Az MLSZ a Nagy-Magyarország-szimbólum ügyéről: a román szövetség támadása indokolatlan

2023.03.23. 07:22
A Magyar Labdarúgó-szövetség közleménye szerint korábbi állásfoglalásukat a témában félreértették és félremagyarázták. Az MLSZ sosem állította, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Ismereteik szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését.

Az UEFA és a FARE írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország-térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét – olvasható a Magyar Labdarúgó-szövetség közleményében.

A szerda este kiadott közleményben azt írják, hogy a korábban kiadott részletes és pontos tájékoztatást néhány esetben félreértették, félremagyarázták, ezért tartják fontosnak megismételni, megerősíteni és rövid magyarázattal kiegészíteni a korábbi közleményüket:

Megismételjük tehát, hogy az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben. Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.

Hozzátették továbbá, hogy ismereteik szerint egyedül a „Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését”. Leszögezték azt is, hogy az MLSZ a jövőben is törekszik a jó viszony megőrzésére a román szövetséggel, „ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan”.

A közlemény végén idézték a FARE és az UEFA levelét, amelyben előbbi arról írt, hogy a Nagy-Magyarország-térkép transzparenseken való megjelenése önmagában nem diszkriminatív cselekedet, a jelkép azonban más szimbólumokkal, szurkolói rigmusokkal, vagy nem megfelelő viselkedéssel párosulva már feljelentést vonhat maga után az európai és a nemzetközi labdarúgó-szövetségnél.

Az UEFA válaszleveléből kiemelt részlet szerint pedig a fegyelmi testület lezárta az eljárást, amelyet a szeptember 26-i, Magyarország–Olaszország válogatott mérkőzésen megjelenő transzparensek miatt indítottak.

Megszólalt a román külügy és a kormányszóvivő

A román sajtó állásfoglalásával ebben a cikkünkben foglalkoztunk, most azonban a román külügy is megszólalt az ügyben. Az MTI beszámolója szerint a román külügyminisztérium és Dan Carbunaru román kormányszóvivő azzal hárította el a román újságíróknak a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) történelmi Magyarországot ábrázoló molinókról szóló döntésével kapcsolatos érdeklődését, hogy – „UEFA-engedély” híján – nincs miért állást foglalniuk, a „politikát nem kell összekeverni a sporttal”.

Marcel Ciolacu szociáldemokrata házelnök a téma kapcsán úgy fogalmazott:

A labdarúgás nem politika, és a revizionista frusztrációknak nincs keresnivalójuk a sportrendezvényeken.

Hozzátette, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) elnökének az UEFA végrehajtó bizottságának tagjaként haladéktalanul kérnie kellene a döntés visszavonását.

Gabriela Firea szociáldemokrata családügyi miniszter a közösségi oldalán azt írta: „Nagy-Magyarország térképe, amely Románia egy részét is magában foglalja, revizionista jelkép, és semmi keresnivalója a stadionokban, európai mérkőzéseken.” Úgy értékelte, a jelkép gyűlöletkeltésre és erőszakra adhat okot, márpedig a „politikának, kiváltképp, ha megosztja a nemzeteket, nincs helye a sportban”.

Hasonló álláspontra helyezkedett a román Nemzeti Liberális Párt parlamenti képviselője, Ionut Stroe is, aki szerint egy ilyen döntés „veszélyes precedenst teremthet”, szembe menne a sportot irányító valamennyi elvvel. Úgy vélekedett, az UEFA-nak nem szabad elfogadnia egy ilyen kérést, „nem szabad oxigénhez juttatnia a revizionista eszméket, nem szabad hagynia, hogy politikai érdekek és tétek mérgezzék meg a futball világát”.

Az UEFA cáfolja az MLSZ közleményét az FRF szerint

Az üggyel kapcsolatban a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) közleményt adott ki, miszerint megkeresésükre az európai szövetség (UEFA) cáfolta, hogy „engedélyezte volna” a történelmi Magyarországot ábrázoló jelképek használatát a magyar válogatott meccsein, ezen jelképek használatát továbbra is fegyelmi vétségnek tekinti és büntetni fogja.