Kilőtt a rögbiszörny az első NFL-es meccsén

2015.08.16. 14:16 Módosítva: 2015.08.16. 15:41
Mindenáron touchdown, ez volt a rögbiről váltó Jarryd Hayne célja a 49ers előszezon meccsén. Ha ez nem is jött össze, de van mire építeni.

A San Francisco 49ersnél végre élesben is bemutatkozott a rögibszörnyként emlegetett Jarryd Hayne, az ausztrál rögbisztár tavaly októberben jelentette, hogy abbahagyja a sportot, mert szeretne az NFL-ben játszani. Vasárnap hajnalban megmutatta, mennyire is akarja az egészet. 

A Houston Texans elleni előszezon meccsen dobta be a mélyvízbe a 49ers, és a csapat offensive coordinatora, Geep Chryst már előre jelezte, hogy ki többfrontos teszt alá fogják vetni, futásokban, visszahordásokban és elkapásokban is kipróbálják majd. 

A 27 éves Hayne rögtön a második futásánál 53 yardot hozott, az endzone előtt nagyjából tíz yardnál sikerült megállítani, ezzel megágyazott a 49ers touchdownjának. Később volt még egy 33 yardos visszahordása is. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a fizikumával nem lesz gond, és a rögbi miatt azzal sem, hogy a kontaktokba beleálljon. A stílusán persze még nyilván van mit csiszolni, az NFL-hez szokott szemnek kicsit még darabos a mozgása, és a súlypontja is magasan van, de mivel március óta foglalkoznak vele 49ersnél, ez nem meglepő. Egyszer a labdát is kiütötték a kezéből egy passz után, ám a lényeg, hogy éles meccsen tudott bizonyítani, ötször kapta a labdát, ezekből 63 yardot hozott össze. 

Jarryd Hayne NFL Preseason Week

Ami viszont egyértelmű, hogy a harcossággal és a mentalitásával nem lesz gond, és nem ész nélkül rohangál, ez egy ilyen fizikummal párosítva, azért elég jó kombónak tűnik. Ő a vasárnap hajnali meccs után azt mondta, nem úgy akart kifutni a pályára, hogy egy rögbijátékosnak nézzen ki, hanem, hogy mindenkinek úgy tűnjön, egy amerikai NFL-es rohan a labdával. A teljesítményétől függetlenül kisit csalódott volt: 

"Az első futásomnál nem jutottam el az endzone-ig, ami nyilván csalódás volt nekem, mert ez lett volna a cél. De már az, hogy elkaptam egy jó szériát a pályán, és volt néhány elkapásom is, nagyon sokat jelentett számomra" - nyilatkozta Hayne. 

A csapat offensive coordinatora még korábban elmondta, hogy Hayne tulajdonképpen egész életében kontaktokon gyalogolt át, úgyhogy ezzel a résszel biztosan nem lesz gond, míg a speciális egységet edző Thomas McGaughey arról beszélt a napokban, hogy szeretné látni, hogy Hayne élesben is kap néhány nagyobb ütést. De nem azért, mert szadista lenne, hanem azért, mert szoknia kell, hogy sisakkal a fején nem lát annyit, mint a rögbiben. Hayne nemrég kezdett el edzeni teljes szerelésben, és az első napok után azt mondta, hogy az legnagyobb különbség rögbihez képest, hogy sokkal nagyobb erővel kell belemenni egy-egy kontaktba. Az edzéseken azzal vette meg a csapattársait, amikor több védőn áttörve csinált touchdownt még a múlt héten.

  

Mindenesetre a mostani bemutatkozás után Colin Kaepernick irányító odavolt tőle, és az ausztrál futsásait és sebességét dicsérte, szerinte a Houston elleni meccsen sokat tett azért, hogy az 53 fős keretben helyet kapjon a felkészülés végén.

Hayne érdeke most az, hogy a lehető legtöbb játékidőt kapja a felkészülési meccseken, ebben a fenti kondíciók és a Texans elleni teljesítménye sokat segíthet. A reális cél továbbra is az, hogy bekerüljön az 53 fős keretbe (a depth charton punt returnerként a harmadik, running backeknél Carlos Hyde, Reggie Bush és Kendall Hunter mögött a negyedik helyre pályázhat), ezért igazán izgalmas a kísérlet, hogy mi lesz vele szeptember elejéig. 

Tomsula edző szerint nagyon keményen kell majd harcolnia Hayne-nek a keretbe kerülésért, és csak reméli, hogy ezzel a mentalitással küzd tovább a következő hetekben. 

Jarryd Hayne egy kicsit csalódott volt az első meccs után, de van mire építenie.

Posted by 120 yard on 2015. augusztus 16.