Los Angeles visszakapta, amire 22 éve vágyott

2016.01.13. 22:17
Los Angeles amellett, hogy a szórakoztatóipar központja, a sportvilág fellegvárának is számított, hiszen két NBA-, NHL és MLB-csapat mellett egy MLS-franchise is megfért a városban. Csak épp a legnépszerűbb ligának számító NFL nem tudott sehogy sem visszatérni LA-be. Ennek most viszont vége.

Tátongó lyuk volt Los Angeles az NFL térképén 1995 óta, amikor a Rams és a Raiders is távozott a városból. A visszatérés azóta téma volt, bár a két évtized alatt a csapatok többségénél inkább csak alkudozáshoz használt blöffként került elő az LA-be költözés.

A 2016-os szezont viszont már biztosan Los Anglesben kezdi a Rams, amelyhez vagy a Chargers, vagy a Raiders is csatlakozhat.

LA, I love you

Los Angeles szerves része az NFL történetének még úgy is, hogy 1995 óta, amikor a Rams és a Raiders egyszerre költözött el, nem volt profi amerikaifutball-csapata. Itt rendezték a legelső Super Bowlt, a Los Angeles külvárosának számító Pasadenával együtt pedig összesen 7 NFL-döntőnek adott otthont. 1946-tól 1994-ig folyamatosan volt legalább egy, időnkét pedig két csapata is a nyugati parti központnak – 1946-ban a Cleveland Rams költözött át LA-be, majd 1960-ban a mostani San Diego Chargers húzott le egy évet a városban, 1982-94 között pedig az Oakland Raiders is Los Angelesben játszott.

Azóta viszont inkább ütőkártyának számított a város: ha egy csapat új stadiont szeretett volna kicsikarni, vagy a bizonytalan tulajdonosi helyzet megerősítését várta, mindig felröppent a pletyka, hogy ha nem lesz új épület, vagy nem sikerült megoldani a gondokat, akkor Los Angeles felé veszik az útjukat. 1995 óta 13 csapat vetette fel legalább egyszer, hogy LA-be menne, ha a jelenlegi helyén nem sikerül biztosítani a jövőt.

Sőt, a Seahawks egészen odáig merészkedett a blöffel, hogy 2002-ben, mielőtt új tulajdonos került volna a csapat élére, bezárták a seattle-i irodájukat, a csapat felszerelésének egy részét pedig át is szállították a Rams korábbi anaheimi (Los Angeles külvárosa) székhelyére.

Az NFL Los Angelesben

1946 – Átköltözött a városba az NFL címvédője, a Rams Clevelandből.

1951 – A Los Angeles Rams 24-17-re legyőzte a Cleveland Brownst az NFL döntőjében, megszerezve a város első profi csapathoz kötődő bajnoki címét.

1960 – A frissen megalakult Chargers Los Angelesben játszotta első szezonját, mielőtt San Diegóba költözött volna.

1967 – Los Angeles rendezte az addig rivális ligaként funkcionáló AFL és NFL egyesülése utána liga első döntőjét, a Super Bowl I-t.

1980 – A Rams bejutott a Super Bowl XIV-be, amit a hazai pályájuktól 25 km-re, a Rose Bowlban rendeztek, de a Steelers legyőzte őket 31-19-re.

1982 – A Raiders is csatlakozott a Rams mellé Los Angelesben, elhagyva Oaklandet.

1983 – A Los Angeles Raiders megnyeri a városnak az első Super Bowljukat a floridai Tampában.

1984 – Eric Dickerson, a St. Louis Rams futójátékosa máig élő csúcsot állított fel a szezon alatt futott 2105 yarddal.

1994 – A Rams St. Louisba, a Raiders Oaklandbe költözött, NFL-csapat nélkül hagyva a várost.

2016. január 12. – Napra pontosan 70 évvel azután, hogy a Rams bejelentette, Clevelandből Los Angelesbe költözik, hivatalossá vált, hogy a Rams visszatér LA-be St. Louisból.

A blöffnek használt Los Angeles egyre reálisabb téma lett:  hogyan maradhat NFL-csapat nélkül a második legnagyobb médiapiacnak számító Los Angles miközben, a liga soha nem látott népszerűségnek örvend?

