A Packers sokkban, az NFL-előszezonra mutogatnak

2015.08.25. 13:49

A Packers-elkapó Jordy Nelson sérülése után már megint megy a forrongás az NFL-ben a sokat kritizált előszezon meccsek miatt: Nelson térdszalag-szakadást szenvedett a Pittsburgh ellen, és az egész idényre kidőlt.

Hogy mekkora veszteség Nelson a Packersnek: a múlt idényben 98 elkapása, 1519 yardja és 13 touchdownja volt, és Aaron Rodgers irányító az elmúlt négy szezonban a legtöbbször őt kereste a passzaival. Viszont Nelson kontakt nélkül sérült meg, tehát ez ugyanúgy bekövetkezhetett volna máskor is. Rodgers már a meccs után azt mondta, hogy fájdalmas, hogy elvesztenek egy ilyen kaliberű játékost egy jelentéktelen mérkőzésen, és szerinte az összes játékos örömmel menne bele, hogy az előszezont lerövidítsék. Ám azzal is tisztában van, hogy ezt nem lenne egyszerű megoldani. 

Nelson óriási veszteség Green Bay
Nelson óriási veszteség Green Bay

A Steelers sem úszta meg olcsón a meccset, ők Maurkice Pounceyt vesztették el bokatörés miatt, ő is hónapokra kiesett. A Washington Redskins-irányító Robert Griffin III a múlt héten ismét agyrázkódást szenvedett, nem először egy éven belül. A Tampa Bay Buccaneers legjobb elkapója, Mike Evans a csapat hétfő esti meccsén szedett össze egy sérülést, de úgy néz ki, hogy ez nem különösebben komoly. Várhatóan az idei draft első helyén kiválasztott Jameis Winston bokasérülése miatt sem kell aggódnia a Bucsnak. 

Ha valaki nagyon fel akarja hergelni magát az előszezon miatt, akkor az Eagles-irányító Sam Bradford esetével is jöhetne, akit a Ravens elleni előszezon meccsen döngölt a földbe Terrell Suggs. A kezdőirányító Bradford szerint Suggs direkt a műtött térdére ment, úgyhogy egy kisebb katasztrófa is beüthetett volna az Eaglesnél. Ellenben Suggs már azt mondta, ha akarta volna, akkor keményebben megy neki az irányítónak. De nem tette, visszavett. Amit valószínűleg nem tett volna meg egy alapszakasz meccsen.

Terrell Suggs földbe döngölte Sam Bradfordot

Az előszezon problémája nem új, évről-évre előjön, idén talán a sérülések miatt kicsit hangsúlyosabban. Roger Goodell már 2012-ben azt mondta, hogy a négymeccses előszezon nem a legjobb megoldás, és a mérkőzések minőségével is gond van, szóval nem biztos, hogy ez a legjobb reklám a ligának. Akkor az előszezon kárára növelték volna az alapszakasz-meccsek számát tizennyolcra, de ez végül nem jött össze.

Idén nyáron a Packers-elnök Mark Murphy elégedetlenkedett egy sort az előszezon hossza miatt, ő ráadásul benne van a liga versenykiírásért felelős bizottságában is. Murphy szerint az utóbbi időben már voltak próbálkozások, hogyan lehetne könnyíteni az előszezonon a játékosok épségének érdekében, de végleges megoldás még messze lehet, mivel egy ilyen döntés bevételkieséssel is járna. De más szempontokat is mérlegelni kell: 

Rengeteget változott az előszezon az évek során. A negyedik meccsen már alig játszanak kezdők. Szóval felmerül a kérdés: minek van szükség arra a meccsre egyáltalán? Ugyanakkor az a mérkőzés jó lehetőség arra, hogy alaposabban szemügyre vegyünk néhány játékost, és döntéseket hozzunk a végleges keretről

- fogalmazott Murphy. A dolog üzleti oldala pedig az, hogy a franchise-ok tíz hazai meccset akarnak megrendezni egy idényben: nyolcat az alapszakaszban, kettőt pedig az előszezonban. A pénz miatt, mivel az előszezon meccsekre ugyanúgy jegyet kell venni. Bár az üzletnek az is árt, ha egy sztárjátékos esik ki, és ez a csapatot vetheti vissza a szezonban.

Szükség van az előszezonra?

De van az éremnek egy másik oldala is. Azok a csapatok nem szívesen rövidítenék le a felkészülési időszakot, melyek új edzővel és egy új rendszerben vágnak neki az idénynek, mivel minél többször lehet élesben gyakorolni, annál jobb. Ugyanez érvényes a fiatal játékosok beépítésére is. Pláne egy olyan csapatnál, ahol egyből kulcsszerepet szánnak nekik.

És előszezon meccsektől függetlenül edzéseken is voltak súlyos sérülések a nyáron, ez egyszerűen elkerülhetetlen. A Panthers-elkapó Kelvin Benjamin edzésen szakította el a térdszalagját. A 2015-ös draft harmadik kiválasztottja, Dante Fowler Jr. már a Jaguars legelső edzésén kidőlt az egész szezonra térdszalag-szakadással. És ha az edzést még meg is ússzák, azt sem lehet megakadályozni, hogy egy játékos július 4-én egy petárdával lerobbantsa az ujjait a saját kertjében, ahogy azt a giantses Jason Pierre-Paul tette idén nyáron. 

A sérülések kockázatát ellenben lehet csökkenteni. Például a mostanában egyre többször rendezett közös edzésekkel, ahol a körülményekkel biztonságosabb környezetet lehet biztosítani, a QB-t nem érheti kontakt és így tovább. Ennek a híve amúgy a Texans-edző Bill O'Brien is.

Fowler az első edzésén megsérült
Fowler az első edzésén megsérült

Az előszezon intézményét eltörölni nyilván nem lehet csak úgy, a pénzre szükség van, a szurkolók pedig már augusztustól örvendezhetnek, és az intézmény is elég régi. A hatvanas években öt előszezon meccsel hangoltak a szezonra, igaz, akkor az alapszakaszban is kevesebbet játszottak. A hetvenes években egy ideig már hat előszezon mérkőzést rendeztek, egészen addig, amíg bevezették a tizenhat meccses alapszakaszt.