Lényegtelen, hogy csalt-e a Patriots

2015.05.07. 16:30

Szabálytalan labdákkal játszott a Patriots az idei főcsoportdöntőben (elődöntőben)? Igen. Volt szándékosság emögött? „ Valószínűbb, hogy igen, mint hogy nem.”  Jelent ez bármit is az eredményeikre nézve? Nem.

Nagyjából ezt hozta ki a 3,5 hónapja tartó vizsgálódás, amit az állítólag szándékosan leeresztett labdák miatt indítottak. Szerdán ugyanis kiadták az NFL által megbízott Ted Wells jelentését, amiben Wells a rendkívül határozott

valószínűbb, hogy a New England Patriots személyzete részt vett a szabályok megsértésében, mint az, hogy nem, és szándékosan cselekedtek az ügyben

álláspontora jutott.

Ez egy hatalmas lufi, megfoghatatlan, ami miatt a Patriots tulajdonosa fel is adta a harcot, nem küzd tovább.

De az NFL szempontjából ez pont elég, mert a vizsgálatot vezető Wells meglátása szerint a mérleg nyelve inkább a vétség, mint a puszta véletlen felé billen, még ha ezt nem is tudják bizonyítani.

A háta mögött röhögtek Bradyn

A Jastremski és McNally között váltott SMS-ekből kiderül, hogy a két Patriots-alkalmazott remekül szórakozott, miközben arról egyeztettek, mi is történjen a meccslabdákkal. A tréfák tárgyát Tom Brady játéka, az irányító az UGG cipőmárkával kötött szponzori szerződése, illetve az képezte, hogy McNally direkt kőkeményre fújja a labdákat, hogy Bradynek minél nehezebb dolga legyen.

Mivel Wells jogász (az ügyvédi irodája készítette a jelentést), jogi fogalmakat használt, ezek viszont szigorúbb követelményrendszernek kell, hogy megfeleljenek, mint az NFL magatartási szabályzata, ami alapján már "hihetően alátámasztott bizonyíték" is elég a komoly büntetéshez, akár az eltiltás bejelentéséhez.

Milyen büntetés várható?

Ha pedig lesz ilyen, azt hamar közli is az NFL, hiszen nincs oka várni. Az viszont már kérdéses, hogy mekkora büntetésre lehet számítani.

Nemrég az Atlanta Falconst azért büntették, mert a stadionban hangszórókkal erősítették fel a közönség hangját, hogy ezzel az ellenfelet megzavarják. Az elnök nem tudott a dologról, mégis 350 ezer dollárt kellett fizetnie, az NFL Versenybizottságából három hónapra felfüggesztették , a csapat pedig elvesztett egy ötödik körös választási jogot a 2016-os drafton.

Tehát azzal, hogy a Wells-jelentés tisztázta a vezetőedző Bill Belichicket és a tulajdonos Robert Kraftet, még nem nyugodhatnak meg. Akiknek viszont tényleg van mi miatt aggódniuk, az az irányító Tom Brady, illetve a két érintett alkalmazott, Jim McNally és John Jastremski.

Las Vegasban egyébként eltiltásra számítanak, ki is vették a kínálatból a Patriots idénynyitóját, amíg az NFL nem dönt a büntetésről - ez a Miami Herald NFL-közeli információ szerint akár egy teljes szezon is lehet Brady számára, de az ESPN-es Adam Schefter csak egy rövidebb eltiltásra számít.

Bármiféle büntetés esetén viszont az NFL súlyos precedenst teremt:

döntő bizonyíték nélkül, csupán megalapozott gyanúval is szankciókkal sújthatnak csapatot vagy játékost.

Az persze vitathatatlan, hogy a 11 megmért meccslabdából egy sem volt az előírások szerinti nyomásra fújva, de a félidőben mért két vizsgálat is viszonylag komoly, stabilnak mondható 0,4 PSI-s nyomáskülönbséget mutatott ugyanazokon a labdákon, ami azt mutatja, hogy a jelenlegi rendszer hibás, mert teljesen pontatlan.

Az is egyértelmű, hogy mivel a labdákban kisebb volt a nyomás, mint az előírás, szabálytalanok voltak.

