Brady ideges, a legjobb még jobb lehet, Manning újra megpróbálja

2014.09.04. 21:03
Péntek hajnalban a címvédő Seattle Seahawks rangadójával elkezdődött az idei NFL-szezon, a Green Bay Packers ellen léptek pályára (36-16-ra nyertek). Rengeteg szempontból érdekes lesz az új idény, ráadásul itthon soha nem látott mennyiségű meccs lesz a tévében, ezért összeszedtünk tíz pályán és pályán kívül is érdekes dolgot.
  • Indul az NFL 2014/15-ös szezonja
  • Tom Brady már a szezon előtt kiborult
  • Manninget talán utoljára látjuk ilyen formában
  • Mi lesz a szupercsapat Seahawksszal?
  • A bírók készülhetnek, gyűlölni fogják őket

10. Ki meri mondani azt, hogy Redskins? 

Már csak azért is érdemes követni a Washington Redskins meccseit, mert egyáltalán nem biztos, hogy Amerikában elhangzik majd a csapat teljes neve. És ez komoly. A rasszistának tartott Redskins (rézbőrűek) név miatt ugyanis akkora hisztéria alakult ki az utóbbi egy évben, hogy már több tévéadó is újság bojkottálja a csapat nevét, nemrég a szabadalmi hivatal is törölte adatbázisából.

A csapatnál elvileg most már tényleg száz százalékosan kezdi meg idényét Robert Griffin III irányító, aki újonc idényében egészen fantasztikusan játszott, aztán a rájátszásban szétment a térde. Tavaly siralmas éve volt, féltette is magát, de idén az előszezonban már az edzőit borította ki. Griffin ugyanis igyekszik a passzai mellett a földön is veszélyeztetni, de futásai túlságosan kiszolgáltatottá teszik. Volt olyan meccs az előszezonban, ahol pingponglabdaként pattogott a védők között. Azzal is gondjai vannak, hogy megfelelően földet fogjon egy futás végén, a becsúszásai önveszélyesek.

Ha egészséges marad, akkor ütőképes támadócsapat állhat össze, hiszen élete legjobb szezonja után 24 milliós szerződést kötött DeSean Jackson elkapó az Eaglestől, vele és a tavaly 1300 elkapott yardig jutott Pierre Garconnal, valamint a robbanékony futó Alfred Morisszal minden adott. 

9. Meddig ordibál még Harbaugh San Franciscóban? 

A San Francisco 49ersnél vezetőedző Jim Harbaugh zsinórban háromszor jutott el a főcsoport-döntőig a csapatával, egyszer Super Bowlt is játszott, ott viszont kikaptak a Baltimore Ravenstől. Ettől függetlenül már a múlt szezon után is arról lehetett hallani, hogy Harbaugh távozhat San Franciscóból, a Cleveland Brownsszal is hírbe hozták, aztán ebből nem lett semmi.

Vezetőedzői karrierjének első három évében konferenciadöntőig vitte csapatát, ilyet korábban még senki nem csinált, a 2014-es szezon után már az ő jövőjéről is többet lehet majd tudni, akkor ülnek majd le a vezetőséggel komolyabban tárgyalni, mert a szerződésével nem teljesen elégedett. 

Valami bizonytalanság mindig volt körülötte, cikkeztek már arról, hogy a környezetében senki nem bírja elviselni, beleértve a játékosokat és a klubvezetőket, a pálya szélén előadott műsorai miatt sem szimpatikus sokaknak. Ráadásul most egy jó nagy balhét is kapott a nyakába a szezon előtt. 

Egyik védője, Ray McDonald megverte barátnőjét, napokkal azután, hogy az NFL szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó szabályokat. Komoly eltiltást kaphat, ahogy a kihágásai miatt kilenc meccsre büntetett Aldon Smith is, mindketten a védelem fontos részei voltak. Több sérültjük is van, így gondok lehetnek a 49ersnél.

