Megérte lelépni az NFL-ből Harbaugh-nak

2015.09.28. 15:49

Harmadánál jár az egyetemi amerikaifutball-bajnokság, és nyilván nem szeptemberben kell topformát mutatni, de akad bőven tanulság az első négy forduló után. Összeszedtünk párat.

Jim Harbaugh egész jól áll a Michigan-projekttel

A szezoneleji Harbaugh-őrület csillapodni látszik, és közben egyre pofásabb a Michigan. Az első meccsüket ugyan elbukták a Utah ellen, de aztán egy touchdownon tartották az Oregon State-et és a UNLV-t, és a védelem olyannyira összeállt a BYU ellen, hogy 31-0-ra tudtak nyerni, miközben offense-ben is egyre jobb dolgokat látni, és az is kiderült, hogy a Utah idén nagyon erős, úgyhogy nem kell szégyellniük azt a szoros vereséget.

A legutóbbi három találkozón mindössze tizennégy pontot szereztek ellenük az ellenfelek, miközben az offense kétszer harminc pont fölött termelt. Oké, a Big Ten-es meccsek (Maryland, Northwestern, Michigan State) még csak most jönnek, de Harbaugh egész hamar a stílusára formálta a csapatot, úgyhogy ebből még egy 8-9 győzelemmel záruló szezon is lehet. Ez első évben új edzővel elég pazar teljesítmény lenne. Mi lesz itt, ha egy rendes irányítója is lesz a csapatnak? A Wolverinesről a következő hetekben derül ki, hol tartanak igazán, mindenesetre eddig minden biztató, és már alig várjuk a szezonzáró Ohio State elleni rangadót. 

Harbaugh egyébként pont az Oregon és az azt másoló csapatok ellenpéldáját csinálná meg a Michigannél, ők nem a teremben tanulják meg a játékokat, hogy aztán őrült tempóban, iszonyatos zajban pörgessék át az edzéseken, hanem hihetetlenül alapos, pontos játékot vár csapatától, ez pedig egyelőre nyerő receptnek tűnik.

Jól nézzük meg Fournette és Chubb szezonját

Az Associated Press 25-ös listája

  1. Ohio State Buckeyes
  2. Michigan State Spartans
  3. Ole Miss Rebels
  4. TCU Horned Frogs
  5. Baylor Bears
  6. Notre Dame Fighting Irish
  7. UCLA Bruins
  8. Georgia Bulldogs
  9. LSU Tigers
  10. Utah Utes
  11. Florida State Seminoles
  12. Clemson Tigers
  13. Alabama Crimson Tide
  14. Texas A&M Aggies
  15. Oklahoma Sooners
  16. Northwestern Wildcats
  17. USC Trojans
  18. Stanford Cardinal
  19. Wisconsin Badgers
  20. Oklahoma State Cowboys
  21. Mississippi State Bulldogs
  22. Michigan Wolverines
  23. West Virginia Mountaineers
  24. California Golden Bears
  25. Florida Gators

Lehetett rá számítani, hogy Leonard Fournette és Nick Chubb harcban lesz majd a Heisman-trófeáért, és ezek után az első hónapban elég látványos különversenyt is nyomtak. Fournette egészen elképesztő futásokkal terrorizálta az ellenfeleket, és időnként úgy tűnt, hogy ilyen fizikummal már más ligában lenne a helye. Három mérkőzésen termelt 631 yardot és 8 touchdownt, és elterelte arról a figyelmet, hogy csapata védelme képes volt egy Syracuse ellen szenvedni. Az LSU történetében az első futójátékos lett, aki két egymást követő meccsen 200 yard fölé jutott. De csak ezután jön majd a nagy teszt az igazán fizikális védelmek ellen, az lesz főleg érdekes, hogy mit mutat az Alabama ellen. Tavaly 72 yardig jutott ellenük, de azóta sokkal fizikálisabb lett.

A nagy Fournette-hype-ban kicsit háttérbe szorult a georgiás Nick Chubb, pedig ő is videojáték-üzemmódban játszik eddig. A veretlen Bulldogsnál eddig az összes meccsen 100 yard fölé jutott, és mivel zsinórban tizenkettedik alkalommal termelt száz fölött, ezzel beállította a legendás Herschel Walker iskolarekordját. Jövő szombaton hatalmas próba jön: az Alabamát fogadják, és pont az ilyen meccseken lehet a legtöbbet tenni a Heismanért. 

Az Auburn koppant a legnagyobbat

Szinte mindenki kiemelkedőt várt a szezon előtt a Gus Malzahn-offense és a Will Muschamp-védelem kombinációjából összegyúrt Auburntől, vagy legalábbis azt, hogy szoros versenyben lesznek a SEC Westben a csoportgyőzelemért. Az első hónap után úgy tűnik, az Auburn szezonja inkább a kármentésről fog szólni, mert tele vannak problémákkal. A harmadik héten az LSU-futósztár Leonard Fournette úgy gyalogolt át a védelmükön, mintha egy csoport általános iskolással játszana, az irányító Jeremy Johnson bizonytalansága pedig kiteljesedett, miután nagyon csúnya interceptionöket dobált. Le is cserélték a Mississippi State elleni meccsre, a redshirt freshman Sean White került a kezdőbe, de nyilván ez nem oldotta meg egycsapásra az offense problémáit, mindössze kilenc pontra voltak képesek. A futás elleni védelmük legalább javulóban van az LSU elleni szégyen után. Két győzelem, két vereség, annyi a szerencséjük, hogy viszonylag gyenge ellenfelek jönnek, bár a Jacksonville State ellen hosszabbításban megnyert meccs óta ezt sem lehet kijelenteni csak úgy. Október végére kell rendezni a sorokat, mert akkor Arkansas, Ole Miss és a Texas A&M jön szép sorrendben. 

