Úgy elfutott, azóta keresik a védők

2013.12.08. 11:18

tremasonsec.jpg

Nem kellett egy védőnek sem kiejtenie a labdát az utolsó támadásnál, és 57 yardos elhibázott mezőnygólra sem volt szükség, amit egy egészen valószínűtlen touchdown követ. Az Auburn Tigers a szezon egyik legfontosabb egyetemi mérkőzésén, a SEC-döntőben egyszerűen feltörölte a padlót a Missouri-védelemmel. „Megnyertük a SEC-döntőt, mi mást akartok még?" - áradozott Sammy Coates elkapó az 59-42-es győzelem után. 

Az 59-42 olyan eredmény, ami a kőkemény védőmunkáról híres délkeleti konferenciában (SEC) elképzelhetetlen volt az elmúlt években, pláne egy döntőben. Márpedig az Auburn összehozott 677 yardot támadásban, ami igazán elképesztő, hogy ebből 545-öt a földön, futójátékkal. Az meg beszarás, hogy ebből 304-et egyetlen játékos, Tre Mason csinált, amúgy négy touchdownt is vállalt. A huszonegy éves running back, akinek a faterja a kilencvenes években még az MTV-n keménykedett a De La Soulban, úgy tört át a Missouri védelmen, hogy a futójáték kedvelői megkönnyezték az estét. "Ekkora lyukakon még az életben nem volt szerencsém átrohanni. Hogy 300 yardot futottam? Hihetetlen" - nyilatkozta a meccs után, elismerve az előtte dolgozók munkáját. Naná, hogy ő lett az MVP. 

Mason megdöntött egy rakás egyéni rekordot a SEC-döntők történetében és klubszinten is, ahogy a 101 pont is új csúcs a konferencia döntőjében. Kellett ehhez persze az, hogy a védelmek időnként ne emlékeztessenek védelemre - az Auburn secondary néhány akciónál félelmetes dolgokat művelt -, de Masontől és az irányítójától, Nick Marshalltól pont olyan futásokat lehetett látni, hogy azoktól az ember hülyegyerekként, vigyorogva csapkodja össze a tenyerét a tévé előtt. 

Marshall 101 futott yardot jegyzett irányítóként, passzolt mellé 132 yardot (a másik oldalon James Franklin 300 fölött zárt), nem is akárhogy, igaz a meccs elején kétszer is labdát vesztett. Aztán itt van az edző, Gus Malzahn, aki első szezonjában az Auburnnél rögtön SEC bajnoki címig vezetett egy olyan csapatot, ami tavaly a konferencia vicce volt, idén senki nem adott nekik esélyt. "Malzahn edző megmondta, lenyomjuk a torkukon a futójátékunkat, bármi is lesz" - mondta a győzelem után CJ Uzomah. 

Akkor most Masonnak meg kellene kapnia az egyetemi bajnokság legjobbjának járó Heisman-trófeát is? A vezetőedző szerint nem lehet kérdés. Az Auburn Tigers úgy ment bele a szombat éjszakába ünnepelni, hogy a legendás SEC-ben ők a bajnokok. Aztán néhány óra múlva kiderült, január 6-án jön még a nemzeti döntő is, a másodikként kiemelt Ohiót ugyanis elverte a Michigan, így az Auburn lépett egyet előre, a Florida State ellen ők lesznek ott az év utolsó egyetemi mérkőzésén.