Hajnalban fehérje, éjjel 1000 kalóriányi jégkrém

2015.06.06. 11:38

Az, hogy az NFL-játékosok visszavonulásuk után egészen elképesztő súlyvesztésen mennek keresztül nem újdonság, ahogy a mozgásban szegényebb életmód miatt az ellenkezője sem.

A San Diego Chargersből a múlt szezon után visszavonult center, Nick Hardwick mindkettőn keresztül ment karrierje során, és most meg is osztotta, hogyan nézett ki az étrendje, ugyanis az ő problémája egyetemi éveitől kezdve az volt, hogy hozza az elvárt súlyt. 

Amikor befejezte a középiskolát, 77 kilós birkózó volt, a Purdue egyetemen viszont felment 100 kilóra, ez még csak a mértéktelen ingyenpizza miatt volt, mert az étkeztetését biztosította az ösztöndíja. Ekkor győzték meg a barátai, hogy próbálkozzon meg a futballal. A csapatban 133 kilósra növelte magát, de mivel nem volt hízékony és a fizikai igénybevétel nagy volt, nagyon kellett ügyelnie, hogy tartani tudja a pozícióhoz szükséges súlyt. 

clk

Úgyhogy egyetemi évei alatt rátért az alábbi étrendre:

  • Reggeli: egy nagyszendvics
  • Ebéd: egy nagyszendvics
  • Vacsora: közel egykiló marhahús tortillába tekerve
  • Lefekvés előtt: fehérjeturmix (6-700 kalóriát tartalmazott)
  • Még egy ilyen fehérjeadag hajnali háromkor.

Hardwick az egyetemi évek után a profik között folytatta, a harmadik körben draftolta a Chargers, ahol tíz évet töltött el, de itt is ügyelnie kellett arra, hogy rendesen egyen és elég nagy maradjon a posztjához. Az NFL-ben már így nézett ki az étrendje:

  • 600 kalóriányi fehérjeturmix 4.45-kor és egy fehérjeszelet
  • a reggeli edzés után egy 300 kalóriát tartalmazó Gatorade
  • reggelire öt tojás, kolbász, egy liter tej és egy gyümölcsturmix
  • különböző magvak, mogyoró a délelőtti filmezés alatt ropogtatni
  • délelőtt egy fehérjeturmix
  • ebédre saláta, mellé annyi fehérjében gazdag étel, amennyi lehetséges, rengeteg kenyér
  • vacsorára krumpli, hús, zöldségek, viszonylag normális adag
  • vacsora után másfél órával egy óriási adag görög joghurt rajta corn flakes-szel
  • lefekvés előtt egy 1040 kalóriát tartalmazó Ben and Jerry's jégkrém

A vacsora csak azért nem volt embertelen adag, mert nem akarta, hogy a családját is magával rántsa a zabálásba. A visszavonulás után le akart fogyni, azt mondta, úgy akart kinézni, mint Brad Pitt a harcosok klubjában, úgyhogy teljesen elhagyta a szénhidrátot, és rácsúszott a paleolit étrendre. Később a szénhidrátot mértékkel, de visszahozta, viszont jógázott és naponta 8-9 kilométert sétált. A menü mondjuk még most is leginkább salátából és fehérhúsból áll, és mindezeknek köszönhetően mindössze öt hónap alatt ledobott 38 kilót, ami elég komoly teljesítmény. A visszavonulása bejelentésekor nem is nagyon lehetett felismerni. 

Hasonló átalakuláson ment át a center Matt Birk két éve, az egykori Ravens-center 34 kilóval lett könnyebb az életmódváltás után. Leginkább arról volt nehéz leszoknia, hogy este fél tízkor ne ugorjon el a közeli gyorsétterembe egy burrito tálért. Az ő étrendjében kötelező volt az óriáspizza.

Birk később bevallotta, iszonyatosan nagy küzdelem volt, hogy a 300 fontos, azaz 136 kilós vonal fölött tartsa magát. Időnként háromszor vacsorázott, általában pizza, taco vagy tészta volt a menü, és napi 6500 kalóriát vitt be. "Úgy álltam fel az asztaltól, mintha egy meccset nyertem volna, megdicsértem magam, hogy jó munkát végeztem" - mesélte később Birk.

A Coltsban tizenkét éven át centerként játszó Jeff Saturday is hasonló átalakuláson ment keresztül a visszavonulás után, ő huszonöt kilót dobott le.

Persze rengeteget változott a liga is az utóbbi évtizedekben, hogy mennyire radikálisan azt jól érzékelteti, hogy 1970-ben mindössze egyetlen olyan játékos volt a ligában, akinek a súlya 300 font fölött volt, Gene Ferguson a Chargersből. De még a kilencvenes években sem szaladgáltak ennyi a 300 fölötti játékos a pályán. Két éve viszont ez a szám már 358 volt, és azóta sem csökkent különösebben.

Meg is lett az eredménye, nemrég jelezték nemrég az NFL-lel együttműködésben dolgozó orvosok, hogy lassan minden harmadik NFL-ben legalább két évet eltöltött játékos különböző keringési és szívproblémákkal küzd. Ennek megelőzésére több program is indult, az egyik kétezer egykori NFL-essel dolgozik együtt, és Jeff Saturday az egyik nagykövete.  

Ebéd előtt ejtsünk néhány szót az étkezésről. Volt NFL-esek beszélnek a súlytartás nehézségeiről.

Posted by 120 yard on 2015. június 6.