Ne értékeljük túl Alabama-Ole Misst 

Kifordult a világ önmagából, miután az Ole Miss egy óriási meccsen megverte az Alabamát idegenben, és sokan vontak le messzemenő következtetéseket. Az Alabamánál vége egy korszaknak? Az Ole Miss már tuti ott lesz a rájátszásban? Dehogy. Annyi biztos, hogy az Ole Miss most az ország egyik legjobb csapata egy olyan osztállyal, melynek ez az utolsó nagy esélye. Chad Kellynek irányítónak pazarul megy, ez elkapókkal sincs gond, a védelemben van egy olyan szörnyeteg, mint Robert Nkemdiche, aki mellesleg három TD-t szerzett már az offense-be beállva, ellenben a futójátékon még mindig lenne mit csiszolni, vagyis erősíteni.

Tavaly egészen 7-0-ig robogott a Rebels, és közben az Alabamát is elintézte, de aztán az LSU és az Auburn ellen kisiklott a hype-vonat. A szezon egyik legkeményebb meccsét már megnyerték az idén, és a Texas A&M, Arkansas páros ellen is otthon játszanak, ám ami igazán érdekes lesz az az LSU elleni hazai és az egyre jobbnak tűnő Mississippi State elleni alapszakasz-záró. Az Alabamát sem kell egyelőre temetni, az Ole Miss elleni zökkenő után elverték a Louisiana-Monroe-t 34-0-ra, bár az igazi erődemonstráció elmaradt, és a passzjáték továbbra sem valami meggyőző. Idén valahogy nem megy olyan gördülékenyen az új irányítóra átállás, mint az elmúlt években, A védelem továbbra is elit, a futóknál Kenyan Drake és Derrick Henry pedig elcipelheti a hátán a csapatot. Ha viszont a Georgia ellen nem sikerül nyerni a következő fordulóban, akkor el lehet kezdeni aggódni. 

Mennyire vegyük komolyan a Notre Dame-et? 

Hát, ezt talán egy hét múlva már jobban meg lehetne mondani, ugyanis most jön a Clemson elleni idegenbeli rangadó, ha azt behúzzák, akkor lehet nagy terveket szövögetni. A szezon előtt a Missouri-edző Gary Pinkel azt mondta, függetleneknek semmi helyük a rájátszásban, azóta erre igyekszik rácáfolni a Notre Dame, pedig voltak nehézségek bőven. Több kezdőt elvesztettek offense-ből és defense-ből egyaránt, de sikerült felülkerekedni ezeken, és közben elverték a Virginiát és a Georgia Techet is. A UMass ellen lassan indult be a gépezet, aztán viszont a szezonbeli legtöbb pontot és támadóyardot rakták fel a táblára, ennél jobb bemelegítés nem kell a Clemson elleni leszámolás előtt. De ha le is nyomják a Tigerst, korán sincs még vége: amennyiben október a USC-t sikerül verik idegenben, akkor el lehet kezdeni a playoffról beszélni. 

Hello Utah, hát te itt?

A Michigan, Utah State és Fresno State elleni győzelmekkel kezdte a szezont a Utah, de ez alapján sem várta senki, hogy komoly erőben lehetnek majd a Pac12-ben.

Aztán vasárnap hajnalban 62-20-ra agyonverték az Oregont, és rögtön őrült komoly harc lehet a konferencia déli csoportjában köztük és a UCLA között. Mindkettőre kemény hetek várnak, úgyhogy a novemberi találkozójukig sok minden alakulhat, de most úgy fest, ők vihetik nyugaton a pálmát.

Már fel se tűnik, ha nyernek

A bajnok Ohio State-nél a szezonnyitó után kicsit akadozott a gép, de Urban Meyerék rögzítették, hogy Cardale Jones a kezdő QB, a playbookot is kicsit rá szabták, és elkezdték felgyorsítani a játékot, aminek meg is lett az eredménye, de mivel eddig hibátlanul nyernek, nem érheti őket egy szó sem. Hasonló a helyzet a másik Big Ten-nagyágyúnál, a Michigan State-nél, ami a tavalyi jó zárás és az idei koznisztens játék, no meg az Oregon megverése miatt második a rangsorokban. Ha nem botlanak, ők ketten tarthajták az 1-2.-t addig, amíg november 21-én összefutnak.

De kapcsolt a Big12 is, ahol tavaly a Baylor és a TCU is lecsúszott a rájátszásról. Ennek az lett az eredménye, hogy mindkét csapat ész nélkül nyomja a gázpedált. A TCU-nak ciki lett volna, ha kikapnak a Texas Techtől, de végül 55-52-re behúzták a meccset, a Baylor meg két meccsen vitt 126 pontot. Amíg nem jönnek a komoly, konferencián belüli mérkőzések nekik, nem derül ki, hol is járnak, de addig is muszáj komolyan venni őket.

  • Ezekre a csapatokra figyeljünk még nagyon: TCU, Texas A&M, UCLA, Michigan State
  • Várólistán: Notre Dame, Florida State, Baylor, Georgia, USC, Utah
  • Őket elengedhetjük: Auburn, Oregon, Arkansas, Tennessee