Már megint miért rúgták ki Meskót?

2013.10.30. 11:39

Néhány hónapon belül második csapatától rúgták ki az NFL magyar származású punterét, Meskó Zoltánt. A Pittsburgh Steelersnél csak néhány hét jutott neki. 

Az amerikaifutball-bajnokság legsikeresebb csapatának számító Steelers több sebből vérzik az idén, két győzelemmel és öt vereséggel utolsók csoportjukban. Mike Tomlin vezetőedző nemrég már Meskó teljesítményére is kitért, nem volt elragadtatva a korábbi Patriots-játékostól. 

„A puntolással ugyanaz a helyzet, mint az elmúlt hetekben. Meskónak voltak jó és rossz momentumai, nem tud folyamatos jó formát mutatni, ezen pedig javítania kell" - értékelte Tomlin a játékos teljesítményét a hétvégi meccs után, amit elvesztettek az Oakland Raiders ellen, Meskó egyik puntját pedig blokkolták. Akkor még nem volt jele annak, hogy megválnak tőle, bár Tomlin korábban sem volt szívbajos, ha ki kellett vágni egy rúgót vagy puntert, akik eleve könnyen feláldozhatónak számítanak egy NFL-klub keretében. 

A számok nem hazudnak 

Az erdélyi születésű játékos statisztikái alapján nehéz vitatkozni azzal, amit Tomlin állít. Az NFL mezőnyében a 31. helyen áll, csak egy rúgót előz meg, a washingtoni Sav Roccát. Meskó harmincnégy rúgásából 42,5 yardot átlagolt, a listát vezető oaklandi Marquette King 48,9-cel áll az élen. Leghosszabb rúgása 65 yardos volt, viszont csak háromszor landolt labdája az ellenfél húsz yardosán belül, például a londoni, Vikings elleni meccsen is volt olyan puntja, minek láttán felhördült a Wembley, annyira rosszul sikerült.

Tényleges yardokban is a mezőny hátsó részében kullog 36,7-es átlaggal. Ez a statisztika mutatja meg, hogy a rúgással valójában mennyi területet nyer egy csapat, a hosszából levonják azt, amennyit az ellenfél megtesz a labda megszerzése után. Igaz, ebben már nemcsak rajta múlik minden, és a Steelersnél a speciális egység, nincs a helyzet magaslatán, ahogy a többi csapatrész sem. Ebben a kategóriában egyébként az Oakland ellen 34 yardot átlagolt hét próbálkozásból, két hete, a Ravens ellen 24-et, ezek pedig gyenge számok. 

Meskó kirúgása után több Steelers-szurkoló is felhördült, nem feltétlenül a magyar származású punter távozása miatt, hanem azért, ami a csapatnál zajlik. A legtöbb drukker szerint a punter kirúgásával semmi nem oldódik meg, néhányan már Tomlin edző kirúgását követelik a pocsék szezon miatt. 

A Steelerst egy veteránt igazolt a punter helyére. Mat McBriar legutóbb a Philadelphia Eagles játékosa volt, korábban nyolc évet húzott le a Dallas Cowboysnál, korábban két Pro Bowlon is részt vett, 2010-ben övé volt a legjobb átlag a ligában. 

Mi lesz most Meskóval?

A magyar származású Meskó szabadon igazolható játékos, ironikusan meg is jegyezte, hogy hirtelen rengeteg szabadideje lett. Valószínűleg nem marad csapat nélkül, legrosszabb esetben néhány hetet kihagy, a puntereknél nagy a körforgás. Az viszont semmiképp nem tesz jót a megítélésének, hogy rövid időn belül a második csapattól küldik el. 

A New England Patriots, ahol több sikeres szezonja volt, még szeptember elején rúgta ki, helyette egy fiatal játékost alkalmaztak, akivel egymillió dollárt spóroltak a fizetésen. Meskó akkor azt nyilatkozta nekünk, jó felkészülésen van túl, egyszerűen nem jött össze a dolog, az élet megy tovább, a fontos, hogy saját formájára koncentráljon.