Nagy élmény látni a magyarok fanatizmusát

2013.09.27. 21:06 Módosítva: 2013.09.27. 21:25

A hétvégén egy meccs erejéig Amerikából Londonba költözik az NFL. Meskó Zoltán a legsikeresebb amerikai NFL-klub, a Pittsburgh Steelers játékosa is együtt érkezik a csapatával. Az erdélyi magyar amerikaifocista még gyerekként került Temesvárról az Egyesült Államokba, ahol gyorsan beilleszkedett, és az utcájukban gyakorolta, hogy kell rúgni a tojáslabdát. Erről az időszakról és a  magyar nyelvről is mesélt nekünk.

Meskó Zoltán

Született: 1986. március 6, Temesvár, Románia

Klubjai: Michigan Wolverines (egyetemi)
New England Patriots (2010-2013)
Pittsburgh Steelers (2013- )

Sikerei: Az év újonc puntere (2010)
Super Bowl-résztvevő (2012)

„Emlékszem, két éve áprilisban, amikor Budapesten jártam, négyszáz ember várt rám csak azért, hogy beszélgessünk egyet. Az lepett meg leginkább, mennyire imádják az amerikaifutballt, és mennyire kedvesen fogadtak. Nagy dolog, hogy ez a sportág ennyire elfogadott lehet nemzetközileg, ha az emberek adnak neki egy esélyt. A hétvégén Londonban fogunk játszani a Pittsburgh Steelersszel, ismét népszerűsíthetjük az amerikaifutballt, ezért is volt nagy élmény látni a magyarok fanatizmusát" – mesélte a magyar származású Meskó Zoltán, akiről nem túlzás azt állítani, hogy az NFL magyarországi arca, rengeteg hazai rajongója van.

Valóban, Magyarországon is sokan aggódtak Meskó sorsáért, amikor az itthon legnépszerűbb klubnak számító New England Patriots úgy döntött, hogy elküldi a tapasztalt puntert.

„Az edzőtáborban egy szombat reggel csörgött a telefonom, akkor közölték velem, hogy elküldtek. Miután a Patriots elengedett, letelt huszonnégy óra, és a Pittsburgh Steelers volt az első csapat, amely felhívott, természetesen az első érdeklődőt részesítettem előnyben, aztán már minden jól ment. Megtisztelő volt, hogy egy ilyen sikeres klub igazolt le, elégedett vagyok, hogy idekerültem."

A 27 éves játékos először váltott csapatot a profik között, de a környezetváltozás nem jelenthet neki gondot, egyetemi csapattársai is vannak a Steelersnél, ráadásul gyerekként ennél sokkal radikálisabb váltást élt meg.

Hatszoros győztes

A Steelers az NFL történetében a legeredményesebb csapat, hatszor nyert Super Bowlt (ez az amerikaifoci döntője).

A Temesvárról származó Meskó-család története igazi filmbe illő sztori, az apa nyert a zöldkártya-lottón, összecsomagoltak néhány táskát, aztán mentek is Amerikába. A ma már népszerű NFL-játékos akkor tizenegy éves volt, hamar felvette a ritmust.

Gyerekként nagyon könnyen ment, hogy átálljak az amerikai életre, a szüleimnek viszont kellett két év, hogy a nyelvet megtanulják rendesen. Én elmentem egy nyári táborba, aztán három hónap múlva már jól beszéltem angolul. Igaz, még mindig vannak bizonyos kifejezések, melyeket nem tudok hova tenni, mert nem itt nőttem fel.

Akkor, gyerekként kapta meg azt a Pittsburgh Steelers-dzsekit is, ami miatt egyből megszerették Pittsburgh-ben. Miután a Steelers leigazolta, Meskó édesanyja előásott egy fényképet, rajta tizenegy éves fia a klub szerelésében. Egyik első amerikai bevásárláskor választotta ki a dzsekit, azt mondta, fogalma sem volt arról, hogy micsoda a Steelers, futballklub vagy baseballcsapat.