Az 1994-es exodus után öt évvel 31-ről 32 csapatosra bővítették az NFL-t, a pluszhelyre a Los Angeles is pályázott, de a beadott terv mutatta, mennyire rosszul állnak a városban a dolgok: mindenki oda akart vinni egy új csapatot, csak épp a sok, kisebb projekt elveszett az egymással versengésben. Aztán jött az Enronból dollármilliárdokat szerző Bob McNair, aki egy váratlan 700 millió dolláros ajánlattal és egy új stadion ígéretével végleg kiütötte a Los Angeles-i terveket, a legfiatalabb NFL-csapat pedig Houstonba került.

A belső harcok 1999 után sem csillapodtak. Akárhányszor előkerült a Los Angeles-i visszatérés lehetősége, mindig legalább két-három befektetői csoport harcolt egymás ellen. Így volt ez 2011-ben is, amikor újra felerősödött a költözési láz: hiába volt kész terve az Ed Roski és az AEG befektetői csoport vezette projektnek is, egyik sem tudott megegyezni egy csapattal.

Valami új

Éppen ezért hasonló félelmek előzték meg a 2015-re formát öltő terveket, hiszen egyszerre három csapat is azért lobbizott, hogy LA-be költözhessen. Egy alapvető eltérés viszont volt a korábbi helyzethez képest: 2011 környékén terv és terület volt, ahova lehetett volna költözni, de érvényes megállapodás egyetlen csapattal sem. 2015-ben viszont a St. Louis Rams, a San Diego Chargers és az Oakland Raiders is nyíltan jelezte, mennének, így már csak helyet kellett szerezni.

A hosszas egyezkedések végére két rivális terv jött létre. A Chargers és a Raiders közösen költöztek volna egy, Carsonban felépülő új stadionba, a Rams tulajdonosa, Stan Kroenke viszont részesedést szerzett egy inglewoodi területben, és oda képzelte el a vadonatúj stadionját, amiben szívesen látta volna a másik két csapat egyikét, azok viszont hallani sem akartak erről. Ráadásul szerződésben rögzítették, hogy vagy együtt költöznek, vagy sehogy.

A 32 NFL-csapat tulajdonosának januári gyűlése előtt tehát két rivális opció volt, esély a kompromisszumra pedig nem sok.

Pénz és politika

Január 12-én, a gyűlés első napján, a két projekt bemutatója után felmerült egy köztes lehetőség. Az NFL egyik legbefolyásosabb tulajdonosa, a Dallas Cowboys élén álló Jerry Jones vetette fel, mi lenne, ha a Rams inglewoodi projektjéhez csapnának hozzá egy csapatot a másik tervből. Az ötlet, ha lassan is, de egyre nagyobb támogatottságra tett szert annak ellenére, hogy az NFL költözéssel foglalkozó albizottságának hat tagja a Chargers, Raiders közös pályázatát jelölte meg, mint támogatásra érdemes. 

A közel 11 órás keddi egyeztetés és többszöri újraszavaztatás végére Jones felvetése úgy alakult át, hogy a Raiders beleegyezett, a Chargers nélkülük költözzön, így a Rams azonnali engedélyt kapott, hogy Los Angelesben folytassa, a Chargers pedig 2017. január 15-ig kapott opciót a költözés véglegesítésére.

Ha ezzel nem él, a Raiders is kap egy évet a váltásra.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

De miért éppen Los Angeles?

Természetesen kizárólag a pénz miatt. Ezért volt 1995 óta folyamatosan téma, hogy újra legyen csapat a városban. Los Angeles az USA második legnagyobb médiapiaca, tele pénzes emberekkel és hírességekkel, akik egy sportcsapat körül mindig jól jönnek. Percekkel azután, hogy az NFL bejelentette a Rams visszatérését, az NBA-legenda Magic Johnson, akinek részesedése van a helyi baseballcsapatban, a Dodgersben, máris azt írta twitterén, hogy amint lehet, zaklatni kezdi a Rams-tulajt, hogy mikor vehet majd saját páholyt a csapat meccseire.

A hatalmas potenciált jelentő piacra egy, vagy akár két csapatot tenni pedig bőven megéri az NFL-nek, és így a csapatok tulajdonosainak.

A CNN egy marketingelemzője szerint a keddi bejelentés önmagában 1 milliárd dollárral növelte meg a Chargers és a Rams együttes értékét. A Forbes szeptemberi becslése szerint a Chargers eddig 1,525, a Rams pedig 1,45 milliárd dollárt ért, vagyis csaknem 33 százalékos értéknövekedésről beszélhetünk úgy, hogy még egy dobozt sem pakolt össze egyik csapat sem.