Jim Harbaugh
Jim Harbaugh

8. New York Jets irányító-körforgás

Az biztos, hogy a New York Jetsnél zajló eseményeket nem lehet megunni, már ami a csapat irányítóposztját illeti. Mark Sanchez és a soha be nem vetett Tim Tebow után most Geno Smith és Michael Vick a főszereplő. Sanchez az Eagles-höz távozott, miután a volt Eagles-irányító Vick leszerződött a Jetshez, de a kezdőirányító továbbra is Geno Smith lesz a csapatnál, ahol Rex Ryan edző minden szezon előtt nagy dolgokat ígér.

Smithnek viszont közel sem lesz olyan kényelmes idénye, mint legutóbb, amikor nem is nagyon volt más alternatíva helyette. A csapatnál ugyanis az a Marty Mornhinweg az offensive coordinator, aki már korábban is együtt dolgozott Vickkel az Eaglesnél, úgyhogy ha Smith-nek mégsem sikerül a tavalyi biztató idénye után továbblépnie, jöhet Vick, aztán az újabb bizonytalanság és káosz.

7. Amikor Tom Brady igazán ideges

A New England Patriots szupersztár irányítója, Tom Brady eléggé berágott az előszezon végén, amikor kiderült, hogy a klub elpasszolta az egyik guardját, Logan Mankinst a Tampa Bay Buccaneershez. Nyolc évnyi közös munka után küldték el az egyik legfőbb védelmezőjét, azok után, hogy az utóbbi időben sorra veszítette el elkapóit. Az üzlet egyébként még magát Mankinst is meglepte. 

Miután kiderült, hogy a sztárirányító elégedetlenkedik, gyorsan lenyilatkozta, hogy sehol máshol nem játszana, boldog, hogy a Patriots tagja lehet, és majd csak akkor vonul vissza, ha úgy érzi, szarul megy neki a játék.

Közben kezd kialakulni, hogy idővel ki lehet a 36 éves veterán utódja. Ryan Mallet már biztosan nem, őt elpasszolták a Houston Texanshoz, ezzel az előszezonban elég meggyőzően játszó újonc, Jimmy Garappolo maradt az egyetlen helyettese, aki idővel az új Brady lehet. 

Jó hír még a Patriots-szurkolóknak, hogy Rob Gronkowski játszhat a szezon első meccsén. A tight end sérülések egész sorozata után egyre jobban teljesített az edzéseken az előszezonban, és most már van olyan állapotban a térde, hogy vállalni tudja a játékot. Óriási szükség lesz rá, ha valóban meccsfitt már. 

Tom Brady
Tom Brady

6. A meggondolatlanságnak még nagyobb ára lesz

A pályán kívül zajló perek és magánéleti botrányok most is nagy figyelmet kapnak majd, pláne, hogy az NFL  Ray Rice nőverő ügye után szigorította a családon belüli erőszakra vonatkozó szabályokat. Azóta az első áldozat már meg is van, ahogy fentebb írtuk, és mivel az erőszakoskodók a jövőben automatikusan hatmeccses eltiltást kapnak, ezért az edzőknek és a klubvezetőknek meg kell értetniük a játékosokkal a szigorítás jelentőségét is. Aki visszaeső családon belüli erőszakoskodó, azt mostantól akár örökre is eltilthatják.

A liga igyekszik tehát vigyázni a megítélésére, nemrég a négyezer egykori játékos perében is megegyezés született, igaz, azóta van újabb per, ez már az amerikaifutballistáknak illegálisan beadott szerek miatt

5. Csak néhány hétig anyázzák majd a bírókat

Az előszezonban már lehetett látni, milyen hatása van az illegal contact-szabály szigorításának, annyi zászló repült a szabálytalanságokra, mint még soha. Az előszezon első három hetében 882%-kal több szabálytalanságot ítéltek, mint korábban. A játékvezetői bizottság alelnöke, Dean Blandino szerint az első hetekben hasonló várható az alapszakaszban is.

