Az NFL-öltözők hangulata, na az hiányzik

2015.10.24. 23:36

Meskó Zoltán 2014 januárjában játszott utoljára az NFL-ben: a rájátszásban a Cincinnati Bengalsban lépett pályára, de a következő idényben már nem számítottak rá. Előtte éveket a New England Patriotsban húzott le , a csapattal a Super Bowlba is bejutott, majd később megfordult a Pittsburgh Steelersnél.

Most már egészen másról szól az élete, de azért a futballtól nem szakadt el teljesen. A romániai magyar származású punter a 120 yardnak mesélt arról is, mi hiányzik neki leginkább az NFL-es évekből. 

„Egy ideje már csapat nélkül voltam tavaly, elmentem néhány próbajátékra, jártam a Washington Redskinsnél, a New York Jetsnél, a New York Giantsnél és a San Diego Chargersnél. Ezek közül csak a Chargers volt az igazán komoly lehetőség tavaly decemberben. Úgy voltam vele, ha jól teljesítek, akkor megkaphatom a lehetőséget, mert a punterüknek eltört a kulcscsontja. Azt gondoltam, megvan a meló, mivel jól mentek a rúgások, a hosszal és az iránnyal sem volt gond. Aztán mégsem engem választottak. Voltam néhány combine-on, befutott még egy ajánlat egy kanadai csapattól, a vancouveri BC Lions, de már nem akartam ekkorát váltani. Ha frissen az egyetemről jöttem volna, akkor benne lettem volna, de nem vállaltam be, mert túl messze volt tőlem. Úgyhogy idén tavasszal úgy döntöttem, félreteszem a focit. Habár az ügynököm még mindig kap hívásokat, hogy Zoltán rajta van a listánkon,  ha valami történik, de négy hónapja már egy világhírű informatikai cégnél dolgozom" - kezdte, hogy mi történt vele a Bengals-meccs óta. 

Meskó február környékén komolyan elgondolkozott, hogy  az egyetemi bajnokság szintjén megpróbálkozik az edzősködéssel, mivel még mindig voltak kapcsolatai a Michigan egyetemnél, ahol most a volt NFL-es Jim Harbaugh irányítja a csapatot. Az lett volna a célja, hogy a speciális egység edzőjeként dolgozhasson, de aztán látta, hogy már ezen a szinten is mennyi időt és elkötelezettségét igényel az edzősködés, az offseasonban, februárban is csak este tízkor végeznek, és reggel hatkor kezdenek a trénerek, és a szezon alatt csak tovább nő a terhelés. 

Jim Harbaugh és a Michigan 

A télen a korábbi San Francisco 49ers-edzőt, Jim Harbaugh-t nevezték ki főedzőnek Meskó volt egyetemi csapatánál, a Michigan Wolverinesnél. Harbaugh személye miatt még nagyobb figyelmet kap az 5 győzelemmel és 2 vereséggel álló csapat, és Meskó szerint is jót tesz majd a jelenléte hosszú távon is. 

„Fantasztikus dolog, hogy kinevezték, ha a program jövőjét néztük. Egy okos edző, aki jól tud kommunikálni a médiával, ami az edzői munkában is hasznos lehet, mivel sokkal jobban ki tudja fejezni magát a játékosoknak, hogy mit kellene máshogy csinálni, és tanácsokat adhat. Rengeteget számít, hogy játszott az NFL-ben, és sikeres edző volt az egyetemi bajnokságban és az NFL-ben is. Ami pedig az eddigi michigani munkáját illeti, messze jobban teljesít az első évben, mint arra számítottam. A Michigan State elleni meccset meg kellett volna nyerni, de a végén olyan történt, ami még soha, vagy legalábbis az én időm alatt nem láttam. Nagyon sajnáltam a szegény puntert." 

„Az egyik combine-on találkoztam a Kansas City Chiefs speciális egységének volt edzőjével, aki egy 82 éves bölcs ember, ő mesélte, hogy nagyon sikeres karrierje volt, de nem látta, ahogy felnőnek a gyerekei. Próbáltam éreztetni vele, hogy sikeres pályafutás van mögötte, de éreztem a hangján, hogy volt benne némi megbánás, ez is meggyőzött. Nekem pedig a család és a kiegyensúlyozott élet mindig fontos volt"  - mesélt azokról az okokról, amik meggyőzték, hogy miért érdemes neki is váltania. Mérlegelt, és úgy látta, hogy a futball nélküli élet lesz a megfelelőbb számára.

Úgy érzi, még mindig jól megy neki a puntolás, elég jó formában van, sőt, fizikálisan talán most van a csúcson, de már önmagában lerendezte a dolgot, és a jelenlegi munkája a prioritás. 

