Sírva búcsúzott a kirúgott NFL-legenda

2012.03.08. 10:55

Az Indianapolis Colts búcsút intett az elmúlt szezont sérülés miatt kihagyó Peyton Manningnek, akivel Super Bowlt is nyert a klub.

Több hónapnyi huzavona és találgatás után eldőlt Peyton Manning sorsa, az Indianapolis Colts bejelentette, hogy felbontják a szerződését. A Super Bowl-győztes veterán irányító a nyaksérülése, és a műtét miatt kihagyta az elmúlt szezont egészét, és bár néhány hete még reménykedett, hogy visszatérhet abba a csapatba, amelynél tizennégy évet húzott le, erre már nem kerül sor.

A sajtótájékoztatón Jim Irsay, az Indianapolis Colts tulajdonosa megköszönte a klub legendájának mindazt, amit a franchise-ért, a városért és az államért tett. A négyszeres MVP Manning könnyeivel küszködve búcsúzott az általa nagyra tartott egyesülettől, a csapattársaktól és főleg rajongóktól: „Még nem gondoltam arra, hol folytatom, de sokat gondoltam arra, hogy hol játszottam eddig. A szívem mélyéről köszönök nektek mindent, igazán élveztem, hogy a quarterbacketek lehettem”. A felek igyekeztek hangsúlyozni, a pénz egyáltalán nem játszott szerepet a döntésben, de a szerződésbontás már csak azért is volt fontos a Coltsnak, mert huszonnyolc millió dolláros bónuszt kellett volna kifizetniük az irányítónak, ha a március 8-án még a keret tagja lett volna.

A harmincöt éves Manning úgynevezett free agent, azaz szabadon igazolható lesz, érdeklődés azonban bőven van iránta, az Arizona Cardinals, a Miami Dolphins, a New York Jets, a Washington Redskins és a Seattle Seahawks is a soraiban tudná a következő szezonban, de a Denver Broncosnál, valamint a Kansas City Chiefsnél is bedobták a nevét. Korábban felmerült, hogy a Colts legendája visszavonul, ha szerződést bontanak vele, a hozzá közel állók szerint azonban az irányító eltökélt, folytatni szeretné. Az elmúlt hetekben állítólag sokat javult a fizikai állapota, a felkészülést a korábbi főiskolai edzője, David Cutcliffe által irányított Duke University-nél végezte, múlt hét pénteken már egy intenzív dobóedzésen is átesett.

Peyton Manninget, a New Orleans Saints-legenda Archie Manning fiát 1998-ban első helyen draftolta az Indianapolis Colts, a fiatal játékos pedig már bemutatkozó szezonjában öt különböző újoncrekordot jegyzett. Csapatát kétszer vezette Super Bowlig, 2006-ban a Chicago Bears elleni győztes döntőben a meccs legértékesebb játékosának járó MVP-címet is kiérdemelte.

Manning számos házi rekordot döntött meg a klubnál eltöltött tizenhárom aktív szezon alatt, de a ligarekordokban is jól áll. Tizenegyszer zárt négyezer passzolt yard fölött, és 54 828 yardjával a harmadik legtöbb passzolt yarddal rendelkező quarterback a liga történetében (Brett Favre és Dan Marino mögött). Győzelmek tekintetében a negyedik helyen van az irányítók mezőnyében száznegyvenegy nyert meccsel, touchdown-passzokból pedig egy híján négyszázat osztott ki, ezzel negyedik az örökrangsorban.

Szerződését tavaly júliusban hosszabbították meg, azonban sérült nyaka keresztülhúzta a számításokat, a teljes szezont ki kellett hagynia. Hiányát megérezte a csapat is, csúfos, 2-14-es mérleggel zárták az alapszakaszt az AFC utolsó helyén. A sors iróniája, hogy öccse, Eli Manning éppen ebben a szezonban, az Indianapolis Colts stadionjában hódította el a Super Bowlt a New York Giants irányítójaként.