A mezhúzásokra, fogásokra vonatkozó szigorítások nagyban segíthetik a passzjátékot, és nehéz helyzetbe hozhatják a védőket. Ezért kellett például a Cleveland Browns védőinek bokszkesztyűben gyakorolniuk az egyik edzésen, hogy felkészüljenek arra, nem használhatják annyit a kezüket.   

Az első hetek cirkuszai után valószínűleg már a játékosok is hozzászoknak majd az új szabályhoz, a védők már most arról nyilatkoznak, hogy kezdenek megbarátkozni a dologgal. Az biztos, hogy Drew Brees, Peyton Manning és Tom Brady statisztikáinak is jót tehet a módosítás, amikor legutóbb, tíz éve hozzányúltak a szabályhoz, sorra dőltek meg a passzrekordok. 

4. O.J. Simspon óta a legnagyobb NFL-per

Jövő januárban, a rájátszás közepén indulhat az NFL elmúlt éveinek legnagyobb médiacirkusza, a három gyilkossággal vádolt egykori New England Patriots-játékos, Aaron Hernandez pere. A tight endet 2013 nyarán vették őrizetbe, miután egy ismerősét holtan találták otthona közelében. Azóta ő lett az első számú gyanúsított, és egy 2012-es bostoni kettős gyilkossággal is őt gyanúsítják, mivel a két bűntény között kapcsolat lehet.

A tavalyi áldozat, Odin Lloyd állítólag tudott arról, hogy Hernandez már két éve is ölt. A kettős gyilkosság indítéka az volt, hogy egy ismeretlen férfi kiborította az amerikaifutballista italát egy bárban. Hernandez ártatlannak vallotta magát, de ha bűnösnek találják, akkor élete végéig börtönben marad. O.J. Simspon ügye óta ez lesz az NFL legnagyobb figyelemmel kísért bűnténye. 

Aaron Hernandez
Aaron Hernandez

3. Manning 38 évesen is megállíthatatlan lesz?

Tavaly az egész világ a veterán Peyton Manning lábai előtt hevert. A 37 éves Denver Broncos-irányító élete formájában játszott, egymás után döntötte meg a rekordokat. Sokan előre odaadták volna nekik a Super Bowl-győzelmet, aztán jött a Broncos számára katasztrofális döntő a Seattle Seahawks ellen 43-8-as megalázó vereséggel.

Manning és a Broncos idén megint nekifut, hogy végre megnyerjenek egy bajnokságot. Az irányító eddigi egyetlen gyűrűjét még 2007-ben szerezte a Coltsszal, a denveriek meg tizenhat éve. Manningnek idén is kinéz egy 5000 passzolt yard fölötti szezon. A csapathoz érkezett az elkapó Emmanuel Sanders is, nem lesz viszont ott a szezon elején az amfetaminfogyasztás miatt eltiltott Wes Welker.

A Broncos-irányító Peyton Manninget nem túlzás élő legendának nevezni, ha az idén legalább tizennyolc touchdownt érő passza lesz, azzal megdönti Brett Favre rekordját, és ő lesz az NFL történetének legtöbb TD-passszal rendelkező játékosa.  

Manning most már tényleg csak évről-évre tervez, úgyhogy az olyan meccsekre is figyelni kell, mint a november 2-ai Broncos-Patriots, vagyis a Manning-Brady irányítóharc, lehet, hogy utoljára látjuk őket egymás ellen. 

Peyton Manning
Peyton Manning

2. A Manziel-őrület elmarad, egy darabig 

A szezon előtt az egyik legnagyobb kérdés az volt, hogy az egyetemi bajnokságban sztárolt Johnny Manziel lesz-e a Cleveland Browns első számú irányítója, vagy a tavaly kezdő Brian Hoyer. Egyikük sem volt meggyőző az előszezon meccsein, sőt időnként egészen kétségbeejtően ment nekik a játék. Mike Pettine vezetőedző végül a rutin alapján döntött, és Hoyeré lett a munka, Manziel csak kispados lesz.

