Elvonóról a kezdőbe? Beég-e draftsztár?

2015.06.01. 14:01
Mariota vagy Mettenberger? Manuel vagy Cassel? Foci Jancsi végre megmutatja? Robert Griffin III visszatér? Megannyi súlyos kérdés, ami nem hagyja nyugodni az NFL-rajongókat.

Hiába érkezett a Tennessee Titanshoz a messiásként várt Marcus Mariota, Zach Mettenberger nem adja fel, és harcolni fog a kezdőpozícióért, de nem teljesen egyértelmű a helyzet a New York Jetsnél, a Buffalo Billsnél és a Cleveland Brownsnál sem. Egy megkomolyodott Johnny Manziel és egy sérülésből visszatérő Robert Griffin III is felkavarhatja az állóvizet.

Marcus Mariota és Zach Mettenberger
(Tennessee Titans)

Ugyan Chip Kelly a fél világot odaadta volna a Tennessee Titansnek, hogy a Philadelphia Eagleshez megszerezhesse egykori tanítványát, az Oregon Duckstól érkezett Marcus Mariotát, a Titans-vezetőség nem engedett a negyvennyolcból, és ragaszkodtak a fiatal játékoshoz, ami sokak szerint szarvashiba, hiszen Mariota tipikusan az a quarterback, aki még messze nem kiforrott NFL-játékos. Ugyan Oregonban csodásakat villantott, ez inkább a pár éve még ott edzősködő Kelly rendszerének volt köszönhető, mint a játékos kvalitásainak. A Titans ráadásul tavaly már draftolt irányítót, mégpedig az LSU Tigers Zach Mettenbergerét, aki mindössze egy NFL-évvel a háta mögött jogosan érzi, hogy most bizonyítania kell, és az egykori Tigers-irányító jóval prototipikusabb NFL-játékos, mint Mariota.

Marcus Mariota vagy Zach Mettenberger

Johnny Manziel és Josh McCown
(Cleveland Browns)

Ami idén a felhajtás szempontjából Marcus Mariota volt, az tavaly Johnny Manziel, aki Heisman-győztesként csodákat csinált a Texas A&M Aggies csapatánál, ám partiállat természete miatt sokan megkérdőjelezték az érettségét, és nekik lett igazuk. A tavaszt a rehabon töltő Manziel ugyan pár snap erejéig játszott tavaly Clevelandben – a legmenőbb egyértelműen ez a sideline-ról induló trick play volt, kár hogy ez is érvénytelen volt –, de a szezont jobbára Brian Hoyer gyűrte végig, aki ettől az évtől már a Houston Texans játékosa lesz.

Helyére egy másik rutinos öreg róka, Josh McCown került, aki az elmúlt években párszor kezdett a Chicago Bearsnél és a Tampa Bay Buccaneersnél: a teljesítményéről ékesen beszél az a tény, hogy tavaly a Tampa mindössze két meccset tudott nyerni, így kapták meg az idei draft első választási jogát, és vele együtt Jameis Winston irányítót. A rehabról kijött Manzielnek ráadásul állítólag benőtt a feje lágya, és nagyon komolyan kezdett el dolgozni, szóval hiába nevezte meg Mike Pettine Browns-edző McCownt, mint esélyes kezdőt, azért ehhez még Johnny Footballnak is lesz egy két szava. Bár a csapat mostanában zajló edzőtáborából érkező hírek szerint  Johnny továbbra sem érzi a Browns-offense-et, úgyhogy talán ez a meccs már el is dőlt.

Johnny Manziel vagy Josh McCown?

