Pontözön a nyugati parttól Texasig

2015.09.25. 12:41

Kikapott az Alabama, az LSU átgázolt az Auburnön, az Ohio State megremegett, szóval volt bőven izgalom múlt szombaton az egyetemi bajnokságban. Bár a negyedik hét kicsit visszavesz a tempóból, de most is megéri majd hajnalig maradni. 

Már rögtön az esti hatos sávban a Jim Harbaugh Michiganje a BYU-t fogadja. A BYU-nál elmaradt a menetrendszerű hail mary Tanner Mangumtól, és kikaptak a UCLA otthonában múlt héten, a Michigan ellenben már második győzelmét szerezte, miközben az ellenfelet hét ponton tudták tartani. A BYU ennél azért többet fog szerezni, és elég szorosnak néz ki a vége, de a Michigan megbízható védelme miatt be fogja húzni otthon, és a Harbaugh-hype újabb fokozatra kapcsol. 

Jim Harbaugh harmadik győzelme jöhet
Jim Harbaugh harmadik győzelme jöhet

Ha nem akarunk 110 ezer tomboló embert nézni, akkor irány a Duke-Georgia Tech, ahol a Yellow Jackets igyekszik ismét felpörgetni a támadójátékát a múlt heti Notre Dame elleni vereség után. Alternatív javaslat: az egyre jobban kinéző és az AP listán már második Michigan State a Central Michigan ellen. Ez egy ilyen Michigan-sáv lesz. 

  • 18.00: Michigan-BYU, Duke-Georgia Tech, Michigan State-Central Michigan

Fél tíztől sűrűsödik a program, először is egy SEC-rivalizálást ajánlanánk: a Florida Gators a Tennessee Volst fogadja. A Gatorsnél valószínűleg minden rosszra fel voltak készülve a szezon előtt, ehhez képest 3-0-val mennek neki az első igazán komoly rangadónak. Elsősorban a védelmükre alapozhatnak, mert a támadójátéktól ugyan mindenki elájult az első héten, de azóta azért döcögős lett. Ha a vendégek kikapnak, akkor már sötét lónak sem lehet nagyon nevezni őket. A Vols a tavalyi szezon után egyelőre idén sem tudott rangsorolt ellenfelek ellen villogni, az Oklahomától hosszabbításban kaptak ki. De azért ne vegyünk mérget a Gators-győzelemre, mert ha a Vols-offense úgy játszik, mint az Oklahoma elleni első félidőben, akkor elhozhatják a győzelmet. 

Érdekes lehet ugyanígy a Texas-Oklahoma State. A Longhornsnál a múlt héten egy kihagyott extraponton múlt, hogy ne menjenek hosszabbításra a Cal ellen, de annak azért örülhettek, hogy a freshman-irányító Jerrod Heard személyében találtak végre egy megfelelőnek tűnő embert a munkára. Persze ezzel még nincs megoldva minden. Most Heardöt egy olyan vendégvédelem nyomasztja majd, ami elég jól ért ehhez, tizenkettedik az országban ha az irányítót kell siettetni. A texasiaknak amúgy se nagyon szokott menni rangsorolt csapatok ellen, most is az Oklahoma State győzelmére tippelnénk inkább. 

Ezen kívül a Northern Illinois ellen gyengélkedő támadójátékkal előálló címvédő Ohio State a Western Michigan ellen lép pályára, csak nehogy megint baj legyen. A Notre Dame-nél lassan tábori kórházat nyithatnak a sérültek miatt, de még mindig veretlenek, és azok is maradnak, ők a Massachusetts ellen szerzik majd meg negyedik győzelmület. 

