Az NFL elismerte, óriásit hibázott

2014.08.29. 17:01

Nagy felháborodást váltott ki az NFL döntése néhány hete, amikor a menyasszonyát eszméletlenre verő Ray Rice futójátékost mindössze két mérkőzésre tiltották el, miközben enyhébb kihágásokért jóval súlyosabb büntetésekkel szankcionáltak korábban. 

A ligát vezető Roger Goodell is rájött azóta, hogy a döntés ártott az NFL imidzsének, úgyhogy csütörtökön egy levélben kért bocsánatot a tulajdonosoktól, beismerte, hogy nagyot hibáztak, és nem tudtak saját elvárásaiknak megfelelni, ezért ő a felelős.

Ami ennél fontosabb, hogy jóval szigorúbb szankciókat vezetnek be a jövőben. Az új szabályok szerint rögtön hat mérkőzésre tiltják el azt a játékost, aki családon belüli erőszakot követ el, ehhez vádemelés sem szükséges. Ha valaki visszaeső, akkor minimum egy éves büntetést kap, de az sincs kizárva, hogy örökre eltiltják.  A szabálymódosítást, az összes klubtulajdonos aláírta, visszamenőleg azonban senkit nem fognak büntetni. 

Az NFL személyes magatartási szabályzata (personal conduct policy) minden, a liga bármely csapatával szerződésben álló játékosra és alkalmazottra vonatkozik, úgyhogy nem csak a futballistákat tudják büntetni. A szabályzat nemcsak a pályán, hanem a magánéletben elkövetett kihágásokra is érvényes.