Nem volt még ilyen alázás a Super Bowlon

2014.02.03. 04:21 Módosítva: 2014.02.03. 04:42

A legjobb védelemmel rendelkező Seahawks szétszedte a Denver Broncost, harmincöt ponttal nyerték meg az NFL-döntőt. A vége 43-8-as kiütés lett. 

Tizenkét másodperce ment az idei Super Bowl, Peyton Manning Denver-irányító még éppen a csapattársaknak osztogatta a parancsokat, amikor elindult a játék. Az irányító ezt nem vette észre, a labda szabadon pattogott az endzone-ba, kétpontos safetyvel fizettek a hibáért, rögtön előnyben volt a Seattle. Nem volt még korábban olyan döntő, ami így indult, és ilyen gyors pontszerzés sem. 

Super Bowl XLVIII: (Safety) Team Safety [Seattle Seahawks 2-0 Denver Broncos] 02.02.2014

A safety után gyorsan növelte előnyét a Seahawks, a következő támadás vége mezőnygól lett, perceken belül elmentek 5-0-ra. Manningéknek össze kellett volna szedniük magukat a pocsék kezdés után, de a Seattle-védelem nem véletlenül volt a legjobb egész szezonban. Kíméletlenül visszaverték a Broncost, aztán támadóik egy újabb drive-ot fejeztek be mezőnygóllal, 8-0 volt már. Furcsa volt látni, Manningék mennyire nem találnak magukra. 

Az első negyed végéig még mindig nem szerzett first downt a Broncos, azaz nem harcolta ki a támadás folytatásának jogát, raádásul a negyed utolsó első percében Peyton Manning eladta a labdát, teljesen széthullóban volt a csapat. Amennyire nem ment a támadójáték a denverieknek, a másik oldalon Russell Wilson irányító annyira könnyedén és magabiztosan játszott. 

A következő támadásnál már meglett az első touchdown is a döntőben. Marshawn Lynch vágta át magát a Denver védőfalán, 15-0 volt már a Seattle előnye. Ilyen hátrányt a Super Bowlban még egyetlen csapat sem dolgozott le, nem úgy tűnt, hogy Manningék lesznek az elsők. 

A Broncos első first downját a második negyed ötödik percében szerezte, ezután kezdett Manning bemelegedni. Aztán amikor már éppen magukra találtak, a Denver-irányítót megszorongatták a seattle-iek, sikerült megütniük, a seahawksos Smith elkapta a labdát, és touchdownig rohant. 22-0 volt, zuhant tovább a Broncos, érezhetően nem tudtak mit kezdeni a helyzettel, Manning is tanácstalan arckifejezéssel ült a kispadon. 

Manningnek szörnyű mecccse volt
Manningnek szörnyű mecccse volt

A második negyed végén negyedik és kettőnél a Denvernek kockáztatnia kellett, megpróbáltak first downt szerezni. Manninget siettették, nem talált célpontot passzával, így maradt pont nélkül a félidőig az alapszakaszban ellenállhatatlan támadójátékot játszó csapat. A rutinos irányítónak gyötrelmes első félideje volt az ellenfél védői miatt, akik szinte minden labdára, passzra odaértek. 

A tavalyi döntőben a San Francisco 49ers hasonlóan nagy hátrányból jött vissza a meccsbe a Baltimore Ravens ellen, igaz közben volt egy áramszünet is. Most a második félidő legelején eldőlt a meccs. A kirúgás után a Percy Harvin megállíthatatlanul cikázott a Denver védői között, touchdownt csinált, 29-0-re növelte előnyét a Seahawks a 87 yardos futás után.

Percy Harvin BEST EVER SUPER BOWL TOUCHDOWN? 02/02/2014 Seattle Seahawks vs Denver Broncos

Manningék ezután már azért küzdöttek, ne essen meg velük az a szégyen, hogy pontot sem szereznek a döntőben. A harmadik negyed közepén végre volt az addig bizonytalan Manningnek egy jó átadása, de a seattle-i Maxwell kiütötte a labdát az elkapó Demaryius Thomas kezei közül, a Broncos megint bukta a támadást a harmadik labdavesztés után. 

A Seattle ment tovább, Russell Wilson újabb touchdown-passzt adott Kearse-nek, aki zseniális piruettekkel alázta az ellenfél védőit, 36-0 volt a látványos egyéni teljesítmény után. 

Kearse Catches Amazing Touchdown

A harmadik negyed végére raktak össze Manningék egy értelmezhető támadást, aminek touchdown lett a vége, Welker, aztán Thomas volt a célpont, 45 perc szenvedés után szerzett pontot a legjobb támadócsapat. Rámentek a kétpontosra is, Welker megcsinálta. 36-8 volt, de mindegy volt már. 

Az utolsó negyednek huszonnyolc pontos hátránnyal ment neki a Broncos, zárkózni nem sikerült. A Seattle újabb támadást vezetett, Baldwin hülyét csinált két védőből, és beesett az endzone-ba, az extra pont után kialakult a 43-8-as végeredmény. 

A meccs végére több Seahawks-játékos is kidőlt a védelemből, köztük Richard Sherman, aki már vissza se tudott térni. A legvégén a Seattle-nek az is belefért, hogy beküldje csereirányítóját, percekkel a vége előtt. 

A Seattle védelme hibátlan volt, a közhely megint érvényesült, hogy csak jó védelemmel lehet bajnokságot nyerni, nem véletlen, hogy egy védő, Malcolm Smith kapta az MVP-díjat. A klub története első Super Bowl-győzelmét szerezte, Peyton Manning pedig maradt egyszeres bajnok, simán benne van, hogy így vonul vissza. Az irányító hiába döntött Super Bowl-rekordot harminchárom sikeres átadással, katasztrofális estéje volt. A Seahawks-edző Pete Carroll viszont hatvankét évesen ért fel a csúcsra, első bajnoki címével. 

Még egy érdekes adat a szezonban legjobban védekező Seattle és a legjobban támadó Denver döntőjével kapcsolatban: ez volt az első olyan Super Bowl az NFL történetében, hogy a győztes csapat legalább negyven pontot szerzett, míg a vesztes tíz alatt maradt. 

Super Bowl:

Seattle Seahawks–Denver Broncos 43-8