Kezdjük ízlelgetni: az Iowa veretlenül lehet ott a playoffban!

2015.10.19. 14:48

A hetedik forduló előtt még elképesztően sok, 16 veretlen csapat volt az egyetemi bajnokság legmagasabb osztályában, az FBS-ben, de a hétvégi forduló után is maradt még 13. A szezon vége még messze, úgyhogy sokan elbukhatnak közülük, de olyan is van, amelyik ha végig is megy veretlenül, biztosan nem kerül a playoff közelébe. De akkor komolyan kell-e venni az Iowát?

A veretleneket nézve kapásból fontos szétbontani a Power 5 csapatait és a többieket, hiszen reális esélye csak előbbieknek lesz és van a playoffra, a többiek szegények leginkább csak a vitrinbe tehetik ki majd az eredményt, ahogy ezt a korábbi WAC-, mostani MWC-powerhouse Boise State tette. Mielőtt viszont belemélyednénk az esélyekbe, gyorsan a 13 veretlen csapat:

  • Florida State Seminoles (9.), Clemson Tigers (6.) (ACC), Michigan State Spartans (7.), Ohio State Buckeyes (1.), Iowa Hawkeyes (12.) (Big Ten), TCU Horned Frogs (4.), Baylor Bears (2.), Oklahoma State Cowboys (14.) (Big 12), LSU Tigers (5.) (SEC), Utah Utes (3.) (Pac 12), Temple Owls (22.), Houston Cougars (21.), Memphis Tigers (18.) (AAC).

Komolyan, Iowa?

Szerencsére a Power 5 ad a 13 veretlen csapatból 10-et, úgyhogy van is értelme velük foglalkozni előbb.

Az ACC-ben november 7-ig marad nyitott a kérdés legkésőbb, hiszen akkor találkozik majd a Clemson és a Florida State. A kedvezőbb helyzetben a Clemson van, hiszen egyrészt otthon játszik majd, másrészt valamivel könnyebb is a sorsolása. A hétvége előtti S&P+ számok is őket igazolják: a lehetséges főcsoportdöntőt is belekalkulálva a Celmson egy meccsen sem lesz underdog a szezonban, a legkeményebb meccsén, az FSU ellen pedig 73 százalék a győzelmi esélye, ami azt mutatja, hogy igen könnyedén vihetik végig 14-0-val a szezont, ami természetesen szinte biztos, hogy rájátszást is jelentene nekik.

A Big Ten már érdekesebb hely. Az, hogy a kicsit gyengélkedő Michigan State és az Ohio State még veretlen, inkább az idei teljesítményük, sem mint a szezon eleji várakozások alapján meglepő. Az Ohio State JT Barrett-tel feltámadt, alighanem lassan ő lesz már a kezdő a csapatban, és amíg mindenkit le tudnak szakítani a második félidőben, nem lehet velük vitatkozni. A Michigan State a világ drámájával verte a rivális Michigant, ezzel megmenekült, de még bőven vár rájuk kemény meccs.

A két csapat november 21-én találkozik a Buckeyes pályáján, ott, de addig még a Nebraska ellen idegenben is underdog a Spartans, míg az Ohio State leginkább a szezonzárón, a Michigan ellen vérezhet el, ha nem kapja össze magát.

És akkor ott az Iowa, a maga harmatgyenge sorsolásával. A szezon elején sehova sem várt Hawkeyesba új életet vitt valahogy Kirk Ferentz, mindenkit szétfutnak, a védelem meg kemény, mint a beton. A sorsolás pedig olyan könnyű, hogy innentől a Big Ten-döntőig mindenki ellen esélyesek, a döntőre meg inkább ne tippeljünk október közepén.

Tehát reális esélye van annak, hogy november végén lesz egy 13-0-val álló Iowa, ami ha megnyeri a Big Tent, valószínűleg kihagyhatatlan lesz a playoffból, de ez keményebb döntés lesz, mint ahogy tavaly elkaszálták a két Big 12-ászt, a Baylort és a TCU-t.

Ezzel menjünk is tovább a Big 12-re, ahol a rezidens nagyágyúk mellett még az Oklahoma State is tartja magát, de már nem sokáig. Érdekes, hogy a Horned Frogs a számok alapján inkább az Oklahoma ellen fog idegenben kikapni, mint otthon a Baylortól, erre azért nem fogadnék nagy összegben, főleg, hogy a hazai Baylor elleni meccs pont a másik után jön hat nappal. Mivel a TCU védelme már a Kansas State és a Texas Tech ellen is 45 és 52 pontot engedett, valahol biztosan eltörnek, talán még a Baylor előtt is.

