Kamuflázs: az NFL legszórakoztatóbb kudarca

2016.01.10. 09:13

Egyszerűen semmi nem jött össze a Houston Texansnak és az abban irányító Brian Hoyernek a Kansas City Chiefs elleni Wild Card-meccsen az NFL rájátszásában, ezért úgy döntöttek a texasi csapatnál, hogy két termetes védőjátékosra bízzák inkább a pontszerzést a támadók között. Na, ebből sem lett aztán semmi.

CYT SE UAAAdTXz

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

A Kansas City Chiefs 30-0-ra nyerte a rájátszás első meccsét, a félidőben pedig már 13-0-ra vezetettek. Mielőtt viszont még véget ért volna a második negyed, a Houston Texans egészen közel járt ahhoz, hogy legalább egy touchdownnal szépítsenek, el is jutottak a Chiefs célterületétől két yardra, ott viszont elfogyott a tudomány.

Vagy éppen túl sok volt belőle, a Texans vezetőedzője, Bill O'Brien ugyanis túl okos akart lenni, ezért feleslegesen variált. Az első kísérletnél lehozta az irányítóját, a fal két szélén blokkoló tight endek mellé pedig pályára küldte a 147 kilós védőfalember Vince Wilforkot, illetve az NFL legjobb védőjátékosát, JJ Wattot. Utóbbit ráadásul rögtön az irányító helyére állította, Wilfork pedig a fal jobboldalán blokkolt volna a futáshoz.

A Chiefs viszont pontosan tudta, hogy mi következik majd – nem volt nehéz kitalálni, hogy a Texans a hatalmas Wilfork mögött próbál majd futni Watt-tal, azt hitték ugyanis, hogy a két játékos puszta ereje elég lesz a touchdownhoz.

A futás viszont rosszul sült el, Watt két yardot vesztett a próbálkozással, ami után a pályára visszatérő Brian Hoyer el is adta a labdát, így pontok nélkül maradtak. Wattnak egyébként nem újdonság, hogy néha a támadók között is villanjon, bár korábban nem futásokat, hanem elkapásokat bíztak rá, elég jó eredménnyel, ezért is furcsa volt, miért ez a wildcat-felállásból hívott futást látták megoldásnak.

Hetek óta gyakoroltuk már ezt, csak korábban nem volt lehetőségünk kipróbálni. A védelem remek munkát végzett, de hát ezért fizetik őket. Jól állítottak meg minket

– értékelte röviden a tragédiába fulladt játékot Watt a mérkőzés után.

A wildcat lényege az, hogy az irányító helyén egy futójátékos vagy elkapó áll fel, ő kapja egyből a labdát a centertől. Ezzel egy labdaátadásnyi időt nyernek, ha ő indul meg, de további variációs lehetőséget jelent, hogy az általában az egyik oldalra kihelyezett irányítót újra bevonva a játékba egy késleltetett passzal lepik meg a védelmet. A wildcatet 2008-ban porolta le a Miami Dolphins a szezon elején, és annyira meglepte a váratlan húzással a New England Patriotsot, hogy 38-13-ra verték őket.

Kamuflázs?

A Kamuflázs alrovatban mutatjuk be a 120 yardon azokat a trükkös játékokat, amik az egyetemi bajnokságban vagy az NFL-ben erre érdemesek.

A mérkőzés után egy darabig a Dolphins is használta a trükkös felállást, amit más csapatok is átvettek, ám mivel ha számít rá egy csapat, nem túl bonyolult levédekezni, ezért már az idény végére is majdnem teljesen eltűnt a wildcat az NFL-ben.

Watt és Wilfork egyébként a nyáron pusztán szórakozásból passzolgatott egymásnak az edzőtáborban, talán egy ilyen összjáték több eredménnyel járt volna.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!