Egy csontkovács volt a Super Bowl XXIV csodafegyvere

2015.12.27. 17:12

Joe Montana negyedjére is visszatért a Super Bowlba, ahol a San Francisco 49ers elpusztította John Elwayt és a Denver Broncost. Folytatjuk az ötvenedik Super Bowlt felvezető sorozatunkat.

Super Bowl XXIV

1990. január 28.

San Francisco 49ers-Denver Broncos 55-10

MVP: Joe Montana irányító, 49ers

Helyszín: Louisiana Superdome, New Orleans, Louisiana

Nézőszám: 72 919

Tévés nézőszám: 73,85 millió (CBS)

30 másodperc reklám ára: 700 ezer dollár

A Super Bowl XXIV-n jó sok rekordot megdöntöttek, vagy beállítottak. A San Francisco 49ers negyedjére nyert Super Bowlt, beérve ezzel a Pittsburgh Steelerst, a Denver Broncos pedig negyedjére vesztett: ennyi döntőt addig csak a Minnesota Vikings tudott elbukni. Joe Montana harmadjára lett a mérkőzés legértékesebb játékosa, ami azóta is csak Tom Bradynek sikerült, a 49ers pedig azóta is megismételhetetlen rekordot állított fel, amikor 55 pontot rámolt be a Denver Broncosnak, akik csak tízet tudtak szerezni: ez minden idők legnagyobb különbséggel lezajlott Super Bowlja, a Frisco 55 pontja pedig a legtöbb, amit egy csapat szerzett.

És még egy negatív rekord fűződik ehhez a mérkőzéshez: mindössze 39,0-s Nielsen-mutatót produkált, ami azt jelenti, hogy mindössze 73,85 millióan nézték a döntőt, ami minden idők egyik legrosszabb Super Bowl-nézettsége: utoljára a harmadik Super Bowlt nézték ilyen kevesen.

A kihagyott extra pont és az őrült fogadó

Az egyik leghírhedtebb Los Angeles-i bukméker, Jimmy Vaccarro is élesen emlékszik a Super Bowl XXIV-re, mégpedig nem túl jó szájízzel. A tökéletes formában játszó 49ers-offense ugyanis egyetlenegyszer tudott hibázni, mégpedig a csapat kickere, Mike Cofer, aki a második 49ers-touchdown után kihagyta az egy pontot jelentő jutalomrúgást. Már akkoriban is lehetett mindenre fogadni, ami a döntőben történik, és egy igen merész ismeretlen ötezer dollárt tett arra, hogy a Super Bowlban kimarad egy extra pont, amivel 27 000 dollárt nyert. Vaccaro szerint ez komoly érvágásnak számított, de mint hozzáfűzte, az illetőnek legalább volt elég tőkéje, hogy újabb fogadásokat köthessen a második félidő eseményeire.

 Az azóta is egyedülállóan aránytalan 49ers-győzelmet sokan és sokszor próbálták megfejteni, hiszen a Denver Broncos távolról sem volt annyira rossz csapat, ahogy azt a mérkőzés minden percét domináló 49ers ellen látszott. A San Francisco 49ers játékosai viszont a meccs után egy emberként hangoztatták, hogy a csapat titkos fegyvere nem más volt, mint egy Dr. Nick Athens nevű kaliforniai csontkovács, aki a Super Bowl előtti héten érkezett a döntő helyszínére, és szinte minden játékost, többek közt a hátfájással bajlódó Joe Montanát, illetve az olyan sztárokat, mint Bubba Paris és Jerry Rice is kezelt, akik, elmondásuk szerint új emberként, teljesen feltöltődve és a fájdalmaktól szinte száz százalékosan megszabadulva rontottak a pályára.

A CBS felvezetőshow-jában is megszólaló Dr. Athens később még a Sports Illustrated címlapjára is felkerült, és ez az esemény döntőnek számított abban, hogy az emberek felfigyeljenek a csontkovácsok szakmájának fontosságára. Athens egyébként ma is, 25 évvel a döntő fontosságú meccs után a 49ers alkalmazásában van, és segíti a játékosok felkészülését.

Tunéziai nyaralásra vágyik?

Sousse, Monastir, Djerba, Mahdia hihetetlen árakon! Foglaljon azonnal!

Balatoni nyár!

Gyerekkel nyaralna vízparton? Egy fergetegesen bulis hetet szeretne átélni? Biztonságos terepet, szép tájat keres kerékpár túrához? Vegye célba a Balatont! Keressen szállást itt!