nonono

Az amerikai-futballban reformot indíthat el egy barátnő kiütése

2014.08.19. 00:09

Nem látott különösebb kivetni valót az NFL Ray Rice februári tettében, amikor egy kaszinó liftjében egyetlen ütéssel kiütötte barátnőjét, hiszen mindössze két meccsről tiltották el, Eközben doppingért, férfiak megütéséért és a hatáskörén túli ügyekért is többet szokott adni a liga. Viszont akkora lett a felháborodás, hogy a két hete még védett szabályokon ma már módosítanának.

Az NFL mindig is fontosnak tartotta, hogy a liga imidzsét és becsületét megőrizze a közönség előtt, és hatványozottan igaz arra az időszakra (2006 óta), amióta Roger Goodell irányítja az NFL-t. Éppen ezért csaptak le Sean Paytonra, a New Orleans Saints vezetőedzőjére is, aki egyéves eltiltást kapott, amikor kiderült a csapatáról, hogy fejpénzt fizettek, ha sérüléseket okoztak az ellenfeleiknek.

És éppen ezért volt annyira meglepő, hogy Ray Rice ügyét mindössze két mérkőzésről való eltiltással intézték el.

Rice, a 2013-ban Super Bowl-győztes Baltimore Ravens játékosa idén február 20-án azzal került a figyelem középpontjába, hogy egy Atlantic City-i kaszinó liftjében leütötte akkori barátnőjét, mára feleségét, majd kivonszolta onnan a nőt. Az eset, amelyről felvétel is készült, óriási botrányt kavart, de abból még nagyobb lett, ahogy az NFL bő öt hónappal később kezelte az ügyet.

Ray Rice -- Dragging Unconscious Fiancee ... After Alleged Mutual Attack - Watch More Celebrity Videos or Subscribe

Az ESPN egyik leghitelesebb munkatársa, Chris Motensen egy forrásra hivatkozva azt írt a liftben készült felvételről, hogy ugyan Janay Palmer támadt rá Rice-ra – tisztázatlan okokból –, az NFL-játékos viszont olyan elképesztő erővel ütötte meg barátnőjét, hogy az egyből eszméletét vesztettem, majd miközben összeesett, a liftben található kapaszkodóba is beverte a fejét.

Rice ügyvédje, Michael Diamondstein egy New Jersey-i rádiónak nyilatkozva még májusban hasonló esetet írt le, igaz, pusztán elméleti síkon gondolkodva. „Tegyük fel, hogy azt látjuk a videón, hogy nem Ray ütött először, sőt őt ütötték meg többször, csak éppen Ray erősebbet ütött. Egyszer visszaütött, ami erősebb volt. Persze mindezt csak feltételes módban mondom, de ha így volt, és nem találták bűnösnek, akkor az jobb? A nyilvánosság, a csapat, maga Ray vagy Janay számára jobb bármivel is?”

De mi köze ehhez a ligának?

A játékos ugyan a szezon vége után támadta meg barátnőjét, ám az NFL érvényes szabályzata alapján ez lényegében mindegy, ugyanis a játékosoknak (illetve minden, a liga alkalmazásában álló személynek, beleértve a csapatok tulajdonosait is) a szezon során és azon kívül is be kell tartaniuk a személyes magatartási szabályzatot. Ez a tiltott szerek használata esetén teljesen világosan fogalmaz, a bűncselekmények kapcsán viszont meglehetősen ködös, az viszont egyértelmű, hogy nem kell még letartóztatásnak sem történnie ahhoz, hogy az NFL büntethessen.

Csak az nincs benne, hogy büntethetnek

Az NFL személyes magatartási szabályzata (personal conduct policy - PDF-ben nyílik) minden, a liga bármely csapatával szerződésben álló játékosra és alkalmazottra vonatkozik, így aki ellene vét, az ellen eljárást indíthat és büntetéssel élhet az NFL. Ez tartalmazza, hogy miként viselkedhetnek és mit nem tehetnek a játékosok, nemcsak edzésen, mérkőzéseken és hivatalos csapateseményeken, hanem akár holtszezonban is. Természetesen a bűncselekmények, a tiltott szerek kerülése és a munkahelyen való fegyverviselés is szerepel az egyébként nem túl hosszú dokumentumban, csak egy valamit nem tartalmaz világosan: a vétségek és az azok után következő büntetések közötti összefüggést.

Az egyébként nem túl hosszú szabályzat úgy fogalmaz, hogy természetesen bármilyen bűncselekmény megengedhetetlen, aki pedig elköveti, azt felelősségre lehet vonni, ráadásul a mérce az NFL alkalmazottai számára magasabban is van. Továbbá, hogy nem elég elkerülni a bűnösséget, hanem példamutatóan, törvénytisztelően kell viselkedni.

A felelősségre vonás kapcsán annyit említ, hogy az eset természetét, a résztvevő és mások valós vagy feltételezett veszélyét, a korábbi vagy halmazati szabálysértéseit és más, az ügyben releváns tényezőket vesznek figyelembe.

Ray Rice, miután semmi korábbi ügye nem volt, végül kétmeccses eltiltást kapott. Az NFL-nek a jelek szerint nem volt eléggé fajsúlyos az ügy, hogy a kiütött barátnőjét kirángatja a liftből. Legalábbis nem annyira súlyos, mondhatni elfogadhatóbb, mint a doppingolás, az ittas vezetés, a füvezés, vagy éppen egy férfi megütése.