De ennek mi a jelentősége? A Patriots által 45-7-re megnyert AFC-döntőben a második félidőre mindent rendeztek a bírók a labdákkal, a New England pedig ekkor húzott el 17-7-ről 28 ponttal, vagyis jobbak voltak a Tom Brady számára nem annyira kedvező labdákkal.

De ami miatt teljesen értelmetlenné válik a vita, az a jelentésben szereplő egyik SMS-váltásban olvasható. A Patriots 2014 október 16-án 27-25-re verte a New York Jetset, ami után a két érintett, McNally és a Jastremski a labdákról beszélgettek. Itt írták azt, hogy a meccslabdák közül pár 16 PSI nyomáson volt másnap reggel, ami nagyon messze van a maximálisan megengedett 13,5-től.

Ha Wellsék hitelesnek tekintették az SMS-eket arra vonatkozóan, hogy Bradynek tudomása kellett, hogy legyen, mi folyik a labdákkal, akkor ezt az információt is annak kell tekinteni. Ezek szerint pedig eddig is összevissza voltak fújva a labdák a mérkőzéseken, hiszen van rá példa. Ha pedig októberben gond nélkül előfordult, más csapatok meccsein is megtörténhetett. Sőt, januárban a Yahoo Sports meg is szólaltatott egy egyetemi szakembert, aki pár évtizedes tapasztalatát osztotta meg velük arról, hogyan trükközik mindenki a labdákkal.

A Colts labdái sem voltak rendben?

A 247 oldalas jelentés azt is tartalmazza, hogy az NFL eredetileg rossz adatokat vett le a labdákról: a később hivatalosnak tekintettt 10,1-es PSI nyomást, amit a legpuhább labdában mértek, eredetileg 10,5-nek hitték, ami még mindig sokkal a határérték alatt van. Ahogy az is szerepel benne, hogy a mércének beállított négy Colts-labdában mégsem volt annyira jó a nyomás, mint ahogy azt felvázolják, mert a négy labdából (a kevés idő miatt csak ennyit mértek meg a bírók) háromban ugyanis az egyik mérő kisebb értéket mutatott, mint a minimális 12,5 PSI.

Tavasszal az NFL nem csinált nagy ügyet az Atlanta Falcons felerősített hangjaiból vagy a Cleveland Browns SMS-ügyéből, csak csendben kiosztotta a büntetést. A Patriots ügyében viszont több hónapos, vélhetően nem olcsó nyomozást rendelt el, mintha egészen komoly fajsúlyú dologra bukkantak volna.

Miközben ugyanez a liga továbbra sem tett semmi érzékelhetőt a gyerekbántalmazások és a családon belüli erőszak visszaszorítására, a legutóbbi döntőben kikapó Seattle Seahawks például hezitálás nélkül választotta ki azt a Franck Clarkot, akit novemberben kirúgtak az egyetemi csapatától barátnője bántalmazása után.

Brady ügynöke kiakadt

„A Wells-jelentés, minden tisztelettel, egy jelentős mértékű, rettenetes csalódás. Figyelmen kívül hagy több fontos tényt, a vizsgálat menete pedig felveti, hogy előbb született meg a konklúzió, és csak utána igazították hozzá a tényeket” - kezdődik Don Yee, Tom Brady ügynökének közleménye, amiben arra is kitér, hogy ha a jelentés szerint a Colts előre szólt az NFL-nek a gyanúról, az pedig semmit nem jelzett a Patriots felé, akkor felmerül a bosszúhadjárat lehetősége is.

A legsúlyosabb állítása viszont az, hogy Brady elmondásának legfontosabb részletei be sem kerültek a jelentésbe, pedig közel egy napon át válaszolgatott a nyomozást segítő emberek minden kérdésére, ezt pedig onnan tudja, hogy ő is jelen volt a beszélgetések alatt.

Az egész ügy már annyira abszurd, de még így is eltilthatják Tom Bradyt, ami súlyos precedenst teremthet az NFL-ben. De milyen büntetést kaphat a Patriots-irányító?

Posted by 120 yard on 2015. május 7.