Egy kósza kamera taszította történelmi mélységbe a Billst

2015.12.31. 17:11

Az 1993-as NFL-szezon végén a Buffalo Bills történelmi tettet hajtott végre azzal, hogy sorban negyedik Super Bowljukba is bejutottak, majd ez a rekord gyorsan minden idők legrosszabb sorozatává vált, amikor sorban a negyedik döntőjüket is elvesztették. Ezt persze előre nem tudhatták, azt viszont igen, hogy az őket egy évvel korábban 52-17-re verő Dallas Cowboys elleni visszavágón valami új, valami szokatlan dolgot kell előhúzniuk, ha nyerni akarnak. A terv viszont egy kamera miatt a visszájára sült el – folytatjuk a Super Bowl 50-et felvezető sorozatunkat.

A terv az lett volna, hogy az AFC-főcsoportdöntő és a Super Bowl között a zárt edzéseken egy teljesen új játéktípust gyakorolnak be, amivel aztán meglepik a Dallas Cowboyst. Papíron ez csak a döntőben derült volna ki, pontosan akkor, amikor az első ilyen játékot behívják, de nem így történt. Mivel az AFC-döntő és a Super Bowl között csak egy hét volt, a Bills-játékosoknak minden másodpercre szükségük volt, hogy kellően begyakorolják az úgynevezett shuffle passt (más néven shovel pass) és a futójátékosnak adott direkt snapet. Előbbi azt jelenti, hogy az irányító előtt elfutó futójátékos egy apró pöccintéssel kapja a labdát a neki blokkoló támadófal mögött, utóbbi pedig azt, hogy a centertől nem a megszokott módon az irányító kapja egyből a labdát, hanem az elé belépő futójátékos indul meg azzal, picivel felgyorsítva a támadójátékot.

Csakhogy a tervet sikerült teljesen véletlenül lelepleznie egy tévéstábnak a meccs előtti szerdán. Ilyenkor a helyi, ebben az esetben atlantai adóknak és néhány kiemelt tévétársaságnak lehetősége van az edzéseken interjút csinálni, szinte kizárólag a bemelegítés vagy a nyújtás alatt, hogy ne mutassanak lényegéi dolgokat az edzésből. Viszont az idő szűke miatt a Bills irányítója, Jim Kelly, a futójátékos Thurman Thomas és a center Ken Hull még a bemelegítés alatt is a shuffle passt gyakorolták az éppen interjút adó Buffalo-vezetőedző Marv Levy mögött a háttérben.

Még a X-aktákban is rajtuk röhögtek

A Buffalo Bills tulajdonképpen elképesztő dolgot vitt véghez azzal, hogy sorban négy Super Bowlba bejutott, ennyire kiegyensúlyozott teljesítményt ugyanis egy NFL-csapat sem tudott még nyújtani. Az pedig a világ legnagyobb pechje, hogy egyet sem nyertek meg ebből, statisztikailag erre ugyanis egészen minimális az esély.

A sorban négy elbukott döntő viszont váratlan helyeken is felbukkant utalásként, például az X-akták negyedik évadának hetedik részében, az Egy erős dohányos emlékeiben, amiben a Cigarettázó Férfi visszaemlékezéséből megtudjuk, hogy a Szindikátus volt a Buffalo Bills vereségei mögött.

Eközben pedig a Dallas edzői épp egy megbeszélést tartottak a szállodájuk éttermében, ahol pont az a csatorna ment a tévéken, amin Levy nyilatkozott. A stáb pedig egyből kiszúrta, hogy valami szokatlan dolgot csinálnak Thomasék. A vezetőedző Jimmy Johnson gyorsan meg is kérte a védőkoordinátor Butch Davist, nézze át az adatbázisukat, csinált-e hasonlót a Buffalo a szezon alatt. Mivel nem találtak erre példát, világossá vált számukra, hogy a Super Bowlra készülnek a trükkel, úgyhogy külön felállást gyakoroltak be a megállítására.

Super Bowl XXVIII

1994. január 30.

Dallas Cowboys-Buffalo Bills 30-13

MVP: Emmitt Smith, futójátékos, Cowboys

Helyszín: Georgia Dome, Atlanta, Georgia

Nézőszám: 72 817

Tévés nézőszám: 90 millió (NBC)

30 másodperc reklám ára: 900 ezer dollár

A Buffalo összesen négyszer hívta a shuffle passt és háromszor a direkt snapet – ebből volt is egy 11 yardos játékuk, az első félidőben viszont egy kritikus labdavesztés és egy 9 yardon elbukott fontos játék is ilyen variációból jött, amit felkészülten várt a Cowboys. A félidőben pedig hiába vezetett 13-6-ra a Buffalo, a második félidőt a Cowboys 24-0-ra nyerte, 30-13-ra megfordítva a meccset.

A Cowboys három hőse pedig a 132 yardot és 2 TD-t futó running back, a meccs MVP-je, Emmitt Smith, illetve két védő, a második félidei egyenlítést hozó labdaszerzést együtt összehozó Leon Lett és James Washington voltak.