Rettegett védők és csereirányítók lehetnek hősök: indul az NFL-rájátszás

2016.01.09. 10:27

Szakított a korábbi hagyományokkal az NFL, így az idei rájátszás némiképp új formátummal kezdődik, és már nem egy-egy meccs jön szombaton és vasárnap is a két főcsoportból, hanem azokat tematikus jelleggel külön napokon rendezik le. Előbb az AFC-t, majd az NFC-t. A Wild Card forduló rögtön a szezon két legjobban hajrázó csapatának meccsével kezd szombat este.

Kansas City Chiefs (11-5) – Houston Texans (9-7)

2016. január 9. 22.20

A Houston Texanshoz idegenbe utazó Kansas City Chiefs történelmet írt, azóta ugyanis, hogy az NFL 1990-ben átállt a 16 mérkőzéses alapszakaszra, egy csapatnak sem sikerült 1-5-ös mérlegről felállva bejutnia a rájátszásba. A Chiefs pedig nemcsak, hogy felállt, de elképesztő módon csinálta: franchise-rekordot döntve, sorban 10 meccset nyertek, miközben egy csapatnak sem engedtek 22 pontnál többet.

A nagy feltámadást két dolognak köszönhetik. Egyrészt a csapat védelme fantasztikus volt, ők engedték a harmadik legkevesebb pontot a szezonban, az összes yardot nézve a hetedik helyen zártak, 29-cel pedig övék volt az ötödik legtöbb labdaszerzés a szezonban – a 29-ből csak 8-at az újonc Marcus Peters interceptionjei jelentettek.

A másik ok pedig az, hogy a szezon közepére rájöttek, hogyan játsszanak az irányító Alex Smith erősségeire. Mivel öt mérkőzés után elvesztették a csapat legjobb futójátékosét, Jamaal Charlest sérülés miatt, Smithre kellett bízniuk a támadósort, az irányító pedig sokkal nagyobb szabadságot kapott, több mindenben dönthetett magától a pályán, a szezon legvégére pedig a megtévesztő sebességét is egyre többet használták.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

A Houston Texans majdnem ilyen mélyről állt fel, ők hét forduló után 2-5-tel álltak, de még így is nehezebb útjuk volt a rájátszásig. Gyenge teljesítmények és sérülések miatt összesen négy irányítót vetettek be a szezonban, a hetedik fordulóban elszenvedett vereség során pedig ők is elvesztették legjobb futójátékosukat, Arian Fostert. A rettenetes kezdés utáni javulásért az összeálló védelem felelős leginkább: a szezon utolsó kilenc, hét győzelemmel és két vereséggel lehozott meccsén a védelmük az összes engedett yardot, pontot és passzolt yardot nézve a legjobb volt, az ez idő alatt szerzett 32 sackkel pedig megosztott első helyen végeztek.

Könnyen lehet viszont, hogy itt vége a nagy sorozatnak a Houston számára, az alapszakasz utolsó hetén ugyanis elvesztették a támadófal legjobbját, Duane Brownt is, akinek a mellizma a lehető legrosszabbkor szakadt el . Irányítóposzton ugyanis hiába tér vissza nagy valószínűséggel a szezon közben több kisebb sérülést is szenvedő Brian  Hoyer, Brown nélkül aligha tudják majd megvédeni attól a védelemtől, ami úgy szerzett 45 sacket (ötödik legjobb a ligában), hogy Tamba Hali és Justin Houston, a két legjobb passzsiettetőjük több meccset is kihagyott az idény végén sérülés miatt.

Hogyan nyerhet a Chiefs?

Alighanem a Wild Card hétvége legérdekesebb összecsapása lesz a Houston-elkapó DeAndre Hopkins és a Chiefs-cornerback Marcus Peters párharca. Ha utóbbi meg tudja fogni a Texans legnagyobb fegyverét, óriási segítséget jelenthet az amúgy sem gyenge védőfalnak. A Chiefs védelme nem valószínű, hogy most kezdene túl sok pontot engedni, így Alex Smithéktől nagyjából 20 pont is elég lehet a győzelemhez, ez pedig a szezon végére önbizalmat szerző irányítónak könnyen meglehet.

A Kansas City utoljára 1994-ben nyert a rájátszásban, akkor 28-20-ra verték a mai Tennessee Titans elődjét, a Houston Oilerst.

Hogyan nyerhet a Texans?

Beszédes adat, hogy amikor az első fordulóban találkoztak, a Houston talán két legjobb játékosa, az elkapó DeAndre Hopkins és a védő J.J. Watt is hiába remekelt, kikaptak 27-20-ra. Előbbi elkapott yarddal és két touchdownnal, utóbbi 2 sackkel villant, de a többiek nem segítettek nekik. Azóta a Chiefs játéka sokat alakult, de passzolásban így is szinte csak Jeremy Maclinre és Travis Kelce-re építenek – ők szerezték az összes elkapott yard több, mint felét, a 20 touchdownjukból pedig 13-at hoztak össze ők ketten. Ha a linebackerek megfogják Kelce-t, Maclint pedig valahogy megfékezi a secondary, lehet esélye a Houstonnak, de ez csak akkor sikerülhet, ha Brian Hoyer tényleg tudja vállalni a játékot, és hiba nélkül hozza le a támadók között a meccset.

