Lezárult a labdabotrányos vizsgálat az NFL-ben

2015.05.06. 20:40

Szerda este kiadták a Wells-jelentést az NFL-es labdabotrány lezárásaként, de sokkal okosabb senki nem lett. A jelentés mindenesetre igyekszik azt a benyomást kelteni, hogy a később bajnok New England Patriots néhány embere tudhatott arról, hogy a labdanyomás nem volt rendben az Indianapolis Colts elleni konferenciadöntőben idén januárban. A meccsen a Patriots elgázolta a Coltsot, 45-7-re nyertek, majd a Seattle Seahawkst is megverték a Super Bowlban. 

Amúgy már maga a nyelvezet is rengeteget elárul az egész ügyről, amely január óta húzódik.

"Egy kiterjedt nyomozás után arra a következtetésre jutottunk, hogy valószínűbb, hogy a New England Patriots személyzete részt vett a szabályok megsértésében, mint az, hogy nem, és szándékosan cselekedtek az ügyben. A bizonyítékaink alapján Tom Brady nagyjából tisztában lehetett azzal, hogy szabálytalanságokat követtek el a labdával, azaz a kellékesek levegőt eresztettek ki belőlük"

Ez a 246 oldalas jelentés konklúziójában olvasható. A két gyanúba keveredett alkalmazott Jim McNally és  John Jastremski. Leszögezik azt is, hogy rajtuk kívül valószínűleg a csapat edzője és tulajdonosa sem tudott a labdákkal való trükközésről. Hozzáteszik, bizonyítékaik alapján a Patriots nem akart trükközni a rúgásokra használt labdákkal. 

Az ügyben megszólalt Roger Goodell NFL-komisszár is, aki a vizsgálatot vezető Ted Wells és csapatának munkáját dicsérte. Ugyanakkor elmondta, hogy az NFL fegyelmi bizottsága megvizsgálja, mit lehet a következő lépés, akár büntetés, akár szabályváltoztatás terén, és mindent megfognak tenni a jövőben, hogy a szabályokat betartassák.

Adam Schefter NFL-riporter szerint a napokban lehet döntés, hogy például Tom Brady kap-e valamilyen büntetést. Mindenesetre a jelentés nyelvezetét használva, valószínűbb, hogy valamilyen módon előszedik Bradyt, mint az, hogy nem. Az irányító neve 378-szor szerepel az anyagban, és valószínűleg azt is figyelembe veszik majd, hogy nem volt hajlandó az emailjeit, telefonadatait rendelkezésre bocsátani a vizsgálat során. Annyit mindenesetre kiderítettek, hogy Brady és  Jastremski a botrány kirobbanása előtti fél évben nem beszéltek egymással telefonon, azután viszont négyszer is, de ez nem különösebben meglepő. 

A Patriots is közleményt adott ki.

"Hónapokon keresztül együttműködtünk mindenkivel a nyomozásban. Finoman fogalmazva is csalódottak vagyunk a jelentéssel kapcsolatban, amely semmilyen konkrét bizonyítékkal nem szolgál arról, hogy a labdák nyomásával szándékosan trükköztünk volna."

Robert Kraft tulajdonos szerint a jelentés konklúziója megfoghatatlan, és mivel nincsen kézzelfogható bizonyíték az ügyben, fölösleges harcba szállni a ligával, és folytatni ezt az egész cirkuszt, úgyhogy elfogadják, bármi is jön ezután.

A KONKLÚZIÓ: ¯\__(ツ)__/¯

Posted by 120 yard on 2015. május 6.