A Patriots edzőtáborában egyébkként egy újonccal, Ryan Allennel versenyzett a keretbe kerülésért. A versengésből sikerült mindkettőjüknek a legtöbbet kihozni, Meskó úgy érezte, jól mentek neki a puntok, soha nem sikerült még ilyen jól az edzőtábora, végül mégis elküldték. „Egyszerűen így alakult, az edzők és a menedzsment ezt a döntést hozta, úgyhogy továbbálltam" – tette hozzá.

Meskónak nem a tavalyi volt a legjobb szezonja, a Patriots döntésében leginkább az játszhatott szerepet, hogy az újonc Allen bére jóval kevesebb.Három év után küldték el New Englandtől, a Steelers városában, Pittsburgh-ben a szurkolói fanatizmus új szintjét ismerte meg. „Ha egy városban NFL-csapat van, akkor szinte természetes, hogy a szurkolók megőrülnek a sportért, de a pittsburghiek erre rátesznek még egy lapáttal. Ebben a középkeleti régióban rengeteg jó középiskolai és egyetemi csapat van, remek szakértők dolgoznak errefelé, akik hűségesek maradtak a városukhoz, és egész életükben itt maradtak".

Golfozó vagyok, aki kontaktsportot játszik

Az amerikaifutball rúgóiról sokan gondolják azt, hogy könnyű dolguk van, csak bele kell bikázni a labdába, aztán a többi jön magától. Mind a mezőnygólokat végző kickerek, mind a punterek azonban könnyen feláldozhatók, ha nem hozzák azt, amit elvárnak tőlük.

De mit csinál a punter a pályán?

Az amerikaifutballban a punterek feladata, hogy rúgásaikkal nyerjenek területet csapatuknak. Minél messzebbre, magasabbra és jobb időzítéssel rúgja a labdát, annál távolabbról indíthatja támadását a másik csapat. Átlagosan 800 ezer dollárt (180 millió forint) keres egy punter egy évben, Meskó most 630 ezer dollárt kap új klubjától, a régi csapatában viszont 1,2 milliót keresett volna az idén).

„Rengeteg apró dolog van, amin egy rúgás múlik, ezek közül számtalan tényezőt nem lehet kontrollálni. Az egyetlen, amit én kontrollálok, a technikám. Olyan, mintha egy golfozó lennék, aki kontaktsportot játszik. Fontos a rúgásaim időzítése, ügyelnem arra, hogy a labda elég időt töltsön a levegőben, végig koncentráltnak kell maradnom, és bíznom a saját formámban" – mesélt arról, mit tart majd leginkább szem előtt a következő idényben új csapatában.

Lerúgott néhány autót, aztán elbújt

Ha valaki a tojáslabda rugdosásából keresi a pénzt, hatalmas előnnyel indul, ha a a futball európai változatában szerzett tapasztalatot. A magyar Gogolák-testvérek a hatvanas években megreformálták az amerikaifutball rúgásait, megmutatták, milyen technikával lehet tökéletesen lőni, az Oakland Raidersben játszó Seb Janikowski pedig utánpótlás-válogatott volt Lengyelországban.

Meskó Zoltán munkában
Meskó Zoltán munkában
Fotó: Pittsburgh Steelers / Karl Roser

A foci a puntereknek is rengeteg előnyt ad. „Szerintem kifejezetten szükséges adottság, már csak azért is, hogy az illető érezze a labdát. Gyerekkorban fontos alapokat lehet vele szerezni, még egy irányító vagy egy cornerback képességeit is fejleszteni tudja, hogyan mozogjon be a területekre, miközben a labdára is figyelnie kell. A legtöbb szülőnek, aki a gyereke épsége miatt aggódik, ez a legjobb sportág".