Az újoncnak kisebb magatartásbeli problémái is voltak, például az egyik előszezon meccsen bemutatott az őt gúnyoló Redskins-kispadnak. Edzője döntése még nem jelenti azt, hogy egész idényben ülni fog, ha Hoyernek nem megy, akkor az ötödik héten, a Browns pihenője után akár már válthatnak. Érdekes egyébként, hogy az első körben draftolt irányítók, Blake Bortles, Johnny Manziel és Teddy Bridewater sem fog kezdeni várhatóan az első héten, a második körben az Oakland Raiders által elvitt Derek Carr viszont igen. 

Az idei draft első számú kiválasztottja a linebacker Jadeveon Clowney volt. A védő már az előszezonban is villant párszor a Texansban, az egyik meccsen például két egymást követő akcióban tarolt: letörölte a föld színéről az ellenfél futóját, aztán a következőben sackelte az irányítójukat. JJ Wattal együtt félelmetesek lehetnek a Houston Texans védelmében, csak a támadószekciónak kellene összeszednie magát. 

Johnny Manziel
Johnny Manziel

1. Ha egy csapatot akar nézni, akkor az a Seahawks legyen

Jelenleg nem nagyon van olyan erősorrend, amely nem Seattle Seahawkst hozná ki a bajnoki címre legesélyesebb csapatnak. Ebből már mutathatnak is valamit péntek hajnalban, amikor a Green Bay Packersszel játszanak a szezonnyitón. 

A bombaerős védelem alapja maradt, ez a védelem engedte tavaly a legkevesebb yardot és pontot és harcolta ki a legtöbb labdaszerzést. A secondary kulcsembereivel is szerződést hosszabbítottak, a cornerback Richard Sherman és a safety Earl Thomas is maradt, igaz a defensive line-ból fontos embereket veszítettek. 

Russell Wilson irányítót csapattársai és edzője a felkészülés során agyondicsérté, sokkal gyorsabban reagál a helyzetekre, jobban olvassa az ellenfél védelmét, Pete Carroll szerint fiatal irányítója még jobban érti, mit várnak tőle el. Kedvenc célpontja, Golden Tate elment a Detroit Lionshoz, de az elkapó Percy Harvin végre egészségesen kezdi meg a szezont, már csak az a kérdés, hogy mennyit lehet kihozni belőle. A running back Marshawn Lynch pedig egyszemélyes hadsereg.

Seattle Seahawks
Seattle Seahawks

Minden adott, hogy tíz év után újra legyen címvédés az NFL-ben, akkor a New England Patriotsnak sikerült ez. A Seattle-nél az első három után már lehet is látni, hol tartanak, a Packers után a Chargers és a Broncos a program, a védelemnek is jó teszt lesz az első néhány hét. 

Rekordmennyiségű NFL itthon a tévében

Ebben az évben az alapszakaszból 76 meccset közvetít a Sport TV, illetve a rájátszás minden mérkőzése, a Pro Bowl és a Super Bowl is látható lesz. Összesen 88 közvetítés lesz öt hónap alatt, a Sport TV mellett a C8 is ad meccseket.

A nyitóforduló programja így néz majd ki:

  • Seattle Seahawks-Green Bay Packers: szeptember 5., péntek, 2:00, 36-16
  • Miami Dolphins-New England Patriots: szeptember 7., vasárnap 20:00, C8
  • Dallas Cowboys-San Francisco 49ers: szeptember 7., vasárnap 22:45, Sport2
  • Denver Broncos-Indianapolis Colts: szeptember 8., hétfő 2:30, Sport2
  • Detroit Lions-New York Giants: szeptember 9., kedd 1:00, Sport2
  • Arizona Cardinals-San Diego Chargers: szeptember 9., kedd 4:20, Sport2