Az idei szilveszter az amerikaifutballról szól majd

2015.09.03. 08:47

Nem történhetett volna jobb dolog az egyetemi amerikaifutball-bajnoksággal, mint a múlt szezonban bevezetett rájátszás, aminek idén pont szilveszter éjszakájára esik a két elődöntője. Tavaly minden rekordot megdöntött a nézettség, a közvetítési jogok súlyos dollármilliárdokért mentek el, és volt egy feledhetetlen elődöntő (Alabama-Ohio State), aztán egy klassz döntő (Ohio State-Oregon). Meg egy olyan bajnok, az Ohio State, amit nem sokan tippeltek volna befutónak a szezon előtt. 

A rájátszás annyira bejött mindenkinek, hogy rengetegen egyből azért kezdtek el kampányolni, hogy bővítsék ki, és jöjjön 8 vagy 16 csapat, valahogy úgy, ahogy az egyetemi kosárbajnokságban. De akadt olyan elborult ötlet, ami 128 csapatot vont volna be, és akkor lehetne mondjuk egy húszmeccses szezon. 

Viszont az a helyzet, hogy a rájátszást egyelőre kár lenne piszkálni, tökéletes ebben a formában. Legalábbis még néhány évig, amíg akkora lesz a hiszti valamelyik konferencia részéről, hogy kénytelenek lesznek kibővíteni a mezőnyt. 

Az Ohio State az Oregont verte a döntőben
Az Ohio State az Oregont verte a döntőben

Tavaly hatalmas cirkusz volt abból, hogy a BIG12-ből sem a Baylor, sem a TCU nem került be, mert a bizottság végső választása az Alabamára (SEC), az Oregonra (PAC12), a Florida State-re (ACC) és az Ohio State-re (BIG10) esett. A bizottság viszont széttárhatta a karját, és közölhette, hogy a BIG12-ben nincs bajnoki döntő, úgyhogy a Baylor hiába páholta el a TCU-t 61-58-ra a legőrültebb alapszakasz-meccsen, ha ezt egy döntőben nem ismételte meg. 

A BIG12-ben idén sem rendeznek döntőt, ám ahogy arra az ACC-beharangozó cikkünkben is utaltunk: simán lehet, hogy idén ez a konferencia marad majd ki. A Baylor vagy a TCU veretlenül roboghat végig a szezonon, míg az ACC-ben az FSU idén visszaeshet, és a többieknek is olyan a menetrendje, mint egy aknamező, magyarul több vereségbe is belefuthatnak. Ráadásul több olyan ellenféllel is játszhatnak, melyek jó eséllyel nem lesznek rangsorolva, és ez fontos. Az ESPN kalkulációi szerint 23 százalék az esélye, hogy egy ACC-csapat egy vagy kevesebb vereséggel fejezi be szezont, ezzel a Power 5-ban az utolsó helyen állnak. A tavaly kimaradt BIG12-nél ennek valószínűsége 73%. 

És ha már rangsor. A bizottság idén sem hoz nyilvánosságra semmilyen erősorrendet novemberig. A rangsort több szempont befolyásolja majd. A tavalyi tapasztalatok alapján:

  • a konferencia-győzelem minél többet ér,
  • de számít az ellenfelek erőssége,
  • hogy a csapatok milyen különbséggel nyertek,
  • mennyire voltak meggyőzőek a pályán
  • és egymás elleni mérleg, ha esetleg két olyan csapat között kellene dönteni, melyek pályára léptek egymás ellen (Baylor és TCU, Auburn és Alabama leginkább)

A végleges döntést majd december 6-án hozzák nyilvánosságra, és a fenti okok miatt szinte garantált a felháborodás. Talán idén ezért lesz, mert két konferencia marad ki, és például behoznak még egy csapatot a brutálisan erős SEC West-ből. Vagy épp azért, mert a független Notre Dame-t választják be, melynek ugyan elég kemény a menetrendje, de három év után talán most állhat össze a legjobban a csapat. Akkor a döntőig mentek, ahol az Alabama elgázolta őket.

De az is biztos, hogy egy darabig még marad a jelenlegi formátum. Egyrészt a rendszer csak a második évét kezdi meg, ahogy az ESPN rájátszásra kötött milliárdos tévés szerződése is. Nem mintha nem lehetne újraszerződni még több pénzért, de két év után ez nem valószínű. 

Ha mégis változna idővel a rendszer, akkor ésszerű keretek között egy hatcsapatos megoldást lehetne elképzelni, ami működhetne úgy, ahogy az NFL is. Az első két rangsorolt kihagyja az első kört, míg a többi négy csapat egyenes kiesésben játszik az elődöntőért. A nyolccsapatos megoldás is befutó lehet, de azt sem árt szem előtt tartani, hogy ezzel növelnék a játékosok terhét, és azért ez mégsem az NFL még, ahol tizenhat meccset játszanak az alapszakaszban. Bár gyorsan tegyük hozzá, hogy a bajnoki címig menetelő Ohio State a tavalyi döntővel együtt 15 meccset játszott. 

Nincs kizárva a címvédés
Nincs kizárva a címvédés

Ami tehát biztos: idén marad a négy csapat. És az sem mellékes az éves rotáció miatt (minden évben a legnagyobb bowlok között rotálják majd az elődöntőket) idén szilveszter éjjelére esik a két elődöntő. Ez magyar idő szerint este tízes és hajnali kettes kezdést jelent, tehát egészen hajnalig lehet majd izgulni, hogy ki lesz a döntős. 

És, hogy mi kiket várunk a legjobb négybe? 

  • Koroknai Gergely: Ohio State, Alabama, TCU, LSU
  • Lovas Gergő:  Ohio State, Auburn, TCU, Oregon
  • Vincze Ádám: Ohio State, TCU, Auburn, Mississippi State

Az Ohio State megvédheti a címét, mert brutálisan erősek az idén, és ráadásul most már az összes irányítójuk egészséges, csak közben Braxton Millerből elkapó lett. Az Alabama és az Auburn is favorit, hogy a SEC győztese legyen. Ez szinte garantált playoff-részvételt jelentene, mivel várhatóan elég sok rangsorolt csapat lesz a SEC-ben, és játszanak egymással. A TCU már tavaly is a rájátszás kapuján dörömbölt, ha idén lenyomják a Baylort végre, meglehet a részvétel. De ez fordítva is igaz. Az Oregonban már nincs Marcus Mariota, de ha sikerül valakinek a helyébe lépnie, akkor nagy baj nem lesz. Aztán ki tudja, lehet, hogy megint egy olyan bajnokesélyes csapat kerül elő, akire nem sokan számítanak, ahogy történt az tavaly.

Esetleg az LSU? Vagy a Notre Dame? A Clemson? Vagy a USC? Ezért csodálatos az egyetemi foci, mert hétről-hétre kiszámíthatatlan és megjósolhatatlan. És csütörtök éjjel már elkezdődik. 

Csodálatos nap a mai: éjjel kezdenek az egyetemi bajnokságban a nagyágyúk, és elkezdődik a menetelés a nagydöntőig. Szilveszterre ne csináljatok programot. Tippelünk, és megvédjük az új rendszert.

Posted by 120 yard on 2015. szeptember 2.