1500 dollár járt egy brutális letaglózásért

2012.03.22. 13:38

Súlyos pénzbüntetéssel, eltiltásokkal és draftjogok megvonásával sújtotta az NFL a New Orleans Saintst, amiért korábbi edzőjének, Gregg Williamsnek irányításával több szezonon át olyan alapot tartottak fent, ami az ellenfél játékosainak kiütését jutalmazta.

A döntés értelmében a Saints a következő szezonban eltiltás miatt kénytelen nélkülözni vezetőedzőjét, a csapattal 2010-ben Super Bowlt nyerő Sean Paytont, míg klubigazgatóját, Mickey Loomist nyolcmeccses, Joe Vitt segédedzőt pedig hatmeccses eltiltással sújtották (a vád szerint ők mindannyian tudtak a bónuszokról). Emellett a liga vezetősége ötszázezer dollár befizetésére kötelezte az előző szezonban rájátszásig jutó klubot, továbbá második körös draftjogaiktól is megfosztották őket.

A botrány központi figuráját, Gregg Williamset határozatlan időre felfüggesztették, az ő sorsát a 2012-es szezon vége után vizsgálják majd felül az NFL illetékesei. Williams, aki jelenleg a St. Louis Rams alkalmazásában áll, 2009 és 2011 között volt a New Orleans-i csapat védekezését irányító edző, a nyomozás szerint ő felügyelte a kifizetéseket abból a pénzalapból, ami az ellenfél játékosainak kiütését honorálta. A kiütésekért ezerötszáz dollár járt, de külön jutalmazták, ha az ellenfelet olyan keményen szerelték, hogy azt hordágyon kellett levinni pályáról. Az alap, ami a hírek szerint ötvenezer dollárra duzzadt a Saints Super Bowl-győztes szezonjában, a rájátszásokban még ennél is nagyobb összegekkel igyekezett motiválni. Az ilyen bónuszok ugyan illegálisak az amerikai profiligában, azonban a botrány kirobbanása után több korábbi és jelenlegi játékos is jelezte, tudomásuk van arról, hogy más csapatoknál is alkalmaztak hasonló módszereket.

Az NFL szerint húsznál is több védekező játékos lehet érintett a „bounty-gate-ben”, az ő sorsukról a további nyomozás után fognak dönteni, de az biztos, hogy a játékosok biztonságát eddig is szem előtt tartó Roger Godell, az NFL főbiztosa példát akar statuálni. További lépésként a hónap végéig a harminckét klub tulajdonosának és vezetőedzőjének írásba kell adnia, hogy nem működtetnek ehhez hasonló bónuszrendszert saját csapatuknál.

A Saints játékosait és szurkolóit természetesen lesújtotta a büntetések híre, Drew Brees, a csapatot 2010-ben Super Bowl-győzelemig vezető irányító twitterén állt ki Sean Payton mellett, aki szerinte remek edző és ember. A szurkolók közül többen az NFL bojkottálására készülnek, míg mások azt hangsúlyozzák, nem fair, hogy csak a New Orleanst büntetik, amikor több klubnál is megszegték a szabályokat.

A 2012-es NFL-szezon szeptember 5-én kezdődikt, a döntőt pedig éppen a New Orleans Saints otthonában, a Mercedes-Benz Superdome-ban fogják megrendezni.