Valter Attila a Tour helyett a magyarországi Girót választotta

20211103154648 PAP 9492-01
2021.11.03. 15:35
A szervezők szerdán hivatalosan is bemutatták a 2022-es Giro d’Italia magyarországi szakaszait. A jövő évi olasz körverseny május 6-án Budapestről rajtol, az első szakasz befutója Visegrádon lesz.

Eredetileg tavaly rajtolt volna hazánkból a világ egyik legnépszerűbb kerékpárosversenye, azonban a koronavírus-járvány miatt erre végül nem került sor.

Később már arról szóltak a hírek, amennyiben a pandémia körüli helyzet lehetővé teszi, úgy jövőre indulhat Magyarországról a háromhetes országúti verseny; erről beszélt júniusban Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos is.

Néhány nappal ezelőtt pedig hivatalossá vált a magyarországi rajt, most pedig lehullt a lepel a három érintett szakaszról. A nagyszabású sajtóesemény a Magyar Turisztikai Ügynökség kisfilmjével kezdődött, amelyben hazánk nevezetességeit mutatták be.

Paolo Bellino, a Giro d’Italia ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: három különleges szakaszt rendeznek meg Magyarországon.

Ez egy nagyon komoly jelzés, nemcsak a Giro vagy Magyarország, hanem az egész világ számára, hogy lassan visszatérünk a régi kerékvágásba. A legnagyszerűbb rajtot szeretnénk megrendezni

– fogalmazott a sportvezető.

Révész Máriusz szerint ekkora haszna egy elmaradt versenynek talán még sosem volt, hiszen két évvel ezelőtt még az is kétséges volt, hogy el tud-e egyáltalán indulni magyar versenyző a viadalon, azóta azonban Valter Attila megannyi örömet szerzett már a magyar rajongóknak.

A politikus hozzátette, a Girót közel kétszáz országban követi nyolcszázmillió ember a televízió előtt, így a magyarországi Grande Partenzától többek között a hazai turizmus újjáéledését is várják. Mint mondta, a tavaly tervezett szakaszokhoz képest megváltozott az útvonal, hiszen nem időfutammal kezdődik a verseny.

A szakaszokat már Paolo Bellino ismertette. Az első szakasz egy 195 kilométer hosszú etap. A mezőny Budapestről indul, Székesfehérvár és Esztergom érintésével Visegrádon lesz a befutó.

A második etap lesz az időfutam, egy 9,2 kilométeres etap Budapesten belül, majd a harmadik szakasz Kaposvárról indul, a célállomás pedig Balatonfüred. A versenyzők érintik Nagykanizsát, Badacsonyt és Tihanyt is.

A szerdai sajtóeseményen Valter Attila – aki az idei Girón a hatodik, a hetedik és a nyolcadik szakaszon viselte a rózsaszín trikót – elmondta, alig várja már a nagy rajtot.

Én is óriásit nyertem azzal, hogy elmaradt a korábbi nagy rajt. Korábban nem is terveztem felvenni a rózsaszín trikót. Ez egy olyan kiváltság, amiről kevés versenyző mer álmodni. Amit aztán itthonról utána kaptam, arra végképp nem gondoltam

– mondta a 23 éves bringás, aki humorosan megjegyezte, hogy külön köszöni a szervezőknek a visegrádi szakaszt, hiszen gyakran tréningezik arra.

A Groupama-FDJ versenyzője azt is elárulta, hogy csapata megkérdezte tőle, hogy ha választania kellene, és mehetne a Tour de France-ra, mit felelne. A magyar sportoló elmondta, nem is kérdés, a „magyar” Girót választja, és két hete mindennap úgy kel fel, hogy meg kell nyernie a visegrádi szakaszt.

A budapesti ünnepségen többek között Stephen Roche, a Giro d’Italia 1987-es győztese is jelen volt, illetve tiszteletét tette Ivan Basso is.

Giacomo Pedranzini olasz vállalkozónak, húsipari szakembernek komoly szerepe van abban, hogy megvalósulhatott a magyarországi nagy rajt. A KOMETA 99. Zrt. ügyvezető igazgatója, az olasz körverseny magyar rajtjának ötletgazdája nagyon örül annak, hogy jövőre a hazája nagy kerékpáros eseménye másik otthonából indul, annak pedig különösen, hogy áthalad Kaposváron is, ahol él.

Nálunk, Olaszországban a kerékpározásnak nagy hagyománya van. Látjuk, hogy Magyarországon is egyre több tehetséges kerékpárversenyző van, akik akár világversenyeken is szerezhetnek pontokat, sőt felállhatnak a dobogó legmagasabb fokára is.

A csapatot erősíti két magyar kerékpáros, Dina Márton és Fetter Erik, az U19-ben pedig Magyar Gergő bontogatja szárnyait. Ivan Basso, a csapat sportmenedzsere mindhármuknak nagy jövőt jósol a sportágban.

A 2022-es lesz a 105. Giro d’Italia, összességében pedig a 14. alkalommal nem Olaszországban rajtol a mezőny.

A három magyarországi szakasz után szünnap következik majd, utána Szicíliában folytatódik a verseny, amely május 29-én ér véget.

Érdekesség, hogy jövőre mindhárom Grand Tour más országból rajtól. A Tour de France Koppenhágából, a La Vuelta pedig Utrechtből.

(Borítókép: Valter Attila. Fotó: Papajcsik Péter / Index)