Dobja el az okostelefont, ha világbajnok akar lenni

2017.01.26. 19:02

Az okostelefonok nemcsak függőséget alakíthatnak ki, de egy specialista szerint a túlzott használatuk sportbeli képességeket is leronthat.

Az angol rögbiválogatottal dolgozó szemész, Sherylle Calder arra jutott, hogy a folyamatosan az okostelefonjaikon lógó játékosoknál jelentősen romlottak a finommotorikus és koordinációs képességek, amelyek a látással, térérzékeléssel függenek össze.

„Az elmúlt öt-hat évben, amióta elitsportolókat mérünk fel különböző sportágakban, azt láttuk, hogy csökken az ügyességi szint. A modern világban a játékosok tudatossága romlik. Amikor a telefonod bámulod, akkor nincs szemmozgás, minden elég statikus" – idézi az amerikaifutballistákkal, golfozókkal, autóversenyzőkkel is foglalkozó Caldert a Guardian.

Szerinte csak rosszabb lesz a helyzet, mert egy csomó olyan dolog kikopik az életből, mint például a fára mászás, mászkálás a falakon, és a leesés is, amivel egykor minden gyerek természetesen fejlesztette az ügyességét.

Caldernek a rögbiválogatottnál nincs könnyű feladata, mert a csapat szponzora az O2-es kommunikációs cég, de megpróbálja rávenni a játékosokat arra, hogy tudatosan használják a telefonjaikat.