Inkább kiitta magát az NFL-ből, mint hogy sztár legyen

2015.11.25. 17:28

Az NFL-ben másodéves Johnny Manzielt kedd este első számú irányítóból a harmadiknak fokozták le a Cleveland Browsnál, miután a vezetés kiakadt, hogy a problémás játékos a pihenőhetét azzal töltötte, amit sok amerikaifutballista ilyenkor szokott csinálni: szórakozott. A történet nem ennyire egyszerű, és nehéz eldönteni, hogy ki a nagyobb hülye az ügyben.

Pláne, hogy a 22 éves Manziel nemrég kapta meg profi karrierje nagy lehetőséget, miután a veterán Josh McCownt minden héten össze kellett drótozni. Aztán egy idő után már nem sikerült, mert a 35 éves McCownnak minden baja volt, így Manzielre bízták a csapatot az idény végéig, azok után, hogy tavaly leszerepelt. 

Az elejétől kezdve tudták

Manziel személyiségproblémái már a tavalyi draft előtt is ismertek voltak, sokan ezért sem merték elvinni. Miután a Browns megszerezte az első kör huszonkettedik választásaként, Manziel odatette magát, rocksztár életet akart élni, ami első évben még bele is fér. Csakhogy őt részegen fotózták le bulikon, szezon előtt kiszivárgott róla a híres pénzzel telefonálós videó, és olyan kép jelent meg róla, amin egy vegasi klub mosdójában éppen egy összecsavart dollárral készül valamire. 

Johnny Manziel pénzzel telefonál egy vegasi klub mosdójában

Jött az első idény, a kezdőbe nem került be, csak egyszer, abból kisebb katasztrófa lett, annyira rosszul szerepelt, de a pályán kívül aktív volt. Verekedésbe keveredett otthonánál, majd egy Ravens elleni december végi meccs előtt állítólag seggrészegre itta magát, ezért kellett az öltözőből végignéznie a szezonzárót. 

Ezután jött a fogadkozás: megváltozik, úgyhogy önként több hetet töltött egy elvonón, és a visszatérése után mindenki dicsérte, hogy milyen példamutató módon nyomta végig a nyári felkészülést, kész felnőtt és így tovább. 

Ez egészen októberig tartott. Manzielt igazoltatni kellett, mert annyira feltűnően veszekedett barátnőjével az autójában, a jelentés szerint a kocsi ablakának nyomta a nő fejét. A rendőröknek elismerte, hogy korábban alkoholt fogyasztott. Nem volt részeg, még a büntethető határérték alatt volt, de az elvonó után már ez riasztó volt. Az NFL vizsgálódott, és végül nem büntette meg, a csapatnál állítólag elbeszélgettek vele, aztán minden ment tovább, és a pályán is alakult. A Steelers elleni meccs után már Josh McCown már megdicsérte a sajtóban, tök ügyesen mozgott a zsebben, úgyhogy november 17-én, majdnem egy hete kinevezték kezdőnek az idény végéig. 

Aztán jött az újabb baj: a Browns pihenőhetén levideózták Manzielt, ahogy egy pezsgős üveggel a kezében jól érzi magát egy texasi klubban, az se nagyon izgatta, hogy telefonnal többen veszik. Normál esetben ebből nincs nagy ügy, mert az NFL-játékosok amúgy sem arról híresek, hogy visszafogottan buliznak, viszont Johnny Manziel az előélete miatt már problémásabb. 

Itt lett elege mindenkinek a klubnál: az edző Mike Pettine kijelentette, hogy hatalmasat csalódott irányítójában, és nem sokkal később ki is tették a kezdőből, lefokozták harmadik számúnak. 

Ki kell rúgni, nincs mese

Nem lenne meglepő, ha Manziel brownsos karrierjének ez lenne a vége, mert az utolsó utáni lehetőséget játszotta el, és kicsit is szigorúbb edzőnél már rég kivágták volna. De hát a Cleveland Brownsról van szó, ami hírhedt irányítótemető, szóval az is érthető, hogy miért nem akarták ismét leégetni magukat azzal, hogy egy újabb elsőköröst húzhatnak le a vécén. De most eljutottak oda, hogy nem igazán maradt más választásuk. 

Manziel annyiszor elmondta már, hogy megváltozik, mindent a Brownsért és a futballért, aztán ugyanaz lett a vége. Persze az a valószínűbb, hogy ezzel csak a sajtót és a főnökeit eteti, aztán amikor lelép, úgyis azt csinál, amihez épp kedve van. 

Ha viszont a Browns nem vágja ki, akkor ugyanaz a szarakodás folytatódik majd, ami annyira reménytelenné teszi az egész franchise-ot. McCown már 35, sérülékeny, nem övé a jövő. Ha Manzieltől akarnak még valamit, akkor nem temetik el, vagy padoztatják a szezon végéig. Ugyanakkor az elküldés talán csak az egyetlen eszköz, amiből értene.

Mi legyen Johnnyval?

A hozzáállásával már a Texas A&M egyetemen is voltak problémák, a nagy meccsekre felkészült, odatette magát, élete egyik legnagyobb játéka pont az Alabama ellen volt, aztán amikor kevésbé neves ellenfél jött, akkor tett az egészre, nem fektetett annyi erőt a felkészülésbe. Egy Heisman-trófeát így is nyert.

Az is furcsa, hogy pont most jött el az ideje, hogy keresztre feszítsék, mikor sokkal indokoltabb lett volna, ha az októberi igazoltatós balhé után engedik el. Bár lehet, hogy akkor még kapott egy utolsó utáni esélyt, de ez is hiba volt. Sőt, az egész ügyben nem volt következetes a csapat, mikor Manziel kihágásai alapján látható volt, hogy nehéz lesz megnevelni. Nyilvánvaló, hogy komoly problémái vannak, leginkább az, hogy nem tud felnőttként viselkedni, mikor egy franchise arca lehetne, ehelyett önmaga legnagyobb ellensége. 

Van abban is valami, amit Josh McCown szimpatikusan lenyilatkozott a mostani balhé után: amikor ő az NFL-be került, még nem volt ennyi közösségi oldal, ennyi okostelefon meg a TMZ. Szerinte manapság iszonyú nehéz dolguk van a fiatal játékosoknak, mert bármit csinálnak a magánéletükben, szabadidejükben, abból úgyis sztori lesz.

Ez persze nem menti fel Manzielt a hülyesége alól, mert a mostani helyzetért ő a felelős. A csapata sem volt kevésbé hülye, amiért eddig húzta az ügyet, és továbbra is képtelen lezárni. Jól kijönni pedig már senki nem fog ebből a cirkuszból.