1993: Zsiborás Gábor meghal a kórházban

2010.09.07. 17:32

Tizenhét éve a magyar futballválogatott az oroszok elleni vb-selejtezőre készült. Az Üllői úti edzésen Zsiborás Gábor hirtelen rosszul lett, majd az öltözőben elveszítette eszméletet. Sosem tért magához, feleségét és hármas ikreit hagyta itt, mindössze 35 éves volt.

Miután a Fradiból az MTK-ba szerződött, 113 meccsen védett új klubjában, de már négy éve nem került a válogatott közelébe. 1993-ban Verebes József mégis meghívta az akkor 35 éves kapust az oroszok elleni vb-selejtezőre készülő csapatba. A keret és Zsiborás korábbi sikerei helyszínén, az Üllői úton készülődött a meccsre.

Szeptember 1-jén reggel még három ikergyermekét kísérte első iskolai napjukra, majd a pályára sietett. Az edzés közben rosszul lett, az öltözőbe ment, ahol aztán elvesztette az eszméltét. Kómába esett, már sosem tért magához, egy hét után, szeptember 7-én a kórházban hunyt el.

Feleségét, a László Kórház egykori kiváló futballistáját, Dancs Gabriellát, valamint a most 23 éves Zsófiát, Balázst és Gergőt hagyta itt.

Kevés olyan futballista volt, akit akkor is szerettek a szurkolók, amikor éppen a városi riválishoz igazolt át. Zsiborás ilyen volt. Hiába lett tizenkét ferencvárosi szezon után az MTK futballistája, mindig vastaps fogadta őt, amikor visszatért az Üllői útra.

Zsiborás Gábor 1957. november 12-én született Budapesten. Már tíz éves korában a klub igazolt játékosa volt. Tizennyolc évesen, egy Csepel elleni Téli Kupa meccsen, csereként mutatkozott be a Ferencváros első csapatában, de csak két év múlva 1977. szeptember 3-án, a Budapest Honvéd ellen 2-1-re megnyert bajnokin védett először tétmeccsen. Mindkét találkozón Dalnoki Jenő volt a Fradi edzője.

Összesen 408 meccsen szerepelt a zöld-fehér klubban, ebből 244 bajnoki és 43 kupameccs, illetve 12 nemzetközi kupameccs volt.

1981-ben bajnokságot, 1979-ben, 1982-ben 1983-ban bajnoki ezüstöt nyert, 1978-ban kupagyőztes lett. A Toldi-vándordíjat, azaz az adott szezon legjobb ferencvárosi labdarúgójának járó trófeát kétszer 1980-ban és 1986-ban kapta meg. A Ferencváros örökös bajnoka.

1979. október 17-én, Finnország ellen 3-1-re megnyert Eb-selejtezőn szerepelt először a nemzeti válogatottban. 1983-ban még kétszer, majd 1987-ben pedig egyszer vele kezdődött a magyar csapat összeállítása.

1989-ben távozott az MTK-hoz, mivel az első csapatban akkor Józsa Miklós egyre jobb teljesítménnyel bevédte magát a kezdőbe. Ahogy Pölöskei Gábor, Zsiborás egykori játszótársa elmondta, ő volt az egyetlen olyan fradista, akit még akkor is szerettek a szurkolók, amikor már éppen a rivális csapatban játszott.

Ráadásul Zsiborás első meccsét az MTK-ban éppen a Fradi ellen védte. Akkor 28 ezer ember az Üllői úti stadionban skandálta az egykori kedvenc nevét.

A kapus halála után az MTK, korábbi klubja, a Ferencváros és sokan mások is segítettek a családnak. Zsiborás Gábor pontosan öt hét múlva lenne 53 éves.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!