Aján Tamás 90 napra feladta elnöki posztját a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségben

2020.01.23. 08:12 Módosítva: 2020.01.23. 08:22

13 órán át ülésezett szerdán Dohában a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség 21 tagú végrehajtó bizottsága az Aján Tamás elnök ellen állított korrupciós vádak miatt, és több fontos döntést is hozott.

Aján Tamás a 2016-os riói Olimpián
Aján Tamás a 2016-os riói Olimpián
Fotó: Goh Chai Hin / AFP
  • 90 napos határidővel válságstábot állított fel, hogy vizsgálja ki a vádakat.
  • A magyar elnök a 90 napra átadja hatalmát az alelnöknek, aki vele párhuzamosan fog működni a vizsgálat ideje alatt.
  • Aján az irányítást a 90 napra az amerikai szövetség elnökére, Ursula Papandreára hagyja.
  • A vészbizottságot is Papandrea vezeti.

Január elején jött ki a német ARD tévécsatorna dokumentumfilmje, amelyben a doppingtesztek elhanyagolásával és több millió dollár elsikkasztásával vádolták meg a nemzetközi szövetséget, amelyet az elmúlt több mint 20 évben Aján vezetett.

A 81 éves sportvezető a szövetség szerdán kiadott közleményében ismét tagadta a vádakat, újra megerősítette, ártatlan, és hangsúlyozta, örül neki, hogy Papandreával együttműködve mindent kivizsgálnak. Biztos benne, hogy a végén a vádakat hamisnak találják majd.

Az ARD beszámolt két svájci bankszámláról, amelyre 1992-től 23 millió dollár (csaknem 7 milliárd forint) érkezett, ez az összeg nem szerepelt az IWF mérlegében. A csatorna szerint a számlák felett egyedül Aján Tamás rendelkezett, és 5,5 millió dollár (mintegy 1,7 milliárd forint) sorsa tisztázatlan.

Papandrea harmadik éve tölti be az alelnöki tisztséget, ő a női bizottság vezetője is. Úgy tudni, a higgadt reformok híve, aki szerint a botrány lehetőséget ad, hogy feltárják a szervezet visszásságait, és megoldják a lehetséges hiányosságokat.