Tudta, hogy ön is olyan gyorsan szedi a lábát, mint Usain Bolt?

2015.08.30. 13:10

Gondolta volna, hogy ön is olyan gyorsan képes szedni a lábait, mint Usain Bolt? Az viszont biztosan feltűnt önnek, hogy még sincs ott a világbajnokság százas döntőjében. Eláruljuk, miért.

Bolt a pekingi világbajnokságon újra három aranyat nyert, összesen már tizenegyet szerzett. A világcsúcstartó 2008 óta csak egyszer kapott ki, nem csoda, hogy mindenki próbálja megfejteni, mitől ilyen gyors.

A BBC cikkében elmagyarázza, mi a sikerhez vezető út. A laikusok azt gondolják, az tud jól sprintelni, aki leggyorsabban szedi a lábát. Jó, sétálva nem lehet vb-t nyerni, de azért a végtelenségig nem lehet fokozni a lépésfrekvenciát.

A profi sprinterek nem mozgatják gyorsabban a lábukat a hobbifutóknál 

– állítja Sam Allen, a Loughborough-i Egyetem kutatója.

De mégis, mi okozza akkor a sebességkülönbséget? Hát az, hogy Bolték hosszabbakat és erőteljesebbeket lépnek. Kimutatták, hogy míg egy hobbistának 50-55 lépés kell a száz méter teljesítéséhez, addig a profik 45 lépésből megoldják.

„A profi atléták sokkal több erőt generálnak, annak is köszönhetően, hogy több gyorsizomrostjuk van. Ezek az atléták éppen ezért kevesebb időt töltenek a földön, aminek az az eredménye, hogy gyorsabban haladnak előre" – mondta Allen. Méréseik alapján a profik a futás idejének 60 százalékát töltik repülőfázisban, míg az amatőrök ötvenet. Egy amerikai kutató az ellépés idejét is megmérte: a profik 8, az amatőrök 12 századot tudnak.

Boltnál és ellenfeleinél is hasonló adatokat mérnének, de a jamaicai a magasságát tudja előnyére fordítani. „Bolt egy genetikai szörnyszülött, 195 centis magassága miatt elvileg nem gyorsíthatná fel így a hosszú lábait" – mondta Craig Pickering, egykori brit sprinter. „A rajt után rövid lépésekkel akarsz gyorsítani, de mivel olyan magas, ezt nem tudja megtenni. Mire eléri a csúcssebességét, már óriási előnyben van, mert sokkal kevesebb rövid lépést tett."

A számítások szerint Bolt három-négy lépéssel kevesebből oldja meg a százat, mint riválisai. Neki 41 is elég.

A lépéshossz dönti el, hogy kik a jó sprinterek, akik képesek 10 másodperc alá kerülni, és kik azok, akik nem” – mondta Pickering.