Az Ohio State kaparhat, a Clemson páholyban

2015.11.04. 10:58

Szerda hajnalban kijött az első rangsor az egyetemi bajnokság rájátszásáról döntő bizottságtól, és csak mérsékelt vihart okozott, de az egész november úgyis erről fog szólni. Kinek mit jelent a mostani lista, és mire számíthat a folytatásban?

A rájátszásba csak az első négy helyen rangsorolt csapat jut be, úgyhogy a mostani erősorrend már mutatja, kinek kell nagyon meggyőző novembert produkálnia. 

1. Clemson

A veretlen Clemson nagy győzelmei és a Notre Dame elverése az első helyre repítette őket, és ha a 16. Florida State-et is elverik a hétvégén, akkor nehéz lesz kikerülniük a legjobb négyből. Na jó, csak akkor, ha elveszítik a konferenciadöntőt, de mivel a másik oldalról a North Carolina, a Pittsburgh vagy a Duke jöhet, ezt nehéz elképzelni jelenleg. 

2. LSU

A szintén veretlen LSU-nak is saját kezében van a sorsa, miután a bizottság által rangsorolt Miss State-et és Floridát is verték, de meg kell verni az Alabamát szombaton, ha szeretnének biztonságban maradni. Aki ott nyer, azé lesz a második hely, és valószínűleg mehet majd az SEC-döntőbe. 

3.  Ohio State

A címvédő Buckeyes bizonytalankoda miatt visszacsúszott a harmadik helyre, hiába vezette az AP listákat. Tavaly az FSU-nál rezgett ugyanígy a léc címvédőként. Nyerniük kell a Michigan State és a Michigan ellen is, aztán a konferenciadöntőt is be kell húzni. 

4. Alabama

Nick Saban csapata a legmagasabban rangsorolt egyvereséges csapat. Lehetne húzni rá a szánkat, de az Ole Misstől még szeptemberben kikaptak, de azóta elég meggyőzően verték a Texas A&M-et és a Georgiát, két erős ellenfelet. Még egy vereséggel viszont jó eséllyel elásnák magukat, nekik is a szombati derbi lesz a döntő. 

5. Notre Dame

Kisebb meglepetés, hogy a Notre Dame-t ennyire magasra rangsorolták, de annyi sérülés után végülis csak az első Clemsontól kaptak ki, és verték a USC-t. A Stanford elleni zárómeccs lehet a döntő, ha ott nyernek, és előttük hibázik valaki, beférhetnek a négybe.

6. Baylor

Szép-szép, amit a Baylor eddig csinált, de jól látszik a rangsoron, hogy különösebben erős ellenfelet nem vertek meg, ahogy a Big 12 többi reménysége sem. Na de majd úgyis most jön a novemberi daráló, ha veretlenül lehozzák, biztos benne lesznek a kalapban, csak ugye idén sincs konferenciadöntő. Miért vannak előrébb, mint a TCU? Mert a közös ellenfeleket, például a Texas Techet meggyőzőbben, nagyobb különbséggel verték. 

7. Michigan State

Veretlen még a Spartans is, de rezgett a léc párszor náluk is, úgyhogy kellene egy Ohio State elleni győzelem, meg egy Big 10 cím, hogy nyeregben legyenek.

8. TCU

Nagyjából ugyanaz a helyzet, mint a Baylor esetében: az igazán erős ellenfelek még most jönnek, és a nagy november végi Baylor elleni leszámolás dönthet, hogy van-e helyük a négyben. Feltéve, ha addig veretlenek maradnak.

9. Iowa

Egy újabb veretlen, amely ugyan még nem találkozott nagyon erős ellenfelekkel, de figyelemreméltó, amit eddig csináltak a szezonban. A konferenciadöntőben bizonyíthatnak igazán. Abból a szempontból érdekes a helyezésük, hogy kiket előznek meg. 

10. Florida

A listán a harmadik legerősebb SEC-csapat, amely csak a második LSU-tól kapott ki az idén, és például lemosta azt az Ole Misst, ami megverte az Alabamát. Kell egy SEC-döntő és ott egy győzelem a rájátszásért. Miért vannak hátrébb, mint az Alabama? Például egy Nick Chubb nélküli Geoergiát vertek, ellentétben a Crimson Tide-dal. 

11. Stanford

Az első Pac 12-csapat a tizedik helyen tűnik fel, és ez mutatja, hogy milyen nehéz helyzetben van a konferencia. A Stanfordnak meg kell vernie a Notre Dame-t az alapszakasz végén, és megnyernie a konferenciáját, és remélni, hogy előttük buknak csapatok. Márpedig fognak.

12. Utah

A másik Pac 12-reménység, aminek egész jól ment, amíg a USC meg nem verte őket viszonylag simán. Ugyanaz a helyzet, mint a Stanforddal: nincs több vereség, és meg kell nyerni a konferenciát, aztán lehet bízni abban, hogy az előttük lévők kikapnak. 

13. Memphis

Egészen a tizenkettedik helyig repült az AAC sztárja a Memphis, ami megverte az Ole Misst. Veretlenek, de továbbra is nyerniük kéne, és például verni a 25.-ként rangsorolt Houstont, és közben remélni, hogy az Ole Miss nem esik szét, valamint az előttük lévő csapatok kikapnak. 

14. Oklahoma State 

Nehéz megfejteni a Cowboyst, mert veretlenek ugyan, csak hát ugyanaz a helyzet, mint az összes többi Big12-csapattal, a java még most jön nekik. Okosabbak leszünk két hét múlva.

15. Oklahoma

A nagy sleeper a Big 12-ben, amit még nem érdemes leírni, de nekik is komoly novemberi teljesítmény és egy nyeretlen rezümé kell, hogy egyáltalán szóba kerüljenek.

Innentől csak felsorolás jön, mert az FSU kivételével komoly együttállás kell, hogy ezek a csapatok szóba kerülhessenek az alapszakasz utáni mérlegelésnél, ettől függetlenül persze elég szórakoztató lenne egy Houstont látni a rájátszásban.  

  • 16. Florida State
  • 17. Michigan
  • 18. Ole Miss
  • 19. Texas A&M
  • 20. Mississippi State
  • 21. Northwestern
  • 22. Temple
  • 23. UCLA
  • 24. Toledo
  • 25. Houston