Sztársportolók az olimpia elhalasztása mellett

2020.03.22. 12:58

A Szerb és a Horvát Olimpiai Bizottság is csatlakozott azokhoz a szervezetekhez, amelyek a július 24. és augusztus 9. között kiírt tokiói nyári olimpia elhalasztását kérik a koronavírus-járvány terjedése miatt.

"Japán sok erőforrást fektetett az olimpiába, de az emberi élet az első - mondta Vanja Udovicic, a Szerb Olimpiai Bizottság elnöke. Horvát kollégája, Zlatko Matesa azt mondta, szerinte lehetetlen folytatni az előkészületeket a jelenlegi körülmények között. "Senki sem akarja, hogy a játékokat elhalasszák, de azt hiszem, közel állunk egy ilyen forgatókönyvhöz. Úgy tűnik, ez az egyetlen lehetőség. A sport leállt egész Európában, és senki sem tudja, mikor fog folytatódni" - fogalmazott Matesa. Felhívta rá a figyelmet, hogy a versenyzés lehetetlenné vált, így képtelenség, hogy a tervek szerint menjen minden előre. Úgy gondolja, hogy néhány hónappal el kellene halasztani a tokiói olimpiát.

Az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb sportolója, a gátfutó és bobos Lolo Jones reméli, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a halasztás mellett dönt.

"Olimpikonként az a feladatunk, hogy inspiráljuk a társadalmat, hogy legyünk egészségesek, de ezzel most ellentmondásba keverednénk, ha azt hangoztatjuk, kerüljék a nyilvános helyeket, az edzőtermeket, a sportpályákat és uszodákat. Mégis sokunk erre kényszerül, mert a NOB azt mondja, hogy legyünk készek, és folytassuk az edzéseket" - mondta a 60 méter gáton kétszeres fedettpályás világbajnok sportoló.

A dél-afrikai olimpiai- és világbajnok úszó, Chad le Clos szintén arra panaszkodott, hogy képtelen edzeni. Először Olaszországba tervezett edzőtábort, de ezt a koronavírus-járvány miatt törölték, ezért átutazott Törökországba. Most már ott sem maradhat, hazautazott Fokvárosba.

Nincs edzőm, nincs edzőpartnerem, ha itt is bezárják a sportlétesítményeket, akkor nincs B tervem. Félelmetes. Beszéltem például a kanadai Penny Oleksiakkal, ő már 20 napja nem tudott úszni

- árulta el Le Clos, aki szerint kétséges, hogy megtartható-e a tervezett időpontban az olimpia. Úgy véli, a sportolók képesek fenntartani a figyelmüket, de edzések nélkül ez nem elég.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!