Csakhogy a Baylorra kemény november vár, sorban a Kansas State, az Oklahoma, az Oklahoma State és a TCU jön, ráadásul a KState kivételével mind idegenben, ami őrült etap. Ugyancsak nem kedvező a Cowboys sorsolása: nekik október-november fordulóján lesz nehéz a Texas Tech és a TCU, majd november végén a Baylor, Oklahoma kettős. Ezek alapján több, mint reális, hogy

  • ha lesz is veretlen csapat a Big 12-ben, akkor az a Baylor lesz,
  • a Big 12 idén nem ad veretlen csapatot, bármilyen őrült offense-ek is vannak a főcsoportban.

Ez pedig tragédia lehet, bár a dolog jelenlegi állása szerint akár két egyvereséges csapat is bejuthat majd a playoffba, csak az a nagy kérdés, hogy ki lesz az.

Erre a posztra az egyik esélyes az SEC lesz, az ugyanis minimális eséllyel fordul majd elő, hogy az LSU veretlenül átviszi a novembert. Ha mégis, azonnal adjanak nekik minden címet, mert az brutális lenne. A Tigers sorsolása ugyanis így néz ki a következő hónapban: Alabama (i), Arkansas (o), Ole Miss (i), Texas A&M (o). Nem csoda, hogy papíron csak a két hazai meccsen esélyesek, de simán lehet, hogy már az elején az Alabama elintézi őket, akkor meg már mindegy is lesz a matek, mert az egy vereséggel álló Alabama mindenkit beelőz.

És akkor ott az Iowa melletti másik meglepetéscsapat, a Utah Utes, ami tényleg megcsinálhatja a veretlen szezont a Pac-12-ben. Az edződrámával küzdő USC nem lesz ellenfél - bár azért a Notre Dam ellen egész felszívták magukat, de így is kikaptak -, egyedül a UCLA lehet, de velük meg otthon játszanak majd. A Utes utoljára még 2008-ban, a Mountain Westben volt veretlen, a mostani csoda lenne, hiszen a Pac-12-ben eddig 8 volt a legtöbb győzelmük (a bowl-meccset nem számítva). Ha végigmennek, biztosan ott vannak a playoffban, de egy vereséggel a főcsoport idei gyengélkedése miatt lemaradhatnak.

Az új Boise-k

1999-től kezdve a Boise State nagykirály volt, sorban hozta a jobbnál jobb szezonokat, ráadásul 2004-ben, 2006-ban, 2008-09-ben pedig vagy veretlenül zártak, vagy csak a bowl-meccsüket vesztették el, de mivel a WAC-ben indultak, senki nem számolt velük az év végi döntőn. Ilyesmi sorsra juthat az AAC három ásza, a Temple, a Houston és a Memphis, annak ellenére, hogy a Memphis most hétvégén például az Ole Misst verte, nem is akárhogy.

A három közül egyértelműen a Memphis sorsolása a legnehezebb, már csak azért is, mert a Houston és a Temple ellen is idegenben játszanak, ráadásul pont egymás után. Az elintézheti őket, de mi a helyzet a másik kettővel? A Temple legnagyobb kihívása a Notre Dame lesz, azt valószínűleg el is bukják, míg a Houston veretlen szezonja azon múlhat, hogyan tudnak felkészülni a szezonzáróra a Navy triple option offense-e ellen.

De nem kizárt, hogy a hármasból egy végigmegy, csakhogy a playoff elérhetetlen marad nekik is.

Így nézhet ki a playoff

Az eddigi eredmények és az esélyek alapján

  • a Clemson veretlenül zárhatja az ACC-t, amivel ott lesz a rájátszásban,
  • az Ohio State a szenvedése miatt lassan elveszti az első kiemelést, de ettől még inkább megnyeri az egész Big Tent, mint hogy nem,
  • az SEC-ben az Alabama lesz a legjobb egy vereséggel álló csapat, és nem fogják kihagyni őket a playoffból,
  • vagyis a negyedik helyért a Pac-12 és a Big 12 mehet – amelyik csapat veretlen marad, annak garantált a helye. Ha mindkettőben sikerül valakinek, a mostani ranking alapján valószínűleg a Baylor lesz előbb, ahogy abban az esetben is, ha mindkettőben egy vereséggel végez a legjobb.