Meskó Zoltán (jobbra) még a Patriots játékosaként
Meskó Zoltán (jobbra) még a Patriots játékosaként

„Őszintén szólva az egyik dolog, ami hiányzik, az az öltözői atmoszféra, ahol bármiről lehet beszélni, ott vagy a csapattársaiddal és sztorizgattok, ez talán a legcsodálatosabb része az egésznek. Ugyanakkor ott van a futball üzleti oldala, ahogy a futballistákkal bánnak az NFL-ben, és hamar elküldik őket, ha nem csinálják elég jól a munkájukat. A nagy sztárok, például Tom Brady kivételével, akik jó előre kapnak nagyobb összegeket, a legtöbb játékos hétről-hétre él az NFL-ben. Például ha egy kickernek egy punternek két egymás utáni rossz meccse van, akkor jó eséllyel végeztek vele" - mondta a korábbi játékos.

Néha Bill Belichick is mosolyog

Nemrég jelent meg Meskó Zoltán magyar nyelvű könyve, a Meskó - Az NFL első kézből címmel, ebben mesél a New England Patriotsos évekből, hogy mennyire kemény dolga van egy újoncnak a profi ligába bekerülve, és bizony neki is volt egy pont, amikor az elején majdnem feladta. De aztán kiengedett és könnyebb dolga volt, és még Bill Belichick főedzőt is látta olykor mosolyogni, ez az az oldala, amit a külvilág nem nagyon ismer.

Erre jó példa volt nemrég, ahogy a Tampa Bay Buccaneersből az újonc Kyle Brindzát néhány meccs után elküldték , mert mezőnygóljainak csak a felét értékesítette, és zsinórban két hét alatt két extra pontot is kihagyott.

Ehhez a fajta nyomáshoz persze már az elején hozzászokott Meskó is, de van a profi amerikaifutballal járó életnek más hátránya is. 

Látja az ember azt is, hogy másoknak milyen biztos állásuk van. Én például tizennégy év alatt tizenegyszer költöztem. Az egyetemi éveim miatt, aztán egyetem után, majd Bostonba, aztán a lockout alatt hazamentem, majd Philadelphiában egy pénzügyi cégnél dolgoztam. És tizenegy költözés egy idő után sok, mert az ember szeretne lehorgonyozni

- mondta.

Nem zárta ki, hogy ha beesne egy ajánlat, akkor kipróbálná-e magát, de már más mentalitással állna neki a sportnak. Addig is igyekszik a munka mellett tartani a kapcsolatot a futballal, van egy projektje, amivel a futball biztonságát szeretné javítani.

Egy sisakra csatolható eszközről van szó, ami az agyrázkódások kockázatát igyekszik csökkenteni,  a Michigan egyetemnél már tesztelték. A másik az edzősködés, ugyanis egy középiskolás csapatnál is besegít, amikor van ideje, a rúgókat edzi, és igyekszik tanácsokat adni a speciális csapatnak. 

„Tudok örömömben ugrálni a pálya szélén, ha jól megy nekünk, mert részben nekem is szerepem van benne. Nagyon jó rúgót toboroztam a csapathoz, eddig európai focit játszott, sőt, még játszik is, de Ohio államban a legjobbak között van, szóval majd a szezon után leülök vele beszélgetni, és átnézzük, milyen lehetőségei vannak, hogy az egyetemi bajnokságban folytassa." 

Hogy manapság valaki Európából, akár Kelet-Európából az Egyesült Államokba kerüljön Meskóhoz hasonlóan (akinek az élete annak köszönhetően alakult így, hogy 11 éves volt, amikor a család nyert a zöldkártya-lottón) és sportkarrierbe kezdjen, abban óriási segítsége lehet a közösségi médiának, akár a Youtube-nak, a volt NFL-es szerint, mivel egy jól összerakott videó felkeltheti az edzők, megfigyelők figyelmét. Nem is igazán az a legfontosabb, hogy milyen jelenteket produkál valaki meccseken, mert bárki lehet az ellenfél, inkább a combine-os feladatokban hogyan teljesít valaki, mint például a 40 yardos sprintben és így tovább. 

Meskó volt az utolsó, akinek magyar származású játékosként (a szülei romániai magyarok, Temesváron éltek) eljutott az NFL-be. Az egyetemi bajnokság alsóbb osztályaiban már fordult meg magyar fiatal az utóbbi években, és a nyáron az említett Michigan egyik nyári edzőtáborába is eljutott egy tizennyolc éves magyar játékos.