Drámák és meglepetések az olimpia egyik legőrültebb napján

2018-02-17T111357Z 1320858030 DEVEE2H0V792M RTRMADP 3 OLYMPICS-2
2018.02.17. 15:31

Az eddigi legfontosabb nap volt magyar szempontból a szombat a phjongcshangi téli olimpián: Liu Shaolin Sándor éremesélyesként indult a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában, míg a női 1500 méteren Jászapáti Petra és Bácskai Sára Luca volt érdekelt.

Liu Shaolin Sándor döntőbe jutott, de ott végül kicsúszott, úgy ítélték meg, hogy szabálytalan volt, és kizárták. A meglepetésre döntőbe jutó Jászapáti Petra bravúros versenyzéssel viszont a pontszerző hatodik helyen ért célba. Ez volt az olimpia eddigi egyik legőrültebb napja, amin meglepetésarany született női szuperóriás-műlesiklásban és soha nem látott rekord férfi műkorcsolyában. A 37 éves norvég sífutó Marit Björgen történelmet írt, 13. téli olimpiai érmét nyerte. (Percről percre itt olvashatja vissza a szombati eseményeket>>>)

Liu Shaolint kizárták, Jászapáti 6. lett

A negyeddöntőben Liu Shaolin Sándor fantasztikus izgalmak között jutott elődöntőbe. Az őrült futamban több lökdösődés, összeérés is volt, a magyar egyszer kicsit kibillent, de a szabályok szellemében állt bele a párharcokba. A bírók gondosan kielemezték a videókat, végül egy kínait zártak ki. Hárman is nagy lendülettel, egyszerre értek a célba, de Liu Shaolin Sándor három ezreddel nyerte a futamot.

Az elődöntőben Liu Shaolin végig taktikusan ment, a dél-koreai Lim mellett a második helyen jutott a legjobb öt közé, figyelt rá, hogy a többieket maga mögött tartsa.

A döntőben öten voltak, és Liu Shaolin indult kívülről, ahonnan nem tudott az elején előrébb menni. Három körrel a vége előtt próbált pozíciót javítani, elesett, és elsodorta az egyik koreait is, aki a másikat is kibillentette az egyensúlyából. Liu felállt, és beért a célba, de a zsűri döntése alapján kizárták, így hivatalosan csak a nyolcadik helyre rangsorolták.

Az a kanadai Samuel Girard lett az olimpiai bajnok, akit kedvezményezettként juttattak a döntőbe, míg a második helyen az amerikai Krueger ért be. A kisodródó két koreai közül végül Szeo Jiráé lett a bronz.

Liu Shaolin Sándor azt mondta, az elején előre akart menni, de ez nem sikerült, onnan már érezte, hogy nehéz lesz.

Nagyon örülök, hogy sikerült döntőbe jönni. Nem akartam elvinni a két koreait, nem akartam, hogy kizárjanak, sajnos így alakult. Remélhetőleg legközelebb máshogy sikerül

– mondta. Liunak legközelebb csütörtökön lesz esélye, akkor a világbajnoki számán, az 500 méteren és a váltó döntőjében is érdekeltek lesznek a magyar gyorskorcsolyázók.

A nőknél Jászapáti Petra taktikusan jutott tovább az első előfutamból. Az elődöntőben okos versenyzéssel jött fel a B-döntőt már biztosan érő 4. helyre, majd az utolsó kanyarban a brit Elise Christie (Liu Shaolin Sándor barátnője, hordágyon vitték le, de nem sérült meg komolyabban) és egy kínai kisodródott előtte, ezért a magyar versenyző fantasztikus eredményt jelentve bejutott első döntőjébe. Ott is szépen ment, megelőzte a végére elfáradó, korábbi olimpiai bajnok Arianna Fontanát, és így a pontszerző hatodik helyen ért célba első olimpiáján.

Bácskai Sára Luca viszont nem jutott tovább, ötödik lett a saját futamában, ráadásul vétkesnek találták egy lökdösődésben, ezért kizárták.

Bombameglepetés, hat négyfordulatos, rekord biatlonban

A gyorskorcsolyán túl hatalmas meglepetést hozott szombaton a női szuperóriás-műlesiklás, ahol az elsősorban snowboardosként számon tartott cseh Ester Ledecká legyőzte az összes esélyest, és egyetlen századmásodperccel előzte meg a Szocsiban bajnok Anna Veithet. Egy darabig maga sem nagyon hitte el, hogy mindenkinél jobb időt síelt – a futamtól visszalépő Mikaela Shiffrintől kapott kölcsönlécekkel.