A bizakodás tehát érthető az NFL oldaláról, de a csapatoknak is megéri, pedig a költözés nem olcsó: 550 millió dollárt kell fizetni az NFL-nek a helyszínváltásért, ezt pedig a Rams egy összegben fogja törleszteni, annyira menne már. Los Angeles ugyanis azonnal vonzó célponttá teheti azt a Ramset, ami utoljára 2004-ben szerepelt a rájátszásban, és 2003-ban nyert legutóbb több meccset egy szezonban, mint ahányon kikapott.

Vagyis a gyenge eredmények ellenére a legnagyobb sztárokat is Los Angelesbe tudják csábítani, ha akarják.

A költözéshez egyébként maga a szándék nem volt elég. A három csapatnak bizonyítania kellett, hogy nem tudott működőképes tervet kidolgozni a városvezetéssel egy megfelelő új helyszínre, hogy nincs megfelelő támogatottsága a helyi szurkolók között, és legfőképpen, hogy valóban szüksége van egy új stadionra. A Rams és a Chargers esetében utóbbi világos, a San Diegó-i Qualcomm Stadium lassan széthullik, az oaklandi O.Co Coliseumot pedig időnként elönti a szennyvíz. St. Louisban a legnagyobb probléma az, hogy az 1995-ben átadott Edward Jones Dome-ban nincs elég prémium ülőhely és a bővítés sem megoldható, már pedig emiatt komoly pénztől esik el a csapat, ami mindig érzékeny pont az NFL szemében.

Tűkön ülnek

És persze a játékosok is alig várták, hogy Los Angelesben játszhassanak.

„Ma azzal, hogy eldőlt, az NFL hazatér, Los Angeles végleg bebiztosítja helyét, mint a sportvilág központja. Alig várjuk, hogy itt legyen a Rams, amit talán mások is követnek” – üdvözölte a döntést Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere, de az elsők között közölte örömét Eric Dickerson, a Los Angeles Rams egykori kiváló futójátékosa is, aki csak annyit írt twitteren:

Üdv itthon!

A Rams játékosai leginkább a keserédes vonulatát emelték ki a keddi döntésnek, megköszönve St. Louis és a helyi szurkolók eddigi támogatását, de a Los Angeles-i folytatást mindannyian izgatottan várják. A jelenleg szerződés nélküli elkapó, Steve Smith még 2013-ban, a most költöző Rams játékosaként lelkendezett az ötlet kapcsán, hogy csapata oda költözne, ahol felnőtt, és ahol egyetemi évei alatt játszott.

Ha ő nem is játszik majd a Coliseumban, az NFL tele van korábbi USC Trojans-játékosokkal (a szezonban 38-an léptek pályára erről az egyetemről), akik alig várják, hogy profiként léphessenek pályára az egyetemi stadionjukban. A Rams védője, Akeem Ayers is odáig volt a hírtől, hiszen Dél-Kaliforniában nőtt fel, majd a Los Angles-i UCLA-re járt egyetemre, és most profiként is abban a városban játszhat, ahol gyerekként élt.

Albérletet keresünk

A Rams (és a Chargers lehetséges) költözésének egyetlen hátulütője az, hogy a Rams-tulaj Stan Kroenke által megálmodott hipermodern sportlétesítmény a tervező HKS szerint legkorábban 2019-re készülhet el. A csapatnak viszont addig is játszania kell valahol.

Az ideiglenes helyszín a Rams esetében szinte biztos, hogy a legendás Los Angeles Memorial Coliseum lesz. Az 1932-es olimpiára épített, de már 1923-ban átadott stadionban játszott a Rams 1946-79 között, 1933-81 között a UCLA Bruins egyetemi csapatának az otthona is volt, 1923 óta pedig a szintén az egyetemi amerikaifutball-bajnokságban induló USC Trojans használja.

32 város csapata

Ugyan az 1994-es elköltözés előtt két csapata is volt Los Angelesnek, hiszen a Rams és a Raiders is ott játszott, az azóta eltelt több mint 20 év alatt a város teljesen vegyes lett szurkolók szempontjából. A két csapat akkor szurkolói természetesen megmaradtak, nagy részük ki is tartott a St. Louisba vagy az Oaklandbe költöző klub mellett, a rengeteg beköltöző miatt viszont szinte mind a 30 másik NFL-csapat szurkolótábora jelentős mértékben jelen van a Los Angelesben, amely így papíron bármely csapatot el tudná tartani.

