A Packers megismételte az év drámáját a rájátszásban

2016.01.17. 01:50

A Patriots Tom Brady kezébe adta a mérkőzést a Kansas City Chiefs ellen, futójátékot csak elvétve hívtak, de így is simán verték az NFL idei legjobban hajrázó csapatát, visszavágva a 2014-es 41-14-es vereségért. Ezzel sorozatban ötödik főcsoportdöntőjébe jutott a címvédő New England.

A Green Bay Packers megismételte az év drámáját, és olyan helyzetben csinált TD-t a világ végéről, amikor mindenkinek tudnia kellett, hogy mivel próbálkoznak majd. És ez csak a dráma kezdete volt.

Nagyon erősen kezdte a mérkőzést pihenőhétről érkező Patriots, ami az első támadás, de az egész meccs alatt leginkább a passzjátékra épített (a mérkőzés végi letérdeléseket nem számolva 42 passzjáték mellett csak 11-szer futottak). Így az is hamar kiderült, hogy sérülésből visszatérő, vagy azzal bajlódó Julian Edelman, Rob Gronkowski, Danny Amendola hármas jól bírja a terhelést.

Kövesse a 120 yardot Facebookon is!

Edelman felé ment a legtöbb labda, de a látványt ezúttal is Gronkowski biztosította, például egy ilyen elkapással még az első touchdownja előtt.

Gronkowski végül összesen két touchdownt szerzett, amivel egy rájátszás-csúcsot is megdöntött, hiszen már 8 TD-je van az alapszakasz után, rajta kívül pedig még egy tight end sem tudott ennyit szerezni az NFL-ben.

A Patriots a negyedik negyed elejére 27-13-ra is elhúzott, de az, hogy a Chiefs ilyen hátrányba került, nem az irányítójukon, Alex Smithen múlt, aki az elvárhatónál többet is megtett időnként, hogy életben tartsa csapatát. A harmadik negyedben egy Jason Avantnek adott passz előtt egy játék alatt nagyjából négy sacket védett ki olyasmi meneküléssel, amit a Super Bowl-győztes Seahawks-QB-tól, Russell Wilsontól szoktunk meg eddig.

Smith erőfeszítései ellenére a Chiefs kulcsfontosságú pillanatokban nem volt elég jó. Az első félidőben mélyen a Patriots területén vesztettek labdát, a negyedik negyed közepén pedig a pálya közepén adták át egy rontott passz után a Patriotsnak a támadás jogát. A védelmük innen még gyorsan megállította a New Englandet, de a támadósor nem tudta megrázni magát, már csak egy szépítésre maradt bennük erő, így a Patriots simán nyert 27-20-ra, bejutva sorban ötödik főcsoportdöntőjébe, amivel beállították az Oakland Radiers 1973-77-es rekordját.

A mérkőzés nem múlt el feleslegesen kemény jelenet nélkül, bár odáig nem fajult el, mint a múlt heti Bengals-Steelers. Danny Amendola, a Patriots elkapója egy punt után gondolta valamiért úgy, hogy a sisakjának csúcsával kell nekiütköznie a chiefses Jamell Flemingnek, aki súlyos agyrázkódást is szenvedhetett volna. Amendola természetesen büntetést kapott az esetért.

Rodgers újra megcsinálta a lehetetlent

Nagyon szoros, 6-7-es állásnál jött el a Packers-Cardinals mérkőzés félideje, ennek ellenére a két legszebb játék nem hogy egyetlen pontot, de egyetlen yardot sem ért. Ráadásul a két játék gyors egymásutánban követte egymást.

Előbb Aaron Rodgers szúrta ki, hogy a Cardinals védelméből még nem hagyta el mindenki a pályát, ezért gyorsan indította is a játékot, majd a bombát mélyen balra Randall Cobb felé, aki egy csodás egykezes elkapással húzta be a labdát vetődés közben.

Az elképesztő mozdulat viszont semmit sem ért, mert három büntetés is volt a játék alatt egyszerre: kettő a Cardinals védelme, egy a Packers egyik támadófalembere ellen, ezért meg kellett ismételni a kísérletet.

Ez az első negyed legvégén volt, a második negyed elején, még ugyanebben a támadásban még furcsább jelenet jött. A Cardinals-védő Patrick Peterson fantasztikus érzékkel húzta le a Packers irányítójának, Aaron Rodgersnek a passzát saját gólvonalán, majd 100 yardot futva touchdownt is szerzett az interceptionből, de még a labdaszerzés előtt szabálytalankodott egy csapattársa – a visszahordás végén ő is, de az emiatt már nem számított –, így elvették tőle a TD-t.

A második félidő két gyors interceptionnel indult, a második, amivel a Packers szerezte vissza a támadás jogát, már pontokat is jelentett percekkel később, amikor a vendégek a mérkőzésen először át is vették a vezetést Rodgers TD-passza után 13-7-re.

A folytatásban viszont megtorpant a Packers, igaz, a Cardinals is hiába jutott el kétszer nagyon könnyen 20 yardon belülre, egy mezőnygólt és egy interceptiont tudtak csak összehozni. Harmadikra is óriási mázlijuk volt, az irányító Carson Palmer kétszer is majdnem eladta a labdát, a TD pedig egy duplán felpattanó labdából jött, ha szerencsével is, újra ők vezettek 17-13-ra, ezt az előnyt pedig 20-13-ra is meg tudták növelni.

Az igazi dráma viszont csak ekkor jött. A Cardinals az utolsó mezőnygól után túl sok időt hagyott a Packersnek, ami kétszer egymás után meg tudta csinálni azt, amit simán ki kellett volna védekeznie a Cardinalsnak. Teljesen egyértelmű volt ugyanis, hogy csak hosszú passz jöhet, de Jeff Janis mindkétszer megcsinálta, utóbbi pedig TD-t, egyben az extra ponttal egyenlítést és hosszabbítást ért. Janis elkapása mellett Rodgers passzát is ki kell emelni, ilyen mozdulatból ilyen pontosan ugyanis rajta kívül nem sokan dobnak a ligában.

A befejezés egészen hasonló volt ahhoz, ahogy a csoportrivális Detroit Lions ellen nyert az utolsó pillanatban a Packers még az alapszakaszban, csak akkor nem Janis, hanem a tight end Richard Rodgers mentette meg őket.

A hosszabbításban a Cardinals-elkapó Larry Fitzgerald Palmer nagy menekülése után egy 75 yardos elkapással hozta helyzetbe csapatát, majd egy újabb elkapással TD-t szerzett, így meg is nyerte a meccset az Arizonának.

A Patriots a Pittsburgh Steelers-Denver Broncos, a Cardinals a Seattle Seahawks-Carolina Panthers mérkőzés győztesével találkozik a főcsoportdöntőben.

Eredmények

Kansas City Chiefs-New England Patriots 20-27

Green Bay Packers-Arizona Cardinals 20-26 hosszabbítás után.