Ez már nem meccs, hanem háború

2015.11.27. 15:32

A legkeményebb rivalizálásokkal zárul az egyetemi bajnokság alapszakasza, évtizedekre visszanyúló ellentétek törnek fel komoly tétre menő meccseken. A program sűrű lesz, ha valaki egy évben csak egyszer néz egyetemi amerikaifutballt, akkor ez az a hétvége. Itt az útmutató a legnagyobb derbikhez. 

18.00: Ohio State Buckeyes-Michigan Wolverines - A Meccs

Kevés csapat gyűlöli jobban egymást az országban, mint az Ohio State és a Michigan, bár a külön szintet jelentő hőfok most nem biztos, hogy meglesz, mert csak közvetett tétje van a szokásos mellett, ugyanis akkor bízhat főcsoportdöntőben bármelyik fél, ha a Michigan State kikap a Penn State-től. Ettől függetlenül nem kell félteni az egyszerűen csak a The Game néven futó párharcot. Az Ohio State offense-e összecsinálta magát a Spartans ellen, a sztárfutó Ezekiel Elliott ki is kelt magából, úgyhogy várhatóan finomhangolják magukat Jim Harbaugh Wolverinese ellen, aminek szintén jó, de nem elit a védelme, hiába állnak bizonyos mutatók alapján harmadik helyen az országban. Jake Rudock sokat fejlődött az idényben, de a Buckeyes defense-e ellen gondjai lehetnek. Mivel a Penn State csak később játszik, a győztes még egy darabig izgulhat majd.

A párharc egyébként 1897-ben indult, 1935 óta szinte mindig ez a szezonzáró a két csapatnak, a gyűlölet fokát pedig jól jelzi, hogy Ohióban nem mondják ki a Michigan nevét, csak That Team Up North (az a csapat északon) néven emlegetik őket, a legenda szerint pedig 1968-ban Woody Hayes azért ment kétpontosra 48-14-es vezetésnél, mert TD után nem lehet három pontot szerezni.

Ki jut be?

A jövő heti konferenciadöntők után a rájátszásért felelős 13 tagú bizottság négy csapatot választ ki, akik a szilveszteri elődöntőkön játszhatnak majd a nagydöntőért. A bizottság november eleje óta rangsorolja a legjobb 25 csapatot, a győzelmek, azok minősége és az ellenfelek erőssége is beszámít, meg az egymás elleni eredmények ha úgy alakul. A rivalizálások hétvégéje előtt így néz ki a TOP 10,, az alábbi csapatoknak lehet még reális esélye a rájátszásra. 


1. Clemson
2. Alabama
3. Oklahoma
4. Iowa
5. Michigan State
6. Notre Dame
7. Baylor
8. Ohio State
9. Stanford
10. Michigan

21.30: Auburn Tigers-Alabama Crimson Tide - az Iron Bowl

Hasonlóan nagy a gyűlölet az Alabama és az Auburn között, családokat, barátságokat választott már szét, késelések, rendőrségi ügyek is voltak belőle. 2011-ben egy Harvey Updyke nevű fazon annyira rühellte az Auburnt, hogy megmérgezte az egyetem ikonikus tölgyfáit, ami után többen meg akarták lincselni. A politikától, földvitáktól és finanszírozási vitáktól sem mentes rivalizálás az 1890-es évekre nyúlik vissza, de a XX. század elejétől évtizedekig nem játszottak egymással, aztán a negyvenes évektől újra megrendezték az Iron Bowlt. Az idén viszont nem ígérkezik annyira szorosnak, mint általában, leginkább amiatt, hogy az Auburn hatalmas csalódás ebben a szezonban. Hiába kapta meg Gus Malzahn edző maga mellé évi másfél millió dollárért Will Muschamp defensive coordinator gurut, totál szétestek minden egységben. Az Alabama csak egyszer kapott ki az idén, és a szezon második felében félelmetes üzemmódra kapcsoltak a Heisman-esélyes Derrick Henry futó vezetésével, úgyhogy még egy látványos leszámolást rendezhetnek, pont a gyűlölt állami rivális ellen. Ha viszont valami csoda folytán az Auburn nyerne, akkor aztán tényleg minden erőviszony borul, ugyanis akkor az Alabama lemaradhat a konferenciadöntőről, és szinte biztosan a rájátszásról is. 

