Legyőzte a transznemű úszót a transznemű úszó

2022.01.09. 12:27

Megdöntötték a női 50 méteres pillangóban felállított rekordot az Egyesült Államokban, amit a férfiből nővé tranzicionált, a Pennsylvaniai Egyetem színeiben sportoló Lia Thomas tartott.

Thomas sportsikereit már így is körülményesnek találták, mivel a masszív felépítésű, volt férfi úszó ripityára verte nőtársait minden versenyszámban és sorra állította fel a rekordokat a női úszásban. 

Thomas dominanciája a medencében azonban véget ért egy egyetemközi úszóversenyen szombaton, a Yale színeiben úszó Iszac Henig porig alázta ellenfelét a 100 és 400 méteres gyorsban, sőt, az 50 méteres gyorsban új rekordot állított fel. 

Kérdést vethet fel, hogy miért van férfi neve egy női úszóversenyen részt vevő sportolónak? Mert ő éppen nőből válik férfivá, de a folyamat befejezéséhez szükséges tesztoszteronkezelést még nem kezdte el, így engedélyezték neki, hogy a női versenyen részt vegyen, miközben küllemre már férfi(as). 

Henig ezt azzal magyarázta, hogy elkezdhette volna a hormonokat szedni, hogy testét összehangolja személyével, de inkább úgy döntött, vár és a „szociális átmenettel” kezdi, addig pedig folytatja a versenyzést a női mezőnyben. 

(via nypost.com)