Meskónál is ez volt a forgatókönyv, gyerekként sokat focizott, aztán Amerikában már a rúgólépességeire figyeltek fel, beállították iskolája csapatába.

Emlékszem, az utcánkban gyakoroltam először a puntokat, nem egyszer találtam el a környéken parkoló autókat. Ilyenkor gyorsan lebuktam, percekig bujkáltam, nehogy észrevegyenek, aztán megkerestem a labdát, és folytattam a gyakorlást. Szerencsére senki nem jött ki a környező házakból, hogy megkérdezze, mit művelek.

Senki nem állította le, úgyhogy az egyetemen már a Michigan Wolverines csapatában játszott, a Patriots később az ötödik körben draftolta, Gogolák Péter után először elsőgenerációs magyarként jutott az NFL-be. A ligába berobbant, első idényében újoncrekordot döntött, aztán második évében már a bajnokság egyik legjobbja volt posztján.

A legjobb a futballban, hogy segíthetek másokon

A közgazdasági végzettségű Meskó tavaly ősszel még a New England játékosaként közösségi kitüntetést kapott jótékonysági munkájáért. A klub tulajdonosa nyilatkozta róla, hogy amióta jótékonykodnak, egyik játékos sem segített annyit rászorulókon olyan rövid idő alatt, mint a punter.

Meskó gyakran látogat gyerekkórházakat, veteránotthonokat, a nevét viselő nonprofit szervezettel pedig adománygyűjtő karaoke-esteket szerveznek, ahol több híres amerikaifutballista is fellép. Most az a terve, hogy Pittsburgh környékére is kiterjeszti a szervezet működését.

Mindenképp szeretnék együttműködni a pittsburghi gyerekkórházzal, hogy segíthessünk a gyerekeken. Számomra az amerikaifutball legfontosabb hozadéka, hogy lehetőségem nyílt arra, hogy segíthessek az embereknek mosolyogni. Legyen az bármilyen segítség a számukra, ezért alapítottam a szervezetemet. Semmi nem hasonlítható ahhoz, amikor meglátogatok egy-egy beteget a kórházban, és sikerül mosolyt csalni az arcára

– beszélt a szervezettel kapcsolatos terveiről.

Még a Patriots játékosaként egy bostoni kórházban
Még a Patriots játékosaként egy bostoni kórházban

Amikor egy éve megkapta a Ron Burton Közösségi Kitüntetést, azt mondta, romániai gyerekkora miatt foglalkozik szívesen a gyerekekkel, családjával nehéz körülmények között éltek, szülei keresete nagyon alacsony volt.

A magyar nyelv és Messi

Fotó: Pittsburgh Steelers / Karl Roser

Magyart törve beszélő punter nyelvtudását a családja segítségével igyekszik ápolni.

Szinte minden nap beszélek magyarul. Édesanyámmal magyarul tartom a kapcsolatot, igaz, már kicsit nehezebben megy a nyelv, nem mindig ugranak be kifejezések, szavak, amiket nem használok, de egy mindennapi beszélgetés azért még gond nélkül megy.

Az európai gyerekkor nem múlt el nyomtalanul, Meskó továbbra is szereti az európai focit, igaz, csak a legnagyobb mérkőzésekre jut ideje.

Arról fogalmam sincs, hogy mi lett a román-magyar vb-selejtező eredménye, de az európai topfutballt nagyon szeretem, meg szoktam nézni a Bajnokok Ligája döntőjét. Hatalmas Messi-rajongó vagyok, számomra messze ő a világ legjobbja, azért kedvelem, mert szerény tud maradni, nem ünnepli túl a góljait. Jó azt látni, hogy szerénységgel és kemény munkával mire juthat az ember.

A Pittsburgh Steelesnek nem indult jól a szezon, mindhárom eddigi meccsüket elvesztették, vasárnap este a Wembley-ben azért játszanak a szintén nyeretlen Minnesota Vikingsszel, hogy ne kerüljenek reménytelen helyzetbe.