Vihar előtti csend az egyetemi futballban

2015.11.20. 15:45

Egy hétre vagyunk a riválisok összecsapásától, ez pedig a mostani programra is rányomja kicsit a bélyegét, nem lesz ugyanis túl sok olyan meccs, amitől lerepülne a zoknink, de azért így sem fulladunk majd bele az unalomba, hiszen a Big Ten is kicsinálhatja magát akár, jön a klasszikus USC-Oregon, és a Big 12-ben is sokkal, de sokkal okosabbak leszünk.

A négy playoff-várományos közül három kvázi pihenőt tart, hiszen az Alabama az FCS-es Charles Southern ellen, a Clemson a Wake Forest ellen, a Notre Dame meg a Boston College ellen játszik, ami nem lesz túl megterhelő egyiküknek sem.

Jim Harbaugh és a Michigan biztosan azért fog menni, hogy adott esetben az utolsó alapszakaszi meccsen az Ohio State ellen esetleg a főcsoportdöntőért játszhasson. Csakhogy a Penn State otthon elég jó, a védelme sem rossz, ráadásul pihenőhét után jön nekik a meccs, ami mind a Wolverines ellen szól, amely a múlt héten kemény meccset nyomott az Indiana ellen, két hosszabbításban dőlt el. 

A North Carolina iszonyatosan elkapta a fonalat mostanság, a legutóbbi két meccsén 66 és 59 pontot csináltak, és ha nem lett volna az a nagyon korai vereség az első meccsükön, most akár a veretlen szezonról is beszélhetnének. Az ACC-döntő még nem fix nekik, ezért is hajtanak majd a Virginia Tech ellen, ahol viszont Frank Beamer utolsó hazai meccsére készül 28 évnyi Hokies-edzősködés után, és benne mindig van legalább annyi, hogy elrontson egy ilyen napot a Tar Heelsnek.

  • 18.00 Michigan-Penn State, North Carolina-Virginia Tech

Az Ohio State idei legkomolyabb meccse jön eddig, de jól mutatja, mekkora bajban van a Big Ten, hogy ezen a meccsen is 13,5 pontos favorit a Michigan State ellen. Az elsőkörösnek várt Connor Cook lehet, hogy nem tudja vállalni a játékot a vendégeknél, de ha mégis, akkor sem lesz 100 százalékos, ez meg mind a Buckeyes esélyeit növeli, hogy továbbra is veretlenek maradjanak.

Mellettük jön egy legendásan rivális meccs, a USC és az Oregon összecsapása - a hazaiak egy botrányos megingás után kapták össze magukat mostanában, a vendégek pedig Steve Sarkisian kirúgása előtt/alatt/után botladoztak, de még mindig nekik áll a zászló a Pac-12 déli csoportjában. Ritka, hogy ilyen korán játsszanak egymás ellen, és mivel 2012-ben találkoztak utoljára, ezért külön páratlan alkalom.

Ekkor játszik a USC-vel azonos, 5-2-es Pac-12-mérleggel álló Utah is, ami a UCLA-t fogadja. A Utes kezd nagyon elfogyni, bár a UCLA is visszaesett az erős kezdés után, és idegenben sem ők lesznek az esélyesek, pedig pár hete még ez igen komoly rangadónak tűnt.

Az SEC is ad egy komoly rangadót, az LSU-Ole Misst, amin állítólag Les Milesnak az állásáért kell hajtania a Tigersnél... A Rebelst viszont ennél szebb cél hajtja, ha nyernek, és sok, nagyon sok szerencséjük van még a szezonban, akár SEC-döntősek is lehetnek nyugatról, úgyhogy nem fognak leállni, de Leonard Fournette sem.

  • 21.30 Michigan State-Ohio State, USC-Oregon, UCLA-Utah Utes, LSU-Ole Miss

Újabb leszámolás jön a Big 12-ben, sőt, igazából kettő is: a még mindig veretlen Oklahoma State a Baylort fogadja, kicsivel később pedig az Oklahoma monstre védelme mutathatja meg újra, mire képes. A Baylor pont ellenük kapott ki otthon múlt héten, az Oklahoma State ellen viszont már más lesz a helyzet, hiszen a Cowboys-defense valamivel puhább. Ettől még a hazaiak maradnak az esélyesek, bár simán elképzelhető, hogy a kemény hajrá miatt már most megtörnek, vagy ha nem, jövő héten már nagyon rezeghet a léc.

A TCU-ból sorra dőlnek ki az emberek, Josh Doctson már biztosan nem játszik, de lehet, hogy Trevone Boykin sem tud játszani, ami halálos ítélet lenne a Horned Frogsnak. Szegény Sooners megy előre, mint az állat, de amíg az Oklahoma State nem veszít, nem lehetnek elsők a főcsoportban.

A Notre Dame meccse csak amiatt lesz izgalmas, mert régóta rivalizálnak a Boston College-dzsal, komoly baj nem lehet.

  • 1.30 Baylor-Oklahoma State, Boston College-Notre Dame
  • 2.00 TCU-Oklahoma

Hajnalra egy Cal-Stanford rangadó marad, bár a Stanford a múlt heti, Oregon elleni vereség miatt biztos, hogy kicsit le lesz eresztve, és a Cal is rendesen beragadt. Viszont ha nyer a Cardinal, övék a Pac-12 északi csoportja, úgyhogy fel biztosan nem adják.

  • 4.30 California-Stanford