1986 óta öt playoff-csapat hozta le négy vagy több irányítóval az alapszakaszt, ezek pedig azonnal kiestek a rájátszásban, ami nem véletlen, hiszen nehéz ritmusban tartani egy offense-t ennyi cserélődés mellett a legfontosabb poszton. A Houston esélyeit az sem növeli, hogy a szezonban a Chiefsén kívül egy top 10-es védelemmel találkoztak csak, a Patriots elleni 27-6-os vereség során.

Pittsburgh Steelers (10-6) – Cincinnati Bengals (12-4)

2016. január 10. 02.15

Újabb rájátszás kezdődik a Cincinnati Bengals részvételével, ami újra felveti a kérdést: idén végre sikerülhet egy playoff-meccset nyerniük? Utoljára ugyanis 1991. január 6-án nyertek a rájátszásban (a Chiefshez hasonlóan ők is pont a Houston Oilers ellen), azóta hatból hatszor már az első meccsen kiestek, négyszer ráadásul a legutóbbi négy szezonban.

Könnyű helyzetben idén sincsenek: sokáig úgy tűnt, övék a legkiegyensúlyozottabb csapat, aztán elkezdtek botladozni, a szezon végére pedig az irányító Andy Dalton hüvelykujja is eltört, pont a Steelers elleni decemberi meccsen. Őt A.J. McCarron pótolta, négy meccsen jutott komolyabb szerephez, ezeken 2-2-vel zártak, tehát nem életbiztosítás az élet a cserével.

Már csak azért sem, mert a Bengals támadókoordinátora, Hue Jackson az NFL legkreatívabb offense-ét rakta össze olyan szempontból, hogy a szezon során végig nagyon kiegyensúlyozottan használták a passzjátékban bevethető embereket: öt játékosuknak volt 30-nál is több elkapása, hat yard híján pedig mind 400 elkapott yard fölé mentek. Azon a három meccsen viszont, amikor McCarron kezdett, tehát rá szabták a taktikát, egyszer sem passzolt 200 yardnál többet, ami olyan játékosokkal, mint A.J. Green, Marvin Jones, vagy épp Tyler Eifert, igen aggasztó.

Szerencséjükre a védelmük az egész szezonban jól teljesített, egyedül a túl sok büntetés okozhat gondot, de ha nem ragadtatják el magukat (főleg Vontaze Burfict), akkor ez sem törheti meg a lendületüket.

A hatodik helyen kiemelt Pittsburgh Steelers kis szerencsével jutott be a rájátszásba, hiszen ha az utolsó héten nem veri meg a Buffalo Bills a New York Jetset, most már a szabadságukat töltenék a steelersesek. De bejutottak, és még úgy is kicsit esélyesebbnek tűnnek a Cincinnatinél, hogy az előző hétvégén súlyosnak tűnő sérülést szenvedett a futójátékos DeAngelo Williams. Ő állítólag már szerdán komolyabb bokarögzítés nélkül járt a csapat központjában, ennek ellenére péntek este közölték, hogy nem fog játszani szombaton.

Ez nagyobb terhet tehet a passzjátékra, ami akár jól is elsülhet a Steelersnek, hiszen három sprinter-sebességgel bíró elkapójuk van Antonio Brownban, Martavis Bryantben és Markus Wheatonben, akik arra is képesek, hogy egyenként 100-100 elkapott yarddal fejezzék be a meccset.

Hogyan nyerhet a Steelers?

Mivel csoportriválisokról van szó, kétszer is találkoztak az alapszakaszban. A mérleg 1-1 lett, de a pontokat nézve a Steelers 7-tel erősebb volt. Mivel nem Dalton kezd a hazaiaknál, Ben Roethlisberger lesz a legjobb irányító a pályán, aki McCarronnál kategóriákkal jobb, ez pedig nagyban növeli a Steelers esélyeit. A védelmük ugyan már rég nem olyan félelmetes, mint például 2008 környékén (hogy az 1970-es évek Steel Courtain-védelmét ne is említsük), de a Bengals ellen meg kell, hogy állják a helyüket.

A gond egyedül a futójáték lehet, hiszen DeAngelo Williams már a második kiváló játékos, akit elvesztettek a szezonban sérülés miatt Le'Veon Bell után. Williamset Jordan Todman és Fitzgerald Toussaint helyettesítheti, de hiba lenne tőlük meghatározó teljesítményt várni.

Hogyan nyerhet a Bengals?

Két dolog kell a győzelmükhöz: az, hogy A.J. McCarron egy kicsit feljavuljon az előző három meccséhez képest, és többet merjenek vele vállalni a passzjátékban, illetve az, hogy a secondaryben játszó három korábbi első körös draft-választott, Leon Hall, Dre Kirkpatrick és Adam Jones ne hagyják, hogy Brownék sebességből megverjék őket.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.