A szupersztárból kivert kutya lett

colin kapernick
2015.11.19. 23:53
Két éve minden a tetovált kétméteres Colin Kaepernickről szólt az NFL-ben, Super Bowlban is játszott. Idén összeomlott, a csapattársait irritálja, és 100 millió dollárt bukhat a szezon után. Hogy zuhanhatott ekkorát?

Colin Kapernicknél kevés népszerűbb figura volt az amerikaifutballban, mint amikor a San Franisco 49ersben berobbant Jim Harbaugh csapatába, és egészen a Super Bowlig robogtak. A döntőben a Baltimore Ravens ellen több mint húszpontos hátrányból jöttek vissza a meccsbe, ám a végén a legfontosabb passz nem sikerült neki a baltimore-iak endzone-ja előtt, úgyhogy a Ravens lett a bajnok.

Ettől függetlenül a 193 centis, agyontetovált Kaepernick szupersztár lett. 126 millió dolláros szerződést írt alá csapatával, és hónapokon át övé volt a legjobban fogyó mez az NFL hivatalos boltjában, a bicepsz-csókolós touchdown-ünneplését pedig pólókra nyomták. 

Kaepernicket szuperatletikus irányítóként ismerte meg az NFL, aki read optionből halálos ellenfél, a 2013-as, Green Bay Packers elleni főcsoport-elődöntőben például szanaszét futotta a Green Bay Packers védelmét. 

A read option

A read-option lényege, hogy az irányító a védelem reakcióit figyelve adja oda a labdát a futójátékosának, vagy tartja meg magának.

Azóta eltelt másfél év, és gyökeresen megváltozott minden.  Most úgy fest, hogy az egykori sztárirányító nemkívánatos ember a 49ersnél,  azok után, hogy:

  • három győzelemmel és hat vereséggel áll a 49ers kilenc meccs után
  • Colin Kaepernicknek mindössze hat touchdown-passza és 5 interceptionje van, 28-szor sackelték, és 47,1-es total quarterback ratingje van,

és ezek szörnyen rossz mutatók egy olyan irányítótól, akit a franchise arcának szántak.

Hogyan jutott idáig?

Kaepernicket még Jim Harbaugh emelte a csúcsra, amikor az amúgy jól teljesítő Alex Smith agyrázkódása után 2012-ben a kezdőbe rakta. Olyannyira bejött a húzás, hogy végül Smith-nek kellett mennie, a 49ers pedig a Harbaugh–Kaepernick-párosban látta a jövőt a következő évtizedre.

Ez részben ment is, mert a főcsoportdöntőkig ismét elmentek, és bár Kaepernick sosem volt szupertehetség, de Harbaugh rendszerében megélt, kihasználták az atletikusságát, és körülötte olyan emberek voltak, akik felhúzták, különösen a futójáték volt erős.

De mindez csak egy darabig volt így. 

Jim Harbaugh idővel olyan hatalmi harcba keveredett a 49ers vezetőséggel, amit nem tudott megnyerni, ezért lelépett az egyetemi bajnokságba a Michiganhez. Ezek után a csapat vezetése a főedzőként abszolút tapasztalatlan Jim Tomsulának adta át Kaepernickéket, és Tomsula egy tök új, és jóval kevésbé tapasztalt stábbal vágott neki az idénynek. Ráadásul a védelemben is komoly veszteségek voltak, mert többen ilyen-olyan okokból visszavonultak. 

Akadt bőven veszteség a támadójátékban is: a 49ers-rekorder futó, Frank Gore elment az Indianapolis Coltsba, az elkapó Michael Crabtree az Oakland Raidershez szerződött, és elvesztették Greg Roman offensive coordinatort is Harbaugh távozásával. Aztán a hónap elején a tight end Vernon Davistől is megváltak. 

Várható volt, hogy a csapat támadójátéka nem lesz egy fáklyásmenet, de a meccset eldönteni képes játékosok hiányában annyira siralmas volt a teljesítmény, hogy november elejére elfogyott a türelem:

Colin Kaepernick lett a bűnbak, és kirakták a kezdőből. A helyére az a Blaine Gabbert került, aki eddig közröhej tárgya volt az NFL-ben. 

Gabbert első meccsén mégsem lett akkora csőd, aztán november közepén kezdtek el keringeni olyan hírek, hogy Kaepernicknek ebben a szezonban már csak a pad jut, feltéve, hogy Gabbert nem sérül meg. 

Összeomlás

Kaepernick előtt egy olyan támadófal dolgozott ebben az évben, ami a mutatói alapján a ligában a legrosszabbak közé tartozik, és ez már csak azért is jelent rosszat, mert az irányítójuk képtelen megbirkózni az olyan helyzetekkel, amikor nyomás alá kerül, és rendre rossz döntéseket hoz. a Pro Football Focus adatai alapján Kaepernick irányítómutatója 64,8-ról 44-ra csökkent erre a szezonra, amikor nyomás alatt van.

Ráadásul időnként egyszerűen vak a pályán. Nézzük meg az alábbi játékot a St. Louis Rams elleni meccsről, a képernyő alját érdemes figyelni. 

