Kocsis Sándor fia: Tragédia, ami zajlik, ezen Lewandowski sem segít

32EK4YC-highres
2022.07.17. 07:00
A nyári átigazolási szezon szenzációja – eddig – az elmúlt két év legjobb labdarúgója, Robert Lewandowski Barcelonába szerződése. Az augusztus 21-én 34. születésnapját ünneplő lengyel gólgép kalandos úton jutott el a megállapodásig Joan Laportával, a katalánok elnökével, amelynek kacskaringói olykor a La Casa de Papel, a Nagy pénzrablás című spanyol Netflix-bombasiker fordulatait idézték.

Kezdjük a szikár tényekkel: szombaton született meg a megállapodás az FC Barcelona és a Bayern München között, melynek értelmében – ahogy az Index is megírta – 45 millió euróért (plusz ötmillió különböző feltételek teljesülése esetén) Robert Lewandowski a katalán klub labdarúgója lett négy évre, ami egészen pontosan három év plusz opció a negyedikre. 

Lewandowski – a FIFA The Best díj nyertese 2020-ban és 2021-ben – éves fizetése nettó 9 millió euró lesz a Barcelonában, míg a Bundesligában ő volt a legjobban fizetett játékos bruttó 24 millió eurós évi keresetével, ami nettóban 12 millió volt és lett volna müncheni szerződése utolsó idényében, a 2022–2023-asban. Ezt áldozta fel a lengyel gólvágó hárommillió euróval alacsonyabb bérért. 

Lewa megszerzésében Pini Zahavi, a lengyel center izraeli ügynöke volt a kulcsfigura. Zahavi már hosszú ideje baráti kapcsolatot ápol Joan Laportával, a Barcelona elnökével, és elviekben már februárban megállapodtak Lewandowski szerződtetéséről. 

Nem volt egyszerű menet – mondta Zahavi a Sport című barcelonai lapnak. – Mateu Alemanyval és Hasan Salihamidziccsal, a két klub sportigazgatójával péntek éjfélig lógtunk a telefonon, mire sikerült nyélbe ütnünk azt a megegyezést, amely előnyös valamennyi félnek. Köszönet ezért a Bayernnek és Oliver Kahnnak, a klub ügyvezetőjének, amiért engedte, hogy Robert beteljesítse álmát, és Münchenen kívül kezdjen új életet, kerüljön szembe új kihívásokkal.

Késik a találkozó Xavival

Lewandowski már Mallorca szigetén tartózkodik, ahol a családja nyaral, és onnan egyenesen Miamiba repül vasárnap vagy hétfőn, hogy csatlakozzon a Floridában edzőtáborozó katalánokhoz. A szerződést ott írja alá, de majd csak akkor mutatják be a szurkolóknak, amikor a csapat visszatér az Egyesült Államokból. 

Amikor egyértelművé vált, hogy Lewa Barcelonába vágyik, Mateu Alemany és Jordi Cruyff (utóbbi a klub tanácsadója) megkezdte a hadműveletet, miközben Xavi, a Barcelona edzője többször is találkozott személyesen a lengyellel. Tudni kell azt is, hogy a PSG és a Chelsea is ostromolta Lewát, de ő ellenállt. Először 35 millió eurót ajánlott a Barcelona, amit a Bayern csípőből visszautasított, majd a következő licit 40 millió volt, de azt is lesöpörték az asztalról a bajorok, ugyanis kötötték az ebet a karóhoz, és egyértelművé tették: nem engednek az 50 millióból. És végül ennyiben is állapodtak meg, konkrétan 45+5-ben. 

Apró probléma, hogy Lewandowski hiába utazik a Barcelona után Miamiba, ott nem tud találkozni Xavival, mivel a katalánok edzőjének nem adták meg a beutazási engedélyt, nem sikerült érvényesítenie az úgynevezett ESTA-t, mert nem számolt be arról, ahogy amikor a szaúdi al-Szadd játékosa volt, az ázsiai bajnokok kupájában Iránban is járt. Márpedig ez kizáró körülmény, ugyanis a perzsa ország az Egyesült Államok ellenségének számít. 

Erőnléti edzője a felesége

Bár Lewandowski már majdnem 34 éves, fantasztikus fizikai formában van. És ezt – többek között – fordított étrendjének tulajdonítja. Ennek az a lényege, hogy reggelire mindig tonhalat eszik, majd délben jön az ebéd, de fordított sorrendben: először elfogyasztja a desszertet, ami rendszerint tiszta kakaóból készült brownie. Utána következik a főétel, vagyis a hús vagy hal, és végül a leves vagy a saláta. Fontos még, hogy glutént vagy laktózt tartalmazó ételt sohasem fogyaszt. 

A siker másik titka Anna, a felesége. A csinos fiatalasszony testnevelési egyetemet végzett, továbbá képzett táplálkozási szakember, azaz dietetikus, és korábban karatéka volt. Annának saját fitnesz-You Tube-csatornája van, és ő vezeti férje erőnléti edzését. 

Felhívtuk Barcelonában Kocsis Sándort, a legendás „Kocka” – a spanyoloknak „Aranyfej” – fiát, hogy mondjon véleményt Lewandowski szerződtetéséről. Az Aranycsapat és a Barça egykori ikonjának gyermeke érdekes álláspontot fogalmazott meg:

Tragédiának tartom, és nem azért, mintha Lewa rossz futballista lenne, hanem a Barcelona annyira siralmas anyagi helyzetben van, hogy most két-három évig nem kéne költekeznie a klubnak, csak csendben építkezni, és nem azzal foglalkozni, hogy trófeákat próbál szerezni. Az ugyanis Lewandowskival sem valószínű, hogy sikerülni fog. Mert hiába jó futballista, nincs meg benne az a sodró lendület és az a vidámság, ami például annak idején Ronaldinhót jellemezte. Lewa nem egy vezér, aki magával tudná ragadni a csapatát. A lengyel szerződtetése arra utal, hogy azonnali eredményt akar Laporta, hogy elhallgattassa az elégedetlen szurkolókat, azaz minket. Pedig ez csak egy újabb lépés a pénzügyi csőd felé – vélekedett ifjabb Kocsis Sándor, a klub tagsági igazolvánnyal rendelkező „sociója“.

Ugyanakkor a Marca honlapján rendezett szavazásnak más az eredménye: a válaszadók 75 százaléka bízik benne, hogy Lewandowski sikeres lesz a klubnál, és csak 25 százalék kételkedik ebben. 

Egy biztos: Lewandowski népszerű lesz a Camp Nouban, ha másért nem, hát azért, mert egyszer négy gólt rúgott a Real Madridnak a BL-ben, még a Borussia Dortmund színeiben, 2013. április 24-én:

(Borítókép: Robert Lewandowski. Fotó:  Ronny Hartmann / AFP)