Ütközései miatt ölte meg magát az NFL-es?

2013.01.11. 11:29

Az idegrendszer degeneratív betegségét mutatták ki egy tavaly elhunyt korábbi NFL-játékosnál, Junior Seau-nál. Az amerikaifutballista családja szerint az eredmény fontos, segíthet másokon. A ligát négyezer korábbi NFL-es perli hasonló okokból.

Junior Seau, a korábbi San Diego Chargers és New England Patriots védő negyvenháromévesen lett öngyilkos tavaly májusban, kaliforniai otthonában lőtte szíven magát, három gyereket hagyva maga után. Öngyilkossága sokkolta az NFL-társadalmat, tízezren búcsúztatták. Seau tragikus halála ismét a fejsérülésekre irányította a figyelmet, több orvos és szakember is hangsúlyozta, a játékosokat érő fejsérülésekkel komolyabban foglalkoznia kellene a ligának.

Családja vizsgálatokra ajánlotta fel Seau agyát a National Institutes for Health-nek. Két éve a Chicago Bears korábbi játékosa, Dave Duerson vetett véget életének, ő is mellkason lőtte magát, búcsúlevelében azt kérte családjától, ajánlják fel az agyát vizsgálatokra. Seau agyszövetét az Ohio State Universityn tanulmányozták a szakemberek, akik csütörtökön bejelentették, a korábbi játékosnál CTE, azaz krónikus traumatikus enkefalopátia mutatható ki, ami a fejre mért sorozatos ütések, agyrázkódások hatására alakulhat ki, egyébként a bokszolóknál jellemző még. A degeneratív betegség depressziót, álmatlanságot, hangulatingadozást, esetenként öngyilkosságra való hajlamot okozhat.

Seau volt felesége korábban elmondta, hogy a korábbi linebacker visszavonulása óta álmatlanságban szenvedett és depressziós volt, keményen gyógyszerezte magát, gyerekeitől pedig elidegenedett. „Végre értjük, hogy miért viselkedett olyan aggasztóan a halála előtt" - mondta a volt feleség, Gina Seau az orvosi jelentés után.

A nő fontos eredménynek tartja, hogy exférjénél kimutatták a CTE-t, mert így végre lépéseket lehet tenni, hogy megóvják a játékosok egészségét.

Seau húsz NFL-es szezonja során egyszer sem jelentette csapata orvosi személyzetének, hogy agyrázkódást szenvedett, de hozzátartozói szerint többször is annak tüneteit produkálta. Valószínűleg azért nem szólt, mert akkor nem játszhatott volna.

Az elmúlt években több mint harminc NFL-es játékosnál mutatták ki CTE jeleit. Már közel négyezer egykori játékos perelte be a ligát, állításuk szerint mindannyian károsodásokat szenvedtek, melyek veszélyére az NFL nem hívta fel a figyelmüket, igyekezett eltitkolni azokat

A sérült játékosok jogi képviselői szerint a sportolás közben elszenvedett fejsérülések „demenciához, depresszióhoz, a szellemi képességek csökkenéséhez, álmatlansághoz, korai Alzheimer-kórhoz és az agyi globális működészavarként ismert, (szellemileg) legyengítő és lappangó betegséghez vezetnek."

Erre reagálva nyilatkozta több amerikaifutballista is azt, hogy aki ezzel nincs tisztában, az magát is becsapja. Gina Seau szerint férje sem panaszkodott, tisztában volt a kockázatokkal.

„Igazi harcos volt, imádta a játékot. De az is nyilvánvaló volt, hogy élete vége felé már teljesen máshogy gondolkodott a sportról" - tette hozzá a korábbi feleség, aki szerint a sisak a sisak elleni ütközések a sportághoz mérten is durvák. Azokat a játékosokat egyébként, akik szándékosan igyekeznek az ellenfelet sisakkal fejen találni, a meccseken rendszeresen büntetik, az eltiltások sem ritkák.

Az NFL vezér Roger Goodell és a liga bizottságai az utóbbi években több olyan biztonsági intézkedést hoztak, ami nem aratott sikert az amerikaifutballisták körében, mert akadályozta őket a játékban. Bevezették a combvédőket, előrébb hozták a kirúgásokat, hogy az amerikaifutballisták ne tudjanak annyira felgyorsulni, hogy nagyokat ütközzenek, és a következő évtől a csípő alatti szereléseket is betiltanák. A jégkorongozóknál, az NHL-ben már szabályt hoztak a játékosok védelmére, akinek agyrázkódása van, annak kötelező kihagynia néhány mérkőzést.

Az idei szezonban is többen szenvedtek agyrázkódásokat, a Redskins-irányító Robert Griffin III és az Eagles-ben játszó Michael Vick is hagyott ki emiatt meccseket.

A közelmúltban egy újabb NFL-es védő, a Kansas City Chiefsben játszó Jovan Belcher lett öngyilkos. Belcher december elején megölte barátnőjét, majd az edzőközpontba hajtva edzői szeme láttára lőtte fejbe magát.