Hiába hagyták a Rams védői teljesen üresen Torrey Smith-t, az elkapó integethetett, tombolhatott, akkor sem szúrta ki Colin Kaepernick a lehető legkézenfekvőbb megoldást, inkább átadta futójátékosának a labdát, Smith meg idegbajt kapott. Ezt egyébként már volt edzője, Jim Harbaugh sem hagyta szó nélkül, igaz nem kezdte el név szerint cseszegetni Kaepernicket és a 49ers edzői stábját, de azért mindenki tudta, kinek szólt be: 

„Mi arra tanítjuk az irányítóinkat, hogy az üresen álló emberekhez passzoljanak, még ha futójáték is jönne. Nemrég láttam egy NFL-meccset, ahol az egyik elkapó üresen maradt, az irányító pedig inkább odaadta a labdát a futójának, és ezért jól lehordták mindenhol"

Nem elég, hogy kritizálják, mert gyakran képtelen olvasni, vagy túl lassan olvassa a játékot, de a 49ers-irányító passzpontossága is béka segge alatt van.

Az Arizona Cardinals elleni meccsén tetőzött a baj. A legelső passzát a tight end Vernon Davisnek szánta volna, ám különösen jó és erős sem volt a labda, a cardinalsos Justin Bethel könnyedén lehalászta, és visszavitte touchdownra. 

A következő támadásnál, amikor Kaepernick a meccsen még csak negyedik pontkísérletét eresztette el, akkor ez történt.

Nem, ez nem ugyanaz a játék másik kameraállásból, csak hasonlít rá: ezúttal Tyrann Mathieu kapta le Kaepernick passzát és menetelt be vele az endzone-ig.

Ezzel a két gyors interceptionnel az első hat percben már kettőnél járt,

ilyen a játék történetében 1925 óta nem volt.

A meccsen volt még egy harmadik és egy negyedik interceptionje is, de leginkább az előbbi két videó mutatja jól, milyen problémákkal küzd Kaepernick ebben az idényben. 

Több hétnyi tökölés után Jim Tomsuláék kitalálták, hogy Kaepernicket többet kellene futtatni, és nem fog működni az, amit megpróbáltak ráerőltetni. A játékos is beszélt arról, hogy számára idegen dolgokat kellett csinálnia, de addigra már mindegy volt.

A 49ers szezonja elszállt, az öltözőt pedig megmérgezte a Kaepernick-dráma.

Az öltözőben is ő lett a büdös

Ahogy süllyedt a 49ers, úgy szivárogtak ki a hírek, hogy Colin Kaepernick totál egyedül maradt az öltözőben. Állítólag képtelen vezérként viselkedni, és nagyon sokaknak tele volt már a hócipője azzal, hogy fejhallgatójával a fején bolyong, és nem igazán akar szóba állni senkivel. Nagyon úgy néz ki, hogy képtelen megbirkózni azzal, hogy gödörbe került, és inkább a bezárkózást választotta, ami csak további feszültségeket szül a csapaton belül. 

És ezzel jutottunk el oda, hogy a látványos formahanyatlása miatt Colin Kaepernicket leültették a kispadra, ami jó eséllyel a 49erses karrierjének végét jelenti. Kaepernickről a CBS-es Jason La Canfora szerint a 49ersnél végképp letettek róla, a következő szezonban már nem lesz a csapatban, és a csapattársai szerint is váltani akar.

Tomsula edző szerint Kaepernickből elfogyott a szusz, ezért kell neki egy kis pihenő, a játékos viszont ezt a sajtóban úgy reagálta le, hogy ő nem fáradt el, szóval fogalma sincs, hogy mire gondolt az edzője. Ez is jól jelzi, hogy a 49ers és a játékos mennyire távolodik, és a csapat edzői stábja és vezetősége is készen áll arra, hogy átlépjen Kaepernicken, aki Jim Harbaugh embere volt. Ha elküldik, akkor Harbaugh-nak nyoma sem marad San Franciscóban.

Már a Harbaugh-éra vége felé elkezdődött a hanyatlása, amikor Harbaugh valamiért kitalálta, hogy zsebirányítót csinál belőle, mostanra viszont tényleg beleállt a földbe. 

Bár korai lenne párhuzamot vonni Tim Tebow-val, akit kicsit talán túlságosan gyorsan temetett el a liga, de ha valaki mellékvágányra kerül, akkor iszonyú nehéz lesz visszadolgoznia magát. Viszont az kedvez neki, hogy elképesztően silány az irányítómezőny az idén a ligában, hiszen Josh McCown és Matt Cassel kaliberű irányítók szaladgáltak a pályán. McCown azóta megsérült, és Johnny Manziel került a helyére. Valahol tehát még megpróbálhatná újra összerakni magát, ahol a képességeire tudnak építeni egy támadójátékot. 

És mi a helyzet a 126 millió dolláros szerződéssel, amit tavaly júniusban írt alá?

A 49ers bebiztosította magát: ha Colin Kaepernick április elsején még a San Francisco keretében van, csak akkor kell súlyos milliókat neki adni, bár pénzt így is buknak vele. És valószínűleg ezért is fognak megszabadulni tőle. Ha kivágják, Kaepernick 100 milliót veszít, de talán ezzel járna a legjobban mindenki, és talán még akadna olyan csapat, ahol újrakezdhetne. 

Érdeklődők biztos lesznek, például a Philadelphia Eagles-edző Chip Kellyről nehéz elképzelni, hogy ne érdeklődne iránta. Viszont az elég biztosnak tűnik, hogy San Franciscóban három év alatt sikerült kipörgetni a Kaepernick-őrületet, és csúnya vége lett.