Ryan Fitzpatrick és Geno Smith
(New York Jets)

Ugyan a Jets is draftolt irányítót, mégpedig a texasi Baylorról Bryce Pettyt, neki nem lesz sok beleszólása az irányítók versenyébe, lévén ő is elég kiforratlan még, bár csodák bárhol lehetnek. Ryan Fitzpatrick viszont felkavarhatja az állóvizet, hiszen a két éve a második körben draftolt Geno Smith egy-két szép megmozdulástól eltekintve eddig jobbára csak küszködött az NFL-ben, és mivel a Jetsnél szinte teljesen lecserélődött az edzői stáb, és egy teljesen új rendszert kell elsajátítania, ezért ez lehet a fiatal játékos utolsó esélye, hogy végre összeszedje magát. Vele szemben pedig az a Ryan Fitzpatrick áll, aki ugyan sosem volt egy kiemelkedő játékos, az utóbbi pár évben azért stabil kezdő volt a Buffalo Billsnél, illetve a Houston Texansnál, és összehasonlíthatatlanul több rutinja van, mint Smithnek. Ugyan a Jets-stáb egyértelműen Smith-t favorizálja, a Harvardon diplomázott Fitzpatrick még beleköphet a levesbe.

Geno Smith vagy Ryan Fitzpatrick?

Matt Cassel és EJ Manuel
(Buffalo Bills)

Ez talán a legkétesélyesebb párosítás. EJ Manuelt szintén két éve draftolta a Buffalo Bills – ráadásul épp Ryan Fitzpatrick helyére –, ám a fiatal játékos, akitől később Jameis Winston vette át a stafétát az FSU-n, ebben a két évben csak szenvedett, és olyannyira nem találta a helyét, hogy a tavalyi szezonban a kispadra is küldték, hogy aztán a Manzielhez hasonló partikirály, pornóbajszos Kyle Orton hosszú évek után majdnem a rájátszásba vezesse a Buffalo Billst.

Manuel helyzetét az sem könnyíti meg, hogy a Billsnél sémaváltás lesz idén a támadóegységet tekintve, vele szemben pedig az a Matt Cassel áll, akit a bajnok New England Patriots draftolt tíz éve, Tom Brady lesérülésével a rájátszásba vezette a bostoniakat, és ugyan később sem a Kansas City Chiefsnél, sem a Minnesota Vikingsél nem alkotott maradandót, a rutinja miatt mindenképp komoly ellenfél egy olyan fiatal játékos számára, akit még Orton is a kispadra tudott küldeni. Ráadásul a Billsnél még az a Tyrod Taylor is beleszólhat a vitába, aki az újdonsült vezetőedző, Rex Ryan nagy kedvence, és állítólag már korábbi csapatához, a New York Jetshez is el akarta csábítani a fiatal irányítót.

Matt Cassel vagy EJ Manuel

Robert Griffin III és bárki más
(Washington Redskins)

A fővárosi csapatnál nincs egyértelmű irányítókérdés, illetve ha mégis, az azon múlik, hogy a sérülékeny Robert Griffin III, akiért annak idején a fél világot odaadta a Redskins a St. Louis Ramsnek, hogy a 2012-es draft második helyén elvihessék, mennyire tud egészséges maradni. Eddigi három szezonjából kettőben gyakorlatilag többet volt a kórházban, mint a pályán.

RG III vagy bárki más

Griffin mögött nincs túl veretes névsor: a veterán Colt McCoy inkább stabil tartalék, mintsem kezdő kaliber, és a sérült RGIII-t helyettesítő, vele egy évben draftolt Kirk Cousins is bebizonyította tavaly, hogy egyelőre nem lehet rábízni teljes munkaidőben egy csapatot. A Redskinst sokáig hírbe hozták Marcus Mariotával, de végül undraftedként hoztak el két irányítót, akik közül a Washington State Cougars passzgépe, Connor Halliday az újonctáborba se ment el, inkább bejelentette a visszavonulását, a Georgia Bulldogstól érkező Hutson Mason örülhet, ha a practice squadba befér.

Ha Griffin egészséges tud maradni, ez a szezon lesz az, ahol bizonyítania kell, hogy nem véletlenül lett 1/2-es annak idején, ha viszont most is betlizik, jó eséllyel vége az NFL-karrierjének.

Ez a Johnny már nem ugyanaz a Johnny? Vagy mégis? RG III sorsdöntő szezon előtt, és mi lesz Mariotával? 5 irányítókérdés.

Posted by 120 yard on 2015. június 1.