Az már csak a büntetés kihirdetése után nem sokkal derült ki, hogy az NFL főtitkára, Roger Goodell érdekesen folytatta le a vizsgálatot, a játékos feleségét, Janay Palmert ugyanis az őt korábban bántalmazó Rice jelenlétében hallgatta meg. Így azon sem csodálkozunk, hogy a nő arra kérte, a lehető legkisebb büntetéssel sújtsa, és ne rontsa el annak pályafutását az egyszeri eset miatt.

Az pedig már csak a ráadás, hogy a csapat által szervezett sajtótájékoztatón Rice helyett inkább ő kért elnézést az aznap este történtek miatt. (Rice egyébként egy később összehívott, második sajtótájékoztatón nyilvánosan is elnézést kért feleségétől.)

Amikor Ray Rice főnöke, a Baltimore Ravens általános igazgatója, Ozzie Newsome megnézte a felvételeket, azt nyilatkozta, az is elképzelhető, másképp kerül majd tálalásra az ügy, aminek akár egy másik oldala is lehet, azt sugallva, hogy Palmer netán tett valamit, amivel kiprovokálta volna, hogy Rice akkorát bevágjon neki, hogy elájuljon. Mintha ezzel Rice tette jogossá és elfogadhatóvá válna.

Rice-nak a törvény előtt sem kellett felelnie tettért, hiába tartóztatták le, később ejtették ellene a vádakat egy bírósági meghallgatás után, igaz, kötelezték arra, hogy rehabilitációs programon vegyen részt.

Két meccset kapott egy nő (a későbbi felesége) kiütéséért azon a nyáron, amikor az NFL egyik legjobb védőjátékosa, Robert Mathis négymeccses eltiltást kapott, amiért az engedélyezett szerek listáján nem szereplő, termékenységet növelő gyógyszert használt, hogy a feleségével gyereket vállalhasson. Tehát kicsit sarkítva, az NFL szerint kevésbé problémás kiütni egy barátnőt, feleséget, bárkit, mint Roger Goodell engedélye nélkül gyereket vállalni.

Kiverték a biztosítékot

Az NFL részéről egyébként ennyivel véget is ért a történet, Goodell hangsúlyozta, hogy következetesen kellett eljárniuk a szabályok szerint, a két meccs elégséges büntetés volt Rice-nak.

A Washington Post viszont több, az NFL belső dolgaiban jártas forrásától is úgy értesült, hogy heteken belül szigoríthatnak a családon belüli erőszak után járó büntetések mértékén. A tervek szerint az első előforduláskor 4-6 meccses eltiltással büntetnék azt, aki erőszakoskodik, a második esetnél pedig egy teljes szezonra, vagyis 16 meccsre tiltanák el. Ez két-háromszor, illetve nyolcszor akkor büntetés, mint amit Rice kapott július végén, és ami az NFL szerint teljesen megfelelő mértékű volt.

De akkor mitől a nagy váltás?

A WaPo nevük elhallgatását kérő forrásai szerint a szurkolók és a média irányából érkező heves kritika áll az egész hátterében, az NFL emiatt nem tudott tovább kiállni korábbi, az eddigi precedenst követő döntése mellett.

„Sokunkat felkavart az, amint a Rice-ügyben láttunk. A következő hetekben sok minden változhat" - mondta az egyik forrás, ám konkrétum még nincs, így a büntetések tényleges mértéke, illetve az új szabályok életbe lépésének ideje is bizonytalan. Ráadásul minderről még a játékosok szakszervezetével sem egyeztettek.

Gyakori a családon belüli erőszak

Az NFL-játékosok közül minden ötödiket családon belüli erőszak miatt tartóztatják le, ennél többször csak ittas vezetés, más erőszakos cselekvés, droggal való visszaélés és rendbontás miatt kerülnek bajba. A USA Today adatbázisa szerint 2000 óta 82 letartóztatás történt családon belüli erőszak miatt – a teljes adatbázis 713 esetet tartalmaz, vagyis 11,5 százalékot tesznek ki a hasonló ügyek.

A jelenleg érvényben levő négy mérkőzéses eltiltás, ami a doppingért jár, nem tartja vissza a játékosokat, hiszen sokkal erősebbek és gyorsabbak lehetnek, miközben csak a szezon negyedét kell kihagyniuk, sőt azt sem hozzák nyilvánosságra, hogy milyen szerrel buktak le. Ha a négy meccs nem visszatartó erejű, a kettő még annyira sem, viszont egy év fizetés nélküli eltiltás az NFL leghírhedtebb rosszfiúit is megijeszti, hiszen az már dollármilliókat jelenthet.

Jelenleg több aktív, vagy éppen más ügy miatt eltiltott játékos ellen folyik eljárás családon belüli erőszak miatt. Greg Hardynak novemberben bíróság elé is kell állnia emiatt, míg Daryl Washington már így is kihagyja a teljes 2014-es szezont tiltott szerrel való visszaélés miatt, pedig abban a 2013-as ügyben még meg sem hallgatták, amikor korábbi barátnőjét támadta meg és törte el a kulcscsontját. A bíróságon ezért áprilisban egy év próbaidőt kapott. Mint ahogy a jelenleg klub nélküli A. J. Jefferson tavaly novemberi családon belüli erőszak-ügyében sem tett még egyetlen lépést sem az NFL.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport