És az hogy tetszene, hogy San Antonio Raiders?

2016.01.18. 15:56

Az NFL-tulajdonosok szavazása után eldőlt, hogy a St. Louis Rams a 2016-os szezont már Los Angeles Rams néven kezdi meg, ahogy az is, hogy jó eséllyel a San Diego Chargersből is Los Angeles Chargers lesz. Az Oakland Raiders kizárásával a költözködésből viszont inkább csak gyarapodtak a kérdések esetükben, leginkább azért, mert 7,5 hónappal a szezon kezdete előtt lényegében hajléktalannak számítanak.

A Raiders stadionhasználati szerződése ugyanis lejárt a 2015-ös szezon végén az oaklandi O.co Coliuseummal, ezért is mondta a múlt heti tulajdonosgyűlés után a Raiders-tulajdonos Mark Davis, hogy „Amerika, de az egész világ lehetséges otthon a Raiders számára.”

A lehetőségek között felmerült, hogy a Raiders mehetne az üresen maradt San Diegóba, vagy St. Louisba, de Davist egyik ötlet sem érdekli, és St. Louis sem kér most egy darabig az NFL-ből. A maradásra is ott a (halvány?) opció, az NFL 100 millió dollárral támogatná egy új oaklandi stadion megépítését, a város is nagyon küzdött a Raiders megtartásáért, a csapat viszont mégis menne.

A nagy bizonytalanság közben pedig fel is bukkant egy lehetséges végcél: San Antonio. Már persze elvi szinten lehetséges, mert ha valami túl szép, hogy igaz legyen, akkor általában az is.

Hogy miért is vonzó a texasi San Antonio, azt könnyű belátni, főleg úgy, ha nem csak magára San Antonióra gondolunk, hanem a szomszédos Austinra is, ez a két település ugyanis az Egyesült Államok hetedik és tizenegyedik legnépesebb városa. A Raiders-tulaj pedig pont a kettő között félúton vett egy jó nagy üres telket, amin nyilván elférne egy stadion.

A San Antonióba költözést pedig nem akárki támogatná, hanem B. J. "Red" McCombs – a dollármilliomos vállalkozó korábban a San Antonio Spurs, a Denver Nuggets és a Minnesota Vikings tulajdonosa is volt. McCombs állítása szerint, ha a Raiders San Antonióba költözne, már most tud 12 olyan támogatót, aki hajlandó lenni az új stadion költségét összedobni. Amíg az elkészülne, a Raiders az épp üresen álló 65 ezer férőhelyes Alamodome-ot használhatná.

Ez viszont biztosan szúrná a két mostani texasi tulajdonos, a cowboysos Jerry Jomes és a texansos Bob McNair szemét, ők ugyanis nem szívesen látnának egy harmadik NFL-csapatot az államban, még akkor sem, ha Texas az USA második legnépesebb állama.

33jtmi1
Fotó: Reddit

Már pedig a Raidersnek egy esetleges költözéshez ugyanis kétharmados támogatottság kellene, mint a Los Angeles-i szavazásnál, az újabb döntéshez viszont újabb költözési kérvényt kellene beadniuk, amire február 15-e a határidő. Ha addig nem lépnek, egy ideig lemondhatnak a költözésről, és Oaklandben kell megoldást találniuk.

A dolog pedig nehezíti, hogy a Chargersnek március végéig van ideje arról határozni, hogy már idén szeptemberben Los Angelesbe megy-e, vagy majd csak jövőre, vagy esetleg átadja 2017 januárjában a költözés lehetőségét a Raidersnek.

De persze az is lehet, hogy Mark Davis tökéletesen tisztában van a San Antonió-i esélyekkel, és csak tárgyalási alapnak használja a texasi várost, hogy a lehető legjobb üzletet kösse Oaklanddel az új városról, beindítva egy folyamatot, amiben San Antonio veheti át Los Angeles korábbi helyét az új stadion miatt költözéssel blöffölő csapatok eszköztárában.

UTAZÁS kiállítás

Március 2-5. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban (x)

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.