Kitüntették az NFL magyarját

2012.09.14. 16:19

A Patriotsban játszó Meskót kitüntették. Gyerekeket látogat, játszóteret épít.

Az NFL-ben szereplő New England Patriots elnöke is dicsérte a klub magyar származású rúgóját, Meskó Zoltánt, akit augusztus végén tüntettek ki közösségi munkájáért. Az amerikaifocista a napokban egy jótékonysági programban is részt vett.

A háromszoros Super Bowl-győztes amerikaifoci-csapat puntere keddenként gyerekklubok vendége, vagy fiatal betegeket látogat meg kórházakban, időnként veteránklubokba is meghívják. A 26 éves játékos önkéntes munkája nem maradt észrevétlenül, augusztus végén megkapta Ron Burton Közösségi Kitüntetést, ezzel ő lett a tizedik New England-i focista, aki ebben az elismerésben részesült. A kitüntetés átadásakor a klub elnöke, Robert Kraft a közösség MVP-jének, azaz legértékesebb játékosának nevezte a Meskót.

Meskó az elismerésről elmondta, nehéz gyerekkora miatt foglalkozik szívesen gyerekekkel. Tizenegy éves volt, amikor 1994-ben az apja nyert az amerikai zöldkártya lottón, (huszonkét millió pályázó közül csak ötvenötezren voltak ilyen szerencsések), így családjával az Amerikai Egyesült Államokba költözhetett, ahol profi amerikaifocista lett. „Nehéz helyzetből kerültünk az országba. A kommunizmusban, rossz gazdasági körülmények közepette nőttem fel Romániában, ezért nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek" - emlékezett vissza.

A remek statisztikákkal rendelkező rúgójátékos a napokban újabb jótékonysági programban vett részt, a UnitedHealthCare és a Patriots által szervezett eseményen csapattársaival együtt gyerekeknek épített játszóteret.

A temesvári születésű Meskó szülei erdélyi magyarok, a magyart törten, de beszéli. A neves Michigan egyetemen szerzett ösztöndíjat, majd a 2010-es drafton a New England Patriots az ötödik körben szerezte meg. Az NFL-sztár Tom Bradyt is foglalkoztató klubban a múlt héten kezdte meg harmadik szezonját. A Patriots Super Bowl-győzelmeiből egyelőre kimaradt, a múlt szezonban csapata a New York Giantstől kikapott a döntőben.

Idén áprilisban tizenöt év után járt ismét Magyarországon egy közönségtalálkozóra érkezett.