  • 21.30: Florida-Tennessee, Texas-Oklahoma State, Ohio State-Western Michigan, Notre Dame-Massachusetts

Háromnegyed tizenegytől baromi érdekes lehet a TCU vendégjátéka a Texas Tech ellen. A TTU a múlt héten elintézte az Arkansas-t, és az edző Kliff Kingsbury is hős lett, mert alaposan helyre tette Bret Bielemát. Viszont most a TCU offense-t kellene megállítaniuk, ami eddig elég szépen termelt, az már más kérdés, hogy a védelem egyre nagyobb talány, pláne ennyi sérült után. A múlt héten az SMU 37 ponttal és 508 yarddal büntette a TCU-t, azért a győzelem így is meglett. A sokpontos meccsek rajongói dörzsölhetik a tenyerüket (az over under 80 környékén van), és bár a Texas Tech megszorongathatja a TCU-t,  Trevone Boykinék valahogy csak lehozzák a meccset.

  • 22.45: Texas Tech-TCU
Trevone Boykinra eseménydús meccs vár
Trevone Boykinra eseménydús meccs vár

Az éjjel egyes Texas A&M-Arkansas-ra is érdemes benevezni. Semleges helyszínen rendezik az arlingtoni AT&T-ben, és az Arkansas-nak kisebb katasztrófába fordulhat a szezonja, ha nem kapják össze magukat. A Texas A&M egyre izmosabb, és már nem csak támadójátékban, mondjuk a védelmük először találkozik igazán fizikális ellenféllel az idényben. A másik oldalon arra kéne megoldást találni, hogy ha már eljutnak a redzone-ba, akkor be tudják fejezni a támadásokat. A Razorbacksnek amúgy sem árt felkötni a gatyát, mert a Tennessee, az Alabama és az Auburn jön. Ha ez a meccs nem nyeri el a tetszést, akkor meg lehet nézni, ahogy a múlt héten az Alabamát verő Ole Miss hazai pályán hogyan üti ki szegény Vanderbiltet. 

Fél kettőtől az Auburnnek sem lesz könnyebb, egy héttel azután, hogy Leonard Fournette átgyalogolt rajtuk, a Mississippi State ellen muszáj villantani valamit, ha vannak még komoly céljaik a SEC Westben. A szezon előtt Heisman-esélyeksént emlegetett irányítót, Jeremy Johnsont kitették a kezdőből, abszolút jogosan, helyette a redshirt freshman Sean White kapja meg a lehetőséget, aki az utóbbi évek Auburn-irányítóival ellentétben a zsebből dobál majd. 

Ezzel talán sikerül betapasztani az egyik lyukat a süllyedő hajón, de akad még néhány, például a védelemben, ahol a múlt héten már féltek Fournette-től. 

  • 01.00: Texas A&M, Ole Miss-Vanderbilt
  • 01.30: Auburn-Mississippi State

Éjjel kettőtől nemcsak a pontözön indul be, hanem jön a nap slágermeccse is: a UCLA az Arizonához megy egy szoros rangadóra. A Bruins újoncirányítójáról, Josh Rosenről bebizonyosodott, hogy azért ő is képes hibázni, háromszor adta el a labdát a BYU ellen. Most egyetemi karrierje első igazi kemény idegenbeli mérkőzése elé néz, ideje megmutatni, hogy indokolt volt a hype körülötte,  de akkor se lepődjünk meg ha ebben a környezetben megremeg. Mindkét csapat 3-0-val vág neki a meccsnek, azonban a szezonban eddig látottak alapján a hazaiak győzelme lenne a nagyobb szám. Lesz még egy másik mérkőzés is ezalatt rangsorolt csapatokkal, az Oregon talán már Vernon Adamsszel a kezdőben verheti meg otthon a Utah-t. Aki pedig semmi áron nem akar aludni, az megnézheti hajnal fél öttől a USC-t az Arizona State ellen. A USC múlt szombaton kikapott a Stanfordtól, az ASU viszont nem annyira félelmetes eddig, úgyhogy a Trojans vigasztalódhat ezen a héten. 

  • 02.00: Arizona-UCLA
  • 02.00: Oregon-UTAH
  • 04.30: Arizona State-USC