Az első ruhasokk Wimbledonnak

2011.06.27. 09:22

A női teniszvilágranglista akkori 93. helyezettje, Anne White 26 évvel ezelőtt, 1985. június 27-én azzal írta be a nevét a sporttörténelembe, hogy egy formabontó, testhez simuló kezeslábasban sokkolta a közönséget és a hagyományokra különösen érzékeny wimbledoni szervezőket.

A bemelegítés alatt még senki sem sejtett semmit, azonban a melegítő alól előkerülő fehér ruha miatt felhördültek a nézőtéren, és a fotósok is azonnal kaptak a lehetőségen. Az egész meccsen fel-felhangoztak kuncogások a nézőtérről, míg az ellenfél, az 5. kiemelt Pam Shriver a mérkőzés után furcsának, hülyeségnek minősítette White kezdeményezését.

Az első szettet 6:3-ra elvesztette a különc ruhában teniszező amerikai, de utána a lelkes közönség biztatása mellett tie breakben behúzta a másodikat. Hogy a szervezők mennyire fogcsikorgatva figyelhették az eseményeket, az abból is látszik, hogy miután 1-1-es szettállásnál sötétedés miatt félbe kellett szakítani a mérkőzést, a BBC beszámolója alapján nyomatékosan megkérték White-ot, hogy másnap megfelelőbb öltözékben lépjen pályára.

White eleget tett a kérésnek, habár a ruhacsere nem hozott szerencsét, a folytatásban elvesztette a döntő játszmát, és már az első körben búcsúzott a tornától.

Sokan szexuálisan kihívónak találták a ruhát, White később azt állította a Sports Illustratednek, hogy ő csak melegen akarta tartani az izmait. "Így aztán felvettem azt a ruhát, tényleg nem gondoltam, hogy akkora ügy lesz belőle. Az első játék végére már megértettem, micsoda felbolydulást okoztam".

Az is kiderült, hogy valójában így is két ruhát viselt egymás felett, mert különben túlságosan átlátszott volna az anyag. A szervezők azzal fenyegették, hogy nyilvánosan megkérik, soha többé ne jöjjön vissza Wimbledonba, ha nem tesz eleget a felszólításuknak.

White karrierje nem tört meg az incidens miatt, a legjobb helyezése egyesben 19., párosban 9. hely volt a világranglistán, több tornát is megnyert. 1990-ben hagyott fel a versenyzéssel, egy ideig kommentátorként dolgozott, majd teljesen szakított a sporttal.

Wimbledonban a mai napig be kell tartani a hagyományokat, így például az összes játékos fehér szerelésben lép pályára. A bemelegítés alatt megtűrik az egyedi öltözékeket.

Roger Federer például a melegítés alatt viselt már zakót és hosszú nadrágot is az elmúlt években, míg idén egy mellényt találtak ki neki. Bethanie Mattek-Sands Federer visszafogott eleganciájával szemben egy Lady Gagát megszégyenítő, teniszlabdákkal felvarrt kabátban lépett pályára, de a szervezők szerint addig ez nem probléma, amíg a labdamenetek alatt már nem viseli.