Sokat elmond arról, mekkora szenzációs eredmény ez, hogy Ledeckának korábban szuper G-ben a 19. volt a legjobb helyezése a világkupában.

A harmadik Tina Weirather lett, és az ő szereplése is történelmi. Harminc év után szerzett érmet Liechtensteinnek, ezzel anyja és nagybátyja nyomdokaiba lépve. A gyorsasági számok legjobbja, az amerikai Lindsey Vonn hibázott a végén, csak hatodik lett.

A férfi műkorcsolyában Szocsi után újra Hanju Juzuru győzött, a kűrje után megkapta a szokásos Micimackó-plüssáradatot a jégre. Az olimpiák történetében utoljára Dick Button volt képes egymás után két olimpiát nyerni 1948-ban és 1952-ben, Hanju így elég hosszú sorozatot szakított meg. Még egy fun fact: a férfi műkorcsolya eredményhirdetése volt az ezredik téli olimpiai éremátadó.

Hanju eredménye mellett azonban leginkább az amerikai Nathan Chen kűrje marad emlékezetes. A szabadprogramban ugyanis majdnem tíz ponttal verte a végül összesítésben győztes japánt, olyan brutálisan erős kűrt rakott össze. Miután a korábbi rövidprogramja rosszul sikerült, ezért bevállalósan állt ki, és sikerült is történelmet írnia hat négyfordulatos ugrással. Ezzel a 17.-ről az 5. helyre jött előre.

A szlovák színekben versenyző Anasztázia Kuzmina rettentő koncentrált versenyt futott a női biatlonosok tömegrajtos futamában, egyedül az utolsó, 20. lövését hibázta el, de így is biztos előnnyel ért a célba. Két ezüst után először nyert aranyat Phjongcshangban, ráadásul zsinórban harmadik olimpiáján nyert aranyérmet, ami szintén rekordot jelent. Összességében hatodik érmét szerezte az olimpiákon. Az ezüstérmes a fehérorosz Darja Domracseva (a norvég legenda, Ole Einar Björndalen barátnője), a bronzérmes pedig a norvég Tiril Eckhoff lett.

A síugróknál nagy esélyes Kamil Stoch normálsáncon csak negyedik lett, de a nagysáncon megvédte Szocsiban szerzett olimpiai bajnoki címét, összesen már három aranyérme van. Rettentő izgalmas volt a vége, csak néhány ponton múlt, hogy a lengyel a hátszél miatti kompenzációval megelőzte a második sorozatban a legnagyobbat ugró Andreas Wellingert, a normálsánc phjongcshangi bajnokát. A harmadik a norvég Robert Johansson lett, és mögötte is norvégok végeztek, ami elég biztató a csapatverseny előtt.

Ezeken kívül is osztottak még érmeket szombaton:

  • A 4x5 km-es női sífutóváltóban Norvégia lett az olimpiai bajnok. A végén hatalmas küzdelem volt a címvédő svédek és a norvégok között, utóbbiak hátrányt ledolgozva végül két másodperces előnnyel értek célba. A bronzérmet az orosz csapat szerezte meg. A norvég csapatban Marit Björgen a 13. téli olimpiai érmét szerezte meg, ezzel beérte az eddigi rekorder norvég biatlonost, Ole Einar Björndalent.
  • Kettős svájci dobogó jött össze női slopestyle-ban, Sarah Höflin a döntő harmadik körében előzte meg addig vezető honfitársát, Mathilde Gremaud-t. A harmadik a brit Isabel Atkin lett. Az olimpiák történetében ez volt az első brit síérem.
  • Női szkeletonban Lizzy Yarnold megvédte Szocsiban szerzett címét. A brit mögött a második a német Jacqueline Lölling, a harmadik a szintén brit Laura Deas lett.
  • Közben pedig újabb 16 norovírusos megbetegedést regisztráltak az önkéntesek és a biztonságiak között. Eddig két sportoló kapta el a lázzal, hányással is járó norovírust Dél-Koreában, de elég gyors lefolyású volt náluk a betegség. A két szabadstílusú síző, Fabian Bösch és Elisa Ambühl is felgyógyult, már meg is kezdték az edzéseket, valószínűleg tudnak majd versenyezni.

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor versenyez a rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számának döntőjében (Lucy Nicholson/Reuters)