Hogyan pontozzák a szörfözőket, mi dönt a falmászásnál?

2020.08.07. 12:43

Július 24-én, az elhalasztott olimpia nyitónapján mutatta be a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) az új magyar szurkolói, egyben az olimpiai csapat hivatalos márkáját, a Magyarockot. A szervezet főtitkára, Vékássy Bálint arra utalt a bemutatón, hogy korábban irigykedve nézte egy olimpián, amikor a hollandok narancssárgába öltözve messziről is jól azonosíthatóak voltak a lelátón. Az olaszokat, franciákat, ausztrálokat is könnyen fel lehet ismerni, a legutóbbi olimpián már a magyaroknál megjelent a világoszöld, a jövőben ez lesz az alapszín, ami részben visszaköszön a termékeken is majd októberben, amikor a ruhaneműk először kaphatóak lesznek.

Most már látszik, hogy a Magyarock több egyszerű pólónál, a sportszeretetet és az olimpiai eszméket előtérbe helyezve elősegíti a nemzeti szurkolói és sportolói közösség kialakulását. 

Ennek szellemében a magyar olimpiai csapat csatornáján interjút lehet látni például Szilágyi Áronnal, az olimpiai bajnok pólós, Fodor Rajmund pedig az olimpiai ezüstérmes Ungvári Miklóst faggatta. De bemutatták például azt a négy új sportágat, amelyik Tokióban már szerepel a műsorban.

Ebből kiderült, hogy a sportmászás három szekcióból áll, a gyorsmászásban párban indulnak majd a versenyzők, a nehézségi mászásban az számít, hogy egy versenyző milyen magasra jut el. A boulder a harmadik rész, amikor olykor vízszintesen és biztosító kötél nélkül kell mászni, de értelemszerűen nem lesznek életveszélyben. 

Az egyik leglátványosabb új sportágat, a hullámlovaglást egyébként Tokiótól hatvan kilométerre rendezik, ahol 20-25 perc áll a versenyzők rendelkezésére, hogy bemutassák a tudásukat, miközben a bírók pontoznak. A trükkök nehézségét pontozzák, és hogy milyen sebesség mellett hajtják végre az elemeket. Emellett a karate és a gördeszka is ott lesz a programban, a fentebbi videóban ezt a két sportágat is bemutatják.

Az olimpiát jövőre halasztották, július 23-án kezdődik majd Tokióban.