító győzelmi pózban ünnepel.

    Eddig a holland gyorskorcsolyázók, Sven Kramer, Ireen Wüst és Kjield Nuis tettek közé a felhívásnak megfelelő fényképet, Bolt reagált is ezekre a Twitteren.

    (MTI)

  • Szlovák-orosz meccsel. 

  • A címvédő Tobias Wendl és Tobias Arlt vezetnek az osztrák Peter Penz, Georg Fischler páros előtt, a harmadik helyen pedig Toni Egger tés Sascha Benecken jönnek.

    Folytatás 13.30-tól a második, döntő futammal.

  • Érdekes, ők nem a 9-es kanyarban, hanem a végén rontottak, majdnem keresztbe álltak, de megfogták a szánkót. Igaz, az eredményük elég rossz lett így.

  • Dél-Korea fizet a szürreális észak-koreai szurkolócsapat után

    Dél-Korea beleegyezett, hogy kifizeti a több mint kétszázfős észak-koreai olimpiai delegáció, vagyis a hokimeccseken látott szürreális szurkolócsapat phjongcshangi költségeit is, írja a USA Today. Erre 2,64 millió dollárt használnak majd fel a két Korea együttműködésének elősegítését célzó keretből.

    Ebből fedezik a Dél-Koreában fellépő északi zenészeket, énekeseket és táncosokat, a már említett szurkolócsapatot és további stábtagokat is. A téli olimpián induló 22 észak-koreai sportoló költségeit viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) állja.

  • Wendl és Artl pályacsúccsal nyitott az első körben.

  • Az utolsó páros már nem volt veszélyes a dobogóra. Így a női 1000 méteres gyorskorcsolya végeredménye a következő, az első három négy tizeden belül végzett:

    • Jorien ter Mors 1:13.56 (új olimpiai rekord)
    • Nao Kodaira 1:13.82
    • Miha Takagi 1:13.98

    A hollandok összesen már öt aranynál tartanak Phjongcshangban, mindet gyorskorcsolyában nyerték.

  • Szinte végig jobban jött, de a végén csak kikapott 26 századdal Ter Morstól a japán Nao Kodaira, aki így a második helyre jött be. A harmadik a szintén japán Miho Takagi. Az utolsó pár jön, és eldől, Ter Mors lesz-e az olimpiai bajnok.

  • Hatalmasat ment a másik holland, Jorien ter Mors, aki 1:13.56-tal, új olimpiai rekordot jelentő idővel vette át a vezetést az 1000 méteres gyorskorcsolyában. A vele párban induló Brittany Bowe is bejött Ireen Wüst elé, 1:14.36-tal második.

  • A végén ment nagyon erős utolsó kört a holland az 1000 méteres női gyorskorcsolyában. A legközelebb eddig a kínai Hong Zsang volt ahhoz, hogy megfogja, de megbillent a hajrában, így 1:15.67-tel a harmadik helyre jött be. A második továbbra is a norvég Njåtun.

  • Lement a műkorcsolya párosoknál a rövidprogram. Azt már írtuk, hogy az észak-koreai páros a 12. helyen várja a szabadprogramot, míg az élen 82,39 ponttal a kínai kettős, Szuj Vendzsig és Han Csong vezet. A második helyen 81,68 ponttal az olimpiai zászló alatt induló orosz páros, míg a harmadik helyen a kanadaiak állnak 76,82-vel.