A Baltimore Colts 1984-es Indianapolisba költözéséről az ESPN a Sport M-en is látható 30 for 30 sorozatban készített remek dokumentumfilmet The Band That Wouldn't Die (A Colts utolsó napja, amely a hirtelen csapat nélkül maradt rezesbandájának, a Baltimore Colts' Marching Bandnek (mára Baltimore Marching Ravens) a történetén keresztül mutatja be a költözés okozta traumát, illetve azt, hogy a rezesbanda küzdelme mennyit segített a városnak, hogy visszakapjon egy NFL-csapatot.

Ha a Chargers is költözne, ők alighanem az 1994-es foci-vb döntőjéről is ismert pasadenai Rose Bowl-t használnák addig, amíg elkészül a jelenleg név nélkül futó új stadion.

Az inglewoodi projektre viszont megéri várni. A Los Angeles belvárosától nagyjából 15 km-re található városrészbe tervezett, a mára bezárt legendás lóversenypálya, a Hollywood Park helyén épülne fel.

A nagyjából 1,86-2 milliárd dollárból, közpénz bevonása nélkül épülő stadion eleve úgy készül, hogy képes legyen két csapat egyidejű kiszolgálására, így két teljesen azonos öltözője lesz a két hazai csapatnak, de a kiszolgálólétesítmények és irodák is teljesen megegyeznek majd. Az oldalán nyitott stadion tetejét egy levélszerű, fémvázas, de átlátszó tető fedi majd, ami kétszer akkora lenne, mint maga a stadion.

De minek egy tető egy Los Angeles-i stadionra? Részben azért, hogy az NFL-meccsek mellett számos más eseményt is megrendezhessenek benne – a tervek szerint az NFL játékosválogatóját, a combine-t is ide csábítanák Indianapolisból, de a Pro Bowlt is megrendeznék, ahogy az egyetemi kosárlabda-bajnokság négyes döntőjét is. Másrészt pedig azért, mert azt tervezik, hogy egyfajta kivetítőként is használják majd a tetőt, ami így a világ legnagyobb reklámtáblája lenne.

A tervek szerint 1,2 millió négyzetméteres telekre épülő stadion 30 méterrel a föld alatt kezdődne, hogy ne zavarja a pár kilométerre található repülőteret, 70240 nézőt tud majd befogadni (ezzel a kilencedik legnagyobb lenne a mostani stadionok között), de egy esetleges Super Bowl-rendezés esetén akár 100 ezerre is ki tudják bővíteni a nézőteret.

Mi lesz veled, Oakland?

A csapat bérleti szerződése lejárt a szétesőben levő O.co Coliseummal, ám mivel valahol játszaniuk kell, alighanem egy évvel meghosszabbítják majd a megállapodást, szeptemberig ugyanis kizárt, hogy találnának megfelelő pótlást.

A távolabbi jövő viszont több lehetőséget is rejt. Amennyiben maradnak Oaklandben, az NFL 100 millió dollárral járul hozzá egy új stadion építéséhez, ha ennek a terveit egy éven belül bemutatják a ligának. Erre viszont kicsi az esély, a Raiders ugyanis a két másik csapathoz hasonlóan úgy látja, nem tudja a jelenlegi helyén folytatni.

A csapat tulajdonosa, Mark Davis a keddi bejelentés után még a 2016-os opció kapcsán is óvatosan nyilatkozott. Mint mondta, egyetlen helyszínnel sincs érvényes szerződésük a következő idényre, így egész Amerika, ahogy a világ is, a lehetséges helyek között van.

Az is felmerült, hogy a költöző Rams vagy Chargers helyére mehetnének St. Louisba vagy San Diegóba, ám miután az NFL Oaklanddel együtt azt a két várost is alkalmatlannak nyilvánította a csapata megtartására, ez aligha valószínű.

Ahogy az sem, hogy gyorsan döntene egy hosszú távú tervről a Raiders, hiszen ha a Chargers mégis nemet mond a Ramsszel közös stadionra, nekik is lesz egy évük erről a kérdésről dönteni, így biztosan megvárják, hogyan döntenek San Diegóban. Az persze egészen ironikus lenne, ha végül a Raiders kötne ki a Rams mellett Inglewoodban, 1994-ben ugyanis Mark Davis apja, Al Davis pont azért vitte el Los Angelesből a csapatát, mert az NFL kötelezni akarta őket, hogy az Inglewoodba tervezett új stadionjukba fogadjanak be egy másik csapatot is.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.