Olimpiai selejtezőket töröltek Kínában a koronavírus miatt

2020.01.29. 11:13

A Kínában és a világ más országaiban terjedő új típusú koronavírus okozta tüdőgyulladásos járvány nemcsak a gazdaságra, hanem a sportra is hatással van. A betegség miatt Kínában töröltek több fontos sporteseményt, illetve másik helyszínre helyezték át az olimpiai kvalifikációs versenyeket, írja az MTI. 

  • Női labdarúgásban és kosárlabdában rendezett volna olimpiai kvalifikációs tornát Kína, előbbi Ausztráliába, utóbbi Szerbiába került át.
  • A női és a férfi bokszolók sem Kínában küzdenek meg az olimpiai kvótáért, hanem Jordániában. 
  • Törölték a kínai női gyeplabdacsapat Belgium elleni meccseit, és az is kérdéses, hogy az Ausztrália elleni márciusi meccset megrendezik-e. A nemzetközi sportági szövetség közlése szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) iránymutatását követték, amikor döntöttek a meccsek törléséről. 
  • Szintén törölték a február közepére kiírt első kínai futamokat az alpesisí-világkupában. Jancsingban két lesikló-versenyre került volna sor a 2022-es pekingi téli olimpia próbaversenyeként.
  •  Veszélybe került a Nancsingban megrendezésre kerülő márciusi fedettpályás atlétikai világbajnokság is. 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) közlése szerint folyamatosan egyeztetnek szakértőikkel és a WHO-val. A NOB illetékese a dpa német hírügynökségnek elmondta, hogy a 2020-as tokiói olimpia biztonságos lebonyolításának az is része, hogy meghozzák a fertőző betegségek ellen szükséges intézkedéseket.