Márpedig csodákban nem volt hiány korábban se: volt, hogy az Auburn két blokkolt puntot hordott puntot hordott vissza, és ezzel nyerte meg rangadót, amikor pedig legutóbb játszottak az Auburnnél két éve, akkor egy visszahordott mezőnygól-próbálkozással nyert a Tigers, és robogott egészen a nemzeti döntőig. 

12286015 10154438690633009 1997549554 n
Fotó: Dog&Pony

21.30: Penn State Nittany Lions-Michigan State Spartans - Az utolsó akadály

Fontos győzelmet szerzett a rájátszásra hajtó Michigan State a címvédő Ohio State Buckeyes ellen múlt héten, és ha nincs az az egypontos vereség a Nebraska ellen, most nem is nagyon lenne miért izgulniuk. Bár igazából így sincs, mert a Nittany Lions egyrészt iszonyat hullámzó, másrészt egy zsebkendővel ér fel a támadófaluk, amit a Sparty védelme szét fog cincálni, az irányító Christian Hackenberg pedig az életét fogja félteni a második perctől kezdve. A Michigan State várhatóan nagyon simán nyer majd, és megy is a Big Ten-döntőbe, ahol az Iowával fog játszani. 

21.30: UCLA Bruins-USC Trojans  - leszámolás Los Angelesben 

Mindkét csapat úgy vágott neki az idénynek, hogy irány a rájátszás, aztán a Trojansnál jött az edző Steve Sarkisian alkoholproblémája, a Bruinsnál meg széthullott a védelem a sorozatos sérülések miatt. Ennek ellenére nem sima rivalry-meccs lesz ez sem, hiszen a nyertes mehet tovább a Pac-12-döntőbe saját csoportjából, amivel még a főcsoportgyőzelem is meglehet, ez pedig elég komoly vigasz lehet számukra. Cody Kessler újra az ország egyik legjobb irányítójának néz ki, Josh Rosen a másik oldalon viszont a remek idénykezdet után mégiscsak visszakerült az elsőévesek szintjére, de mikor máskor, ha nem az ősi rivális ellen kell megmutatnia, mit tud?

01.15: Mississippi State-Ole Miss - Az Alabama bukására várva

Ha valami csoda folytán kikap az Alabama, akkor az Egg Bowl tétje hirtelen hatalmas lesz. A két Mississippi állambeli nagycsapat rangadójának története egészen 1901-re nyúlik vissza, és a húszas évek óta játszanak a Golden Egg trófeáért a csapatok. A hatvanas években az Ole Miss intézményében még mindig keményen ment a szegregáció, 1962 szeptemberében két halálos áldozattal járó zavargás tört ki, amikor a fekete James Meredith beiratkozott. Míg a Mississippi State befogadó volt a feketékkel és más kisebbségekkel szemben, de már az alapításától kezdve az volt a cél, hogy egy olyan egyetem legyen, ahol a társadalom összes rétegét szívesen látják. A nézetkülönbségek és az eltérő hátterű szurkolói bázis sokáig meghatározta a rivalizálást. 

És hogy miért lehet nagy tétje az idei meccsnek? Azért, mert egyedüliként az Ole Miss verte meg az Alabamát a szezonban, úgyhogy ha az Alabama kikap, és nyer az Ole Miss, akkor mindketten két vereséggel állnak, és az egymás elleni eredmény miatt a Mississippi állambeli csapat mehetne a konferenciadöntőbe a Florida ellen. A Mississippi State-ben viszont utolsó meccsét játssza az SEC utóbbi éveinek egyik legtermékenyebb irányítója, Dak Prescott, szóval egész biztosan odateszi majd magát, és a hazai pálya mellettük szólhat. Ám mivel már tudni fogják az Alabama-meccsnek az eredményét, így simán lehet, hogy csak egy mezei rivalizálás lesz. 

01.30: Florida State Seminoles-Florida Gators - ki lesz a Mocsár királya?

A Gators annyira belenyugodott abba, hogy fix helyük van az SEC-döntőben, hogy a múlt héten elfelejtettek focizni a nyamvadt Florida Atlantic ellen, és csak a hosszabbításban kaptak észbe, hogy van ám playoff is, még ha gyatra esélyekkel is pályáznak oda. Mivel akár meg is nyerhetik az SEC-t, ha most agyonvernék a Seminolest és utána várhatóan az Alabamát, rakétával mennének be a top 4-be, úgyhogy itt az ideje, hogy összekapják magukat. Csakhogy az FSU sem szopórollerrel megy a Swampba, a futójátékos Dalvin Cook meccsenként 147,5 yardot akaszt az ellenfelekre, a Seminoles meg 4-1-es mérleggel bír Jimbo Fisher irányítása alatt a Florida ellen, bár tény, hogy talán most van a legkeményebb védelme a Gatorsnek, és még egyszer nem játszanak olyan szarul, mint a FAU ellen.

12308870 10154439727703009 178124490 n
Fotó: Dog&Pony

01.30: Notre Dame Fighting Irish-Stanford Cardinal - az utolsó esély

Ha úgy vesszük, rápihent az Irish a nagy csatára a a múlt héten Boston College ellen, mert csak szenvedve nyertek egy papíron jóval gyengébb ellenfél ellen, csakhogy közben megsérült a corner KeiVarae Russell és a futó C.J. Prosise bokája sincs rendben, ami nem sokat segít nekik. Pedig nyerniük kellene, ha valahogy fel akarnak ugorni a playoffot érő top 4-be a hatodik helyről, és mivel már nincs több meccsük idén, ezt csak egy brutálisan nagy győzelemmel léphetik meg. A Stanford sem elégszik meg a főcsoportdöntővel, és egy nagy győzelem talán nekik is ugrást adhat, főleg, ha Christian McCaffrey hozza a formáját, a futó ugyanis szeptember közepe óta stabilan hozza a bőven 100 yard fölöttit meccsenként, sőt, a legutóbbi hármon 486 yardot termelt, igaz, október 24-e óta csak egy futott és egy elkapott TD-je van.

12273077 10154443418683009 1531948227 n
Fotó: Dog&Pony

02.00: Oklahoma State Cowboys-Oklahoma Sooners - Egy egész konferencia izgulhat

És az éjszaka egyik legnagyobb téttel bíró meccse még csak ezután jön, a Big 12-ben ugyanis az a tét az Oklahoma-Oklahoma State-en, hogy a konferencia ott lesz-e egyáltalán a rájátszásban. Az Oklahomának sikerült sorozatban legyűrnie a Baylort és a TCU-t is, a bizottság is megbocsátott már nekik, hogy a Texastól kikaptak a szezon elején, mert a harmadik helyről várják az utolsó nagy meccset az állami rivális ellen. Az Oklahoma State sokáig veretlen volt, de a Baylorba beletört a foguk a múlt héten, igazából várható volt, hogy nem húzzák ki az idény végéig. Viszont ha hazai pályán lenyomják az Oklahomát, azzal valószínűleg a teljes Big 12-et lábon lövik, mert senki másnak nincs már olyan meggyőző szezonja, mint ellenfelüknek. Ettől függetlenül ne higgyük, hogy leadnák a meccset, mivel állami rivalizálásról van szó.

Már péntek kora este elindul a meccsdömping

A hálaadás miatt ezen a héten a pénteki program is erős: hattól például már a Houston és a 15.-ként rangsorolt Navy játszik egymással, mindkét csapatnak nagy idénye volt az AAC-ben, ez a nyugati csoport rangadója. Aztán 21.30-tól a veretlen, negyedik kiemelt Iowa tehet azért, hogy perfekt legyen az alapszakasza a konferenciadöntő előtt: a Nebraska lesz az ellenfél. Ezzel párhuzamosan megy majd a Civil War, az oregoni állami rangadó: Oregon az Oregon State ellen. Ősrégi az ellentét, az Oregon a városi, az Oregon State a vidéki oldal képviselője, tényleg úgy gyűlölik egymást, hogy megolvad a fél állam ilyenkor már 1894 óta. És aztán Baylor-TCU.

Szombat: 01.30: Baylor Bears-TCU Horned Frogs - a texasi rangadó, ami nem az lett, ami

A Baylor és a TCU nagy harcát várta mindenki a Big 12-ben idén, úgyhogy dörzsöltük a tenyerünket, milyen jó lesz ez a mérkőzés, ám november végén nagyon úgy néz ki, hogy nagy tétje nincs. Vagy mégis? A Baylor még odaérhet végülis a négycsapatos rájátszásba, de ehhez elég komoly együttállás kell. Például ki kell kapnia a Notre Dame-nek, és még a Big 10-ben is valami kataklizmának kell bekövetkeznie. Ami a meccset illeti: mindkét csapat elfogyott a szezon végére, a TCU-ból például sorra dőltek ki az emberek, míg a Baylor a harmadik számú irányítóval megy neki a derbinek. Tavaly feledhetetlen rangadót játszottak: a Baylor úgy nyert 61-58-ra, hogy a TCU még 21 pontos előnyben is volt az utolsó negyedben.