Eddig csak fegyverkeztek, már ölnek is

2013.07.10. 00:18
Négyből három NFL-játékosnak van fegyvere, hét hónap alatt kettőről kiderült, használta is. Miközben egymás után tartóztatják le az amerikaifutballistákat, maguk a játékosok is a sportág megítélése miatt aggódnak. A Hernandez-ügy miatt eljöhet-e a vég?

Különös bűnözési hullám kezdődik minden évben a Super Bowl után, ami a nyáron, az edzőtáborok előtt tetőzik. Idén eddig harmincegy amerikaifutballista követett el valamilyen bűntényt, ami némi javulás 2006-hoz képest, amikor hatvannyolc sportoló került bajba, de nem ilyen súlyos bűntényekkel, mint például most Hernandez vagy a már csapat nélküli Titus Young (ezek között betörés és ittas vezetés is volt), akit egy hét alatt háromszor is letartóztatták.

A 2012-es NFL-szezon előtt O.J. Simpson és Ray Lewis gyilkossági ügyét emlegették, mint a sportág történeték legnagyobb botrányt kavart bűnügyeit. Azonban a Hernandez-ügy feledtetheti a régi történteket.

A szép és a szörnyeteg

Simpson a hetvenes években volt a sportág sztárja. A liga történetében elsőként kétezer yard fölött futott egy szezonban. Kétszer is az év játékosának választották, a Buffalo Billsben voltak legjobb idényei, a San Francisco 49ersből vonult vissza. Simpson a sporton kívül is sikeres volt, reklámokban, filmekben – például a Csupasz pisztoly-sorozatban – szerepelt, aztán 1994-ben volt felesége és annak barátjának meggyilkolásával gyanúsították meg. Óriási nyilvánosságot kapott az ügy kezdve onnan, hogy a tévétörténet első élő autós üldözése után vették őrizetbe, addig, hogy a bűnügyben Simspont felmentették, de polgári peres eljárás végén gyakorlatilag az egész vagyonát elveszítette, és nevét ezek után a kettős gyilkossággal mosták össze.

A bűnténnyel kapcsolatban máig sok a megválaszolatlan kérdés . Az egykori sztár így is börtönbe juttatta magát, egy 2007-es ügy miatt ül éppen, amiben 12 bűncselekmény elkövetésével vádolták, beleértve az emberrablást és a fegyveres rablást is.

A Baltimore Ravens már kétszeres Super Bowl-győztes védője, Ray Lewis 2000-ben, első bajnoki címe után keveredett gyilkossági ügybe. Barátaival ünnepeltek, amikor összebalhéztak egy másik társasággal, melyből két férfit halálra késeltek. Lewist is meggyanúsították, de végül csak a nyomozás akadályozása miatt kapott egy év felfüggesztett börtönt, a gyilkosság éjszakáján viselt öltönye sosem került elő.

Egy éven belül két NFL-es gyilkosság

Hernandez egyetemen fegyverrel pózolt
Hernandez egyetemen fegyverrel pózolt
Fotó: TMZ

A Kansas City Chiefs 25 éves védőjét, Jovan Belchert mindenki csendes, visszahúzódó játékosként ismerte, ezért is rázta meg Kansast, amikor tavaly decemberben előbb háromhónapos gyerekének anyját lőtte le, majd csapata edzőközpontjába hajtott, és edzője szeme láttára fejbe lőtte magát.

Az egykori birkózó valószínűleg féltékenység miatt gyilkolt, 22 éves barátnőjével a gyilkosság előtt többször összeveszett.

Az edzőközpontba érkezve azt kérte a biztonsági személyzettől, küldjék ki vezetőedzőjét és a klub igazgatóját. Ők próbálták meg lebeszélni az öngyilkosságról, sikertelenül, Belcher akkor végzett magával, amikor meghalotta a rendőrségi szirénákat.

Belchernek nem volt balhés múltja, sokan boldog családapának hitték, de a csapatnál tudták, a párnak problémái vannak. A nyomozás során kiderült, Belcher több fegyvert is tartott a házában, a gyilkos pisztolyra nem volt engedélye. Az üggyel kapcsolatban nyilatkozó NRA-szóvívő szerint a nagyobb tragédia megadályozható lett volna, ha Belcher barátnőjének is van fegyvere.

A New England Patriots-játékos Aaron Hernandez ügye az amerkai sport elmúlt éveinek egyik legsúlyosabb botránya.

A 23 éves tight endet a 27 éves Odin Lloyd meggyilkolásán kívül egy 2012-es kettős gyilkossággal is kapcsolatba hozták Lloyd állítólag tudott arról, hogy a játékos benne volt a tavalyi lövöldözésben, ezért ölték meg.

Hernandez múltja nem balhémentes, már az egyetemen is megbukott fűvel, kérdezték ki lövöldözés miatt, és a legutóbbi hírek szerint tizenévesen egy bárban balhézott. Fiatalon bandatag volt, a kézfejére tetovált Blood felirat is erre utal. A börtönben nincs biztonságban emiatt, a hírek szerint elkülönítették a többi rabtól, hogy ne utazzanak rá a többiek. Várhatóan életfogytig tartó börtönbüntetést kérnek rá a bíróságon.

Ha houstoni quarterback vagy, nem kerülsz bajba

Egy statisztikából nemrég kiderült, hogy 2000 óta letartóztatott NFL-játékosok közül a legtöbb védő volt, a legkevesebb törvényszegést az irányítók követték el. Ami a csapatok szerinti eloszlást illeti, a Cincinnati Bengals és a Minnesota Vikings vezet 40-40 letartóztatással, a lista végén a Houston Texans és a St. Louis Rams áll. A Patriots, ahol Hernandez játszott, szintén sereghajtó, csak tizennégy letartóztatás volt a klubnál az elmúlt tizenhárom évben.

Négyből három játékos felfegyverzi magát

A Jovan Belcher-ügy után készült kimutatás szerint négy NFL-játékosból háromnak van valamilyen lőfegyvere. A korábban Washington Redskinsben futballozó Brandon Banks szerint a fegyver az egyik első dolog, amit megvesznek az amerikaifutballisták azok után, hogy bekerülnek a profik közé, és első profi szerződésük után dőlni kezd a pénz.

A legtöbben azzal védekeznek, csak azért van szükségük fegyverekre, hogy megvédjék magukat, mások egyszerűen hobbiból gyűjtik. James Harrison, a korábbi Pittsburgh Steelers-védő nagy fegyverkedvelő, a Belcher-gyilkosság után azt mondta, az esetnek semmi köze a fegyverekhez, sportolótársa késsel is ölhetett volna.

A fegyvertartási mánia nemcsak az NFL-re jellemző, a korábbi NBA-sztár Karl Malone szerint a kosarasok között ez az arány hatvanszázalékos.

A fegyvertartással kapcsolatos tájékoztatást ösztönző szervezet, a Brady Center szerint az amerikai profi sportolók egymást hülyítik a fegyvertartással, és figyelmen kívül hagyják az ezzel járó kockázatokat.

Öngyilkosság és a sérülések

Ez elmúlt két évben öt korábbi amerikaifutballista vetett véget életének lőfegyverrel, Belcher volt a hatodik, de ő aktív játékosként végzett magával.

Több olyan NFL-játékos ölte meg magát, aki korábban fejfájásokra, maradandó károsodásra panaszkodott. Junior Seau, az egykori linebacker, családtagjai szerint komoly alvászavarokkal, fejfájással küzdött, gyógyszerezte magát öngyilkossága előtt, pályafutása során összeszedett fejsérülései miatt. Ő korábban azt mondta, személyes biztonsága miatt tartott fegyvert, de ismerősei szerint megtölteni is alig tudta pisztolyát.

Az NFL szóvívője, Greg Aiello korábban elmondta, a liga  a szezonkezdet előtt rendszeresen szervez fegyverekkel kapcsolatos megbeszéléseket a játékosok számára, ezeken igyekeznek meggyőzni az amerikaifutballistákat, hogy ne tartsanak fegyvereket. Az újoncokat több olyan játékos igyekszik figyelmeztetni a profi sportolói élet veszélyeiről, akik különböző bűntények miatt már bajba kerültek.

A szándék tehát megvan, próbálják őket tájékoztatni a kockázatokról, de Troy Vincent NFL-alelnök szerint nehéz dolguk van, mert a játékosok körében kultúrája van a fegyvertartásnak, ahogy Amerika több államában is.

Ők is tudják, baj van

A kétszeres Super Bowl-győztes Justin Tuck úgy gondolja, a kirívó bűnügyek és a letartóztatások egyre többet ártanak a sportnak. „Aggódni kell az NFL imidzse miatt. Meg kell értetni a fiatalabb játékosokkal, hogy példaképek, ezért oda kell figyelniük, hogy mit csinálnak. Az első dolog, amit az újoncok figyelnek, amikor bekerülnek a ligába, hogy mi, rutinosabb játékosok hogyan viselkedünk, én is ezt csináltam".

A statisztikákból kiderül, hogy a bűntények miatt letartóztatott NFL-es játékosok többsége fiatal, aki az egyetemi évek után kerül be a profik közé, egy olyan közegből, ahol sokszor nem tudták fegyelmezni őket, és különösebb következménye sem volt annak, ha megszegik a szabályokat. Az sem visszatartó erő, hogy több nagyobb sportsztárt is felmentettek már Simpsonhoz és Lewishoz hasonlóan, a Steelers-irányító Ben Roethlisbergert és a Lakers-sztár Kobe Bryantet is nemi erőszakkal vádolták meg korábban, egyiküket sem ítélték el.

O.J. Simpson börtönben ül, de nem a kettős gyilkosság miatt
O.J. Simpson börtönben ül, de nem a kettős gyilkosság miatt

Az egyetemi játékosoknál ráadásul többen néhány mérkőzésre szóló eltiltással, vagy felfüggesztett büntetéssel megússzak a súlyosabb vétségeket. A szurkolók szerint egyszerűen súlyosabb szankciókra lenne szükség, a visszaesőket pedig akár egész szezonra el kellene eltiltani.

A Hernandez-ügy kirobbanása óta két újabb NFL-játékos került bajba. Az Indianapolis Coltsban játszó Joe Lefegednek nem volt engedélye a fegyverére, elkapták, mert megpróbált megúszni egy igazoltatást, és elhajtott a helyszínről. A Cincinnati Bengals újonca, Ausar Walcott ellen gyilkossági kísérlet a vád, miután megvert valakit egy éjszakai klubnál. Csapata kirúgta, a férfit, akit a védő megvert mesterséges kómában tartják, állapota kritikus.

A csapatok megteszik, amit tudnak

Többen megkérdőjelezték a New England Patriots döntését, mert miután kiderült, hogy Aaron Hernandeznek balhés múltja van, szerintük a háromszoros Super Bowl-győztes csapatnak tudnia kellett volna, kivel van dolga. A játékosért viszont kezeskedett egyetemi edzője. A profik közé készülő futballisták általában több interjún és pszichológiai teszten is átesnek, mielőtt leigazolják őket. Nem egy esetben a leigazolandó játékos múltját előbb volt rendőrökkel nyomoztatják le, gyakorilatilag átvilágításon esnek át.

A korábbi Denver Broncos-igazgató, Ted Sundquist szerint az is megoldás lehetne, hogy a klubok biztonsági cégeket alkalmaznak, akik odafigyelnek a már profi játékosokra. Ez egyébként az európai futballban sem ismeretlen, a Barcelonánál, a Rijkaard-éra alatt volt, akit azért alkalmaztak, hogy összeszedje az éjszakából a játékosokat, de Pep Guardiola is megfigyeltette futballistáit.

Az elkövetők kora miatt is fontos a nevelés, amit Tuck hangsúlyozott. A szabadidő és a sok pénz szerepet játszik a folyamatban, de a játékosok nehéz társadalmi háttere, gyerekkora szintén olyan tényező, amit figyelembe kell venni. Rengeteg az olyan NFL-es, aki szegény családból, vidékről került a profik közé, és a sport volt számukra az egyetlen kiugrási lehetőség.

Ott vannak azok a játékosok is, akik középiskolától kezdve gyakorlatilag egy olyan közegben nőnek fel, ahol ünnepelt sztárok voltak, kedvezményeket kapnak, nem alakult ki felelősségtudatuk.

Csak a statisztikán múlik, hogyan ítélik meg

Más major sportágakkal nem lehet összehasonlítani az arányokat, az NBA-ben tavaly június óta hat embert, az MLB-ben kettőt tartóztattak le, igaz, ezek a sportok az amerikaifutballnál jóval kisebb keretekkel dolgoznak.

A liga vezetősége is a statiszikákat idézi, hogy védje a helyzetet. Úgy vélik, ha az amerikai társadalmi mutatókat veszik alapul, egy közel háromerzes közösségből harminc eset nem annyira rossz.

Ugyanakkor több egykori ligaalkalmazott is úgy véli, elég néhány kirívó eset, hogy a szurkolók és a közvélemény is